שתף קטע נבחר
 

לבנות לבד ולהישאר בחיים: כמה זה עולה לנו?

הארץ מתמלאת מדי יום במגדלי מגורים, אך החלום לבניית בית פרטי עדיין לא נעלם: למעלה מ-6,000 צמודי קרקע נבנו באופן עצמאי בשנה החולפת, ונשאלת השאלה האם השיטה הזו בכלל משתלמת. בדקנו כמה בדיוק יעלה לכם לבנות את הבית לבד במקום לקנות אותו קומפלט והאם היתרונות עולים על החסרונות

החלום לבית פרטי צמוד קרקע הוא חלומם של ישראלים רבים. למרות שנראה כי בשנים האחרונות החלום הולך ונעלם לטובת מגורים בדירות בבניינים משותפים, יש לא מעט ישראלים שמנהלים את בניית ביתם בעצמם.

 

עוד על בנייה עצמית בערוץ הנדל"ן :

 

על פי נתוני מרכז הבנייה הישראלי, המלווה משפחות בקורסי "בנה ביתך" במגוון מסלולים, בשנת 2012 נבנו במסגרת בנייה עצמית כ-6,700 יחידות צמודות קרקע. כ-5,500 יחידות דיור נבנו במגזר היהודי ועוד כ-1,200 יחידות דיור נבנו במגזר הערבי-ישראלי.

 

"עולה יותר, אבל אני בחרתי את הריצוף"

אוסנת ארבל, תושבת קריית שמונה, מספרת ל-ynet על תהליך בניית הבית הפרטי שהיא עוברת עם בעלה ושתי בנותיה. בני המשפחה החליטו לעבור להתגורר בהרחבה של קיבוץ שדה נחמיה שבגליל העליון ולבנות את הבית בעצמם. "חברת מאליבו מכרה בתים באותו הגודל ב-1.5 מיליון שקל, אבל אנחנו בונים את הבית לפי התנאים שלנו", היא מסבירה.

 

למשפחת ארבל התענוג יעלה יותר - 1.9 מיליון שקל (כולל המגרש) לבניית וילה בגודל 190 מ"ר ועוד משרד צמוד בן 40 מ"ר. את הקרקע רכשה המשפחה עבור תשלום דמי פיתוח של כ-200 אלף שקל. "בסך הכל אצלנו זה עולה יותר, ואנחנו גם 3.5 שנים אחרי בקניית הקרקע ורק כעת אנו נתחיל בבנייה - אבל אין מה להשוות", מבהירה ארבל.

 

לדבריה, היא לא התפשרה על הריצוף, על האלומיניום ועל סוגי החיפויים. "ההתפשרויות הכספיות היחידות נעשו על דברים שניתן יהיה לשדרג בהמשך", היא אומרת. "אם היינו קונים בית מוכן, היינו צריכים לעשות שינויים כמו להרחיק את היחידות של הילדות, ולבנות להן שירותים ומקלחות בנפרד. זה היה מייקר את מחיר הבית, ובסופו של דבר לא היינו מגיעים למה שאנחנו רוצים כפי שניתן באמצעות בנייה עצמית".

 

נמרוד קאופמן, תושב אזור השרון, ורעייתו מעוניינים לעבור לקיבוץ עין דור שבצפון. לדבריו, שניהם עצמאיים ואין להם אפשרות ריאלית לנהל פרויקט בסדר גודל של בניית בית במרחק של יותר מ-100 ק"מ מהמקום בו הם גרים כיום. לצורך כך שכר קאופמן שירותי לווי לפרויקט בניית הבית.

 

"רכשנו חצי דונם בהרחבה של קיבוץ עין דור מחברה ששיווקה את הקרקעות", הוא מספר. "אמנם הייתה לנו אפשרות שאותה חברה גם תבנה לנו את הבית, אך החלטנו שאנחנו רוצים לשלוט באיכות המוצר". לדבריו, חוויית הבנייה הייתה גם חברתית: "במקרה גם זוג חברים נוסף שלנו בונה באותו מקום, ואנו נעזרים באותם הקבלנים ובעלי המקצוע".

 

מבחינת המחיר דווקא מדובר בחיסכון עבור משפחת קאופמן, שביתה החדש בקיבוץ נמצא לקראת סוף שלב השלד. "לא מדובר בחיסכון משמעותי, ונכון לומר שהמחיר אינו השיקול - אלא הצורך במוצר טוב", מסביר קאופמן. בסופו של יום תעמוד עלות פרויקט הבנייה בעין דור על כ-1.5 מיליון שקל כולל המגרש, היטלי הפיתוח, עלות הבנייה ואפילו הריהוט ומוצרי החשמל.

 

 (מרכז הבנייה הישראלי) (מרכז הבנייה הישראלי)
(מרכז הבנייה הישראלי)

 

סוף בנייה בתכנון תחילה

בינתיים, עד שרואים את הירוק בחצר, היציאה אל הדרך מלווה בלא מעט צבעים קודרים. רוב המשפחות שנכנסות לתהליך הבנייה יוצרות מכשולים עתידיים כתוצאה מהערכה שגויה של עלות הבנייה.

