מתי נשמתם לאחרונה? 8 תרגילי נשימה נכונה
כולנו נושמים באופן אוטומטי, אבל מתי בפעם האחרונה עצרתם ונשמתם באמת? קרן בית און מאבחנת ומטפלת ברפואה סינית מסבירה למה חילופי מזג אוויר קיצוניים, מתח ולחץ עלולים להפריע לנשימה שלנו ולהחליש את המערכת החיסונית
הנשימה הנה אחת הפעולות הפיזיולוגיות החשובות ביותר לאדם. באמצעותה אנו דואגים להכניס לגופנו חמצן שמזין את התאים ומאפשר חיים. אולם לעתים אנו כושלים בפעולה פשוטה זו, וכך מסבים נזק לגופנו שבעיקר מתבטא בתחושות עייפות, חיוורון, נשימה שטחית, קשיי נשימה, כשל חיסוני וחולשה של הגפיים.
קיראו עוד על נשימה בריאה
- צפו: תרגילי יוגה שמקלים אסתמה ובעיות נשימה
הרפואה הסינית שלפיה הריאות הן איבר חשוב וחיוני לגוף כולו, מציגה את הקשר בין הכשל הנשימתי למגוון תופעות פיסיולוגיות שכיחות. זאת בשל העובדה שהריאות אחראיות על אספקת החמצן לגוף, או בראייה סינית על פיזור האנרגיה בגוף כולו, לכן במצב שבו הן מבצעות את עבודתן באופן חלקי אנו נבחין בכשלים פיזיולוגיים.
הריאות הן איבר אשר פעולתו מחייבת תנועתיות של כיווץ והרחבה. בכל פעולה של נשימה אנו מכווצים את הריאות עם הכנסת האוויר (שאיפה) ומרחיבים אותן עם הוצאת האוויר מהגוף החוצה (נשיפה).
במצב שבו המרחב האקלימי או המרחב הפנימי בגוף אינם מאפשרים פעולה זו אנו נמצא את הריאות שלנו נכנסות למצב של נשימה שטחית או העדר נשימה סדירה מה שמשפיע ישירות על הגוף כולו.
הקשר בין הטמפרטורה לבין נשימה נכונה
החורף והקור המופרז שניהם יחד מאתגרים את הגוף ואת הריאות. האקלים הקר גורם באופן טבעי לגופינו להיות מכווץ ומכונס יותר, ובהתאם הנשימה שלנו נהפכת להיות שטחית יותר.
באופן בלתי מודע שפת הגוף שלנו משתנה במצבים של אקלים קר, ואזור הגב העליון שלנו מאמץ מנח מכונס ופחות פתוח.
במקביל החורף והקור נותנים לעצלנות להשתלט על אורח חיינו ואנו עוסקים פחות בפעילות גופנית מה שמעודד את גופנו להיכנס למצב של התכנסות ופחות של תנועה.
לחץ וסטרס - עלולים להשפיע ולחסום נשימה
רובנו נתונים לא רק להשפעות האקלימיות אלא למנעדים הרגשיים שלנו. מתח. לחץ ורגשות שליליים ידועים כאויב הסמוי של האדם. על פי הרפואה הסינית הם יוצרים בגופנו ״קשרים פנימיים״ אשר אינם מאפשרים זרימה נאותה של דם ואנרגיה.
אלו הם מחוללי מחלה בפני עצמם, וחמור יותר מעכבי נשימה נכונה. אנו נבחין כי אנשים הסובלים ממתח רגשי גדול מאמצים דפוס נשימתי שטחי או מרבים להיאנח.
האנחה, היא רפלקס גופני שמנסה לעודד את הגוף להזרים את האנרגיה כהלכה ולקחת נשימה עמוקה שמהווה את הצורך הבסיסי של הגוף.
נשימה שטחית, העדר נשימה נכונה או "נשימת כלב" הנן נשימות אשר מחלישות את גופינו במספר אספקטים. הראשון החלשת הריאות על ידי הפעלתם בתדירות גדולה אך לא נכונה, השני מניעה של הגעת חמצן ואנרגיה לגוף כולו ובפרט לאברים החיוניים והשלישי פגיעה במערכת החיסון שלנו שנשלטת על ידי הריאות.
לצד אלו אנו נפגוש תסמינים שכיחים כמו קשיי נשימה, חיוורון הצטננויות רבות וסחרחורות שהם פועל יוצא של אותה נשימה שטחית שהגוף שלנו אימץ.
כולנו בלחץ ובמתח והקור זו עובדה. אולם עדיין נדרשת מאתנו הקדשת זמן לגופנו. לא צריכים להירשם לחדר כושר לשם כך או לנעול את נעלי הספורט. כל שנדרש מאתנו זה זמן ונכונות להעניק לגוף שלנו את ההזדמנות לנשום.
8 שלבים לנשימה נכונה
1. הגדירו לעצמכם מרחב שקט וחף מהפרעות מיותרות.
2. שכבו על הגב ואפשרו לגוף להיות ברפיון ונטול מתח או נוקשות.
3. הניעו קלות את הגפיים על מנת לעורר את הגוף ולהניע אנרגיה.
4. עצמו עיניים והתחילו לתת את הדעת לדבר אחד – "הנשימה".
5. הכניסו אוויר פנימה דרך האף באטיות ובאריכות ככל שניתן.
6. הכניסו את האוויר שהנכם שואפים עד בסיס הבטן התחתונה.
7. השאירו את האוויר באזור זה למשך מספר שניות.
8. שחררו את האוויר באיטיות דרך הפה.
בצעו תרגיל זה 10 פעמים לפחות בתחילת יום ובסיומו של יום. התרגיל בתחילת יום יאפשר לכם להתחיל את היום עם אנרגיה ובסוף היום יאפשר לכם לסלק עודפים ומטענים מיותרים שהתווספו לגופנו במהלך היום ויאפשרו לילה שקט יותר.
ככל שהאדם יתמיד לבצע תרגילים אלו כחלק משגרת חייו יתחיל הגוף לאמץ את השיטה לנשימה נכונה, ולצד זה תחושת החיוניות תתפוס מקום ותסמינים מיותרים יתמעטו.
הכותבת היא מטפלת ברפואה סינית, מנהלת מסלול רפואה סינית ב"מזרח מערב"