שתף קטע נבחר

יופי, הצבעתי, עכשיו מה עושים עם הקול שלי?

מיד לאחר שתשלשלו את המעטפה לקלפי יחל תהליך קפדני שבסופו תיקבע דמותן של הכנסת והממשלה. מדריך

חייכת למזכיר ועדת הקלפי, ניגשת אל מאחורי הפרגוד, תפסת בפתק המיוחל, הכנסת למעטפה ושלשלת לתוך הקלפי. ומה קורה עכשיו? יום הבחירות הוא אחד הימים העמוסים ביותר בשנה עבור מתי מעט אנשים. ביום הבחירות, ועדת הבחירות המרכזית מעסיקה כ-40,000 עובדים.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

ועדות הקלפי, שעברו הדרכה קפדנית על ידי ועדת הבחירות המרכזית, מורכבות ממזכיר הוועדה ומשלושה נציגים של סיעות בכנסת הנוכחית. לכל אדם יש קלפי שאליה הוא רשום, והרשימות הללו נמצאות בידי מזכיר ועדת הקלפי. ברגע שהצבעתם, אתם נמחקים מהרשימה.

 


 

רגע לפני ההצבעה כדאי שתדעו מהם המקרים שבהם ההצבעה שלכם עלולה להיפסל: פתק לבן, פתק בתוך מעטפה שעלולה לזהות את הבוחר, מעטפה שיש בה שני פתקים שונים או יותר משני פתקים זהים או מעטפה שלא חתומה על ידי ועדות הקלפי. בעבר, אגב, אם במעטפה היו שני פתקים זהים היא הייתה נפסלת. כיום החוק מתיר שני פתקים זהים בתוך מעטפה והקול ייספר, אולם רק אם יש שם שני פתקים בלבד.

  

לאחר סגירת הקלפיות, יספרו חברי הוועדה את כל הפתקים באופן ידני ויסמנו בטבלה כמה קולות קיבלה כל רשימה. את המספר הזה משווים למספר בעלי זכות ההצבעה בכל קלפי. התוצאות האלו נמסרות ליו"ר ועדת הבחירות האזורית ואלו מוזנות למחשב ומועברות ישירות לוועדת הבחירות המרכזית.

 
ברחבי הארץ ישנן 18 ועדות אזוריות, ובראשות כל ועדה עומד שופט או שופט בדימוס. הקלפיות פתוחות החל מהשעה 7:00 בבוקר ועד השעה 22:00 בלילה. ביישובים קטנים הקלפיות נפתחות בשעה 8:00 ונסגרות בשעה 20:00 בערב. מזכיר ועדת קלפי רשאי לסגור את הקלפי ברגע שהוא רואה שכל בעלי זכות ההצבעה כבר הצביעו.

 

 

אולם לא רק קלפיות רגילות יש ברחבי הארץ, וישנם מאות אלפי קולות שמגיעים מ"מעטפות כפולות". המעטפות הללו הן קולות חיילים, שוטרים, מאושפזים בבתי חולים, נכים, נציגי ישראל בחו"ל, אסירים ומזכירי ועדות הקלפי. המעטפות הכפולות נקראות כך מכיוון שברגע שאתם תכניסו את הפתק לתוך המעטפה, הוא יוכנס לתוך מעטפה נוספת ובה פרטי הזיהוי של המצביע.

 

הצבעת פעמיים? עברת על החוק

המעטפות הכפולות מגיעות ישירות לכנסת והן מסומנות לפי מספר תעודת הזהות. נערכת בדיקה קפדנית ומדוקדקת כדי לוודא שהאדם לא הצביע במקום נוסף, ואז כל הקולות של

המעטפות הכפולות מועברים לידי מאות אנשי צוות שנמצאים בבניין הכנסת בליל הבחירות. הם אחראים על ספירת כלל הקולות במעטפות הכפולות ומסמנים אותם בתוך מעין "כוורות" שבהן כל הרשימות. הצבעה פעמיים נחשבת לעבירה פלילית.

 

לאחר שכל הקולות נספרו, גם על ידי ועדות הבחירות האזוריות, וגם על ידי מאות אנשי הצוות שנמצאים בכנסת, רק אז מכריזים על תוצאות האמת של הבחירות. תוצאות כמעט סופיות הן לא תמיד מדויקות, וכיום ישנם לא מעט פתקים במעטפות כפולות שעשויים להשפיע על תוצאות הבחירות. לכן, מומלץ להמתין עד השעות הקטנות של הלילה כדי להכריז על הספירה הסופית של הקולות.

 

 

לאחר ההכרזה על התוצאות, ניתנים 14 ימים לערער על התוצאות לבית המשפט המחוזי בירושלים. העילות לערעור הן אם הבחירות בכללן או בקלפי מסוימת התנהלו שלא כחוק, אם

חלוקת הקולות בין המועמדים הייתה שגויה, אם המנדטים לא חולקו כחוק או אם קולות שהשיגה רשימה מסוימת הושגו שלא כחוק. בית המשפט רשאי לבטל את הבחירות בכלל או בקלפי מסוימת, ולהורות על ביצוען שנית. המערער צריך להוכיח שהליקוי שעליו הוא הצביע עלול להשפיע על תוצאות הבחירות.

 

בתום 14 ימים נערכת הישיבה הראשונה של הכנסת החדשה. כמו כן, לאחר הבחירות הנשיא מתייעץ עם נציגי כלל הסיעות ומטיל על אחד מחברי הכנסת את מלאכת הרכבת הממשלה. לחבר הכנסת, שהוא לרוב ראש הרשימה הגדולה ביותר אולם לא תמיד, יש 28 ימים והוא יכול לקבל עוד 14 ימים ארכה. לאחר מכן עליו להציג את הממשלה החדשה, את שריה ואת קווי היסוד שלה. כשכל ההליך הזה מסתיים, מתחיל המרוץ לקראת הבחירות הבאות. בישראל, הן תמיד מעבר לפינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלשלו, שלשלו
צילום: אוהד צויגנברג
צילום: ניב קלדרון
יו"ר ועדת הבחירות המרכזית השופט אליקים רובינשטיין
צילום: ניב קלדרון
מומלצים