 

כך, למשל, משפחה מעריכה בדרך כלל את עלות הבנייה - אך לא לוקחת בחשבון עלויות נוספות ומשמעותיות שעלולות להגדיל את עלות הבנייה בעשרות אחוזים, כגון אגרות, היטלים, היתרים, יועצים (אדריכלים, מהנדסים, מודדים, מהנדסי אינסטלציה וכו׳), מערכות, עבודות פיתוח המגרש, חיבור לחשמל, למים ולגז. כל אלה יכולות להסתכם ביותר מ-150 אלף שקל.

 

העלות המרכזית בבניית בית היא של השלד. השלד תופס נתח של כ-33% מהמחיר שישלם מי שיבנה את ביתו. 17% נוספים ילכו לטובת המדינה כמס ערך מוסף. רכיב זה נספר בנפרד, מכיוון שמקובל בתחומים אלו לתמחר את המחירים לפני הוספת המע"מ.

 

גם רכיב האלומיניום, כלומר החלונות והתריסים, מהווה הוצאה לא מעטה - כ-9% ממחיר הבנייה (תלוי בגודל הפתחים ובסטנדרט החומר שנבחר). 8% מההוצאה הכללית על בניית בית באופן עצמאי יושקעו בטיח וצבע. 8% נוספים ממחיר הבנייה יושקעו בריצוף הבית ו-5% באינסטלציה ובחשמל.

 

כמו כן, רכיב האיטום יהווה 4% מהעלות הכוללת של הבנייה. דלתות הפנים והחוץ יהוו 3%, צבע פנים יהווה גם הוא 3% כמו גם הכלים הסניטרים. 2% מעלות הבנייה יושקעו בעבודות מסגרות, 2% נוספים יושקעו בהוצאות שונות נוספות כגון התקנת דוד שמש, עבודות גבס ותיקון תקלות. ופינוי הפסולת תהווה 1% מהעלות הכוללת של הבנייה. אם יש גג רעפים הוא יעלה כ- 3% מהעלות הכוללת, אך ההוצאה תהיה במקום האיטום.

 

 (מרכז הבנייה הישראלי) (מרכז הבנייה הישראלי)
(מרכז הבנייה הישראלי)

 

אל תשימו את כל הביצים בסל אחד

"משפחות רבות שלא מעריכות נכון את עלות הבנייה הכוללת של בית בבנייה עצמית, נאלצות לסגת מהבנייה לקראת שלב הגמר", אומר ישראל פסטרנק, מנכ"ל מרכז הבנייה הישראלי. לדבריו, "יש משפחות שעוצרות לחלוטין את הבנייה ויש כאלה שמגדילות את המשכנתא על הפרויקט ומתחילות לחסוך בעבודות הגמר. החיסכון בעבודות הגמר עלול להוביל לכשלים נוספים בבנייה עצמה".

 

אחד הכשלים הנפוצים ביותר הוא במפרט הטכני. פסטרנק ממליץ לבנות תוכנית עסקית הכוללת את כל רכיבי המפרט הטכני בהתאם לתקציב הכולל. "חשוב לזכור שהפרויקט הוא אמוציונלי ואנשים מתפתים לעוד ועוד - אך יש צורך לעמוד בתקציב", הוא אומר.

 

כשל נוסף שעלול לגרום לכאבי ראש הוא בעיה בתזרים המזומנים, כלומר חוסר ארגון כלכלי מצד מזמין העבודה. מקרה שבו המשפחה לא מצליחה לעמוד בלוחות הזמנים עלול גם הוא להכשיל את הפרויקט ולגרום להוצאות נוספות.

 

הכשל הנפוץ ביותר הוא תופעת "החאפרים". כך, למשל, יש צורך לוודא שפועלי הבניין שהעסקתם עושים שימוש בחומרי מלט ובדבקים מתאימים, משתמשים בחומרי איטום נכונים ולא מבצעים עבודות הכנה חסכוניות - מה שעלול ליצור בעיות עתידיות עם קווי החשמל ושירותי האינסטלציה.

 

"הכשלים המרובים הם תוצר של הערכה לא מקצועית שיוצרת חוסר וודאות", מוסיף פסטרנק. לדבריו, לעתים רבות משפחות שבויות בחשיבה מקובעת של מגורים בבנייה רוויה, ולא דואגות לפרטים הקטנים כאשר מדובר בבנייה עצמית - גם כשיש קבלן אחד שמבצע את העבודה. אגב, כדאי להיעזר בקבלני משנה ולא בקבלן אחד שיהיה אחראי על כל העבודה. במרכז הבנייה מסבירים כי שיטה זו מוזילה את עלות הבנייה בכ-15% - שהם הרווח הקבלני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
אפשר לבד. האם זה באמת משתלם?
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים