מצביעים בדרך לניתוח: "זו חובה וזכות גדולה"
אפילו בכיסאות גלגלים עם בלוני חמצן, הבוחרים בבית החולים מאיר לא ויתרו על זכותם. "זה תמיד חשוב לתת", אמר אחד מהחולים שהצביעו. גם לאסירים ניתנה הזכות לבחור. "יש כאלה ששינו בבית הסוהר את התפישה שלהם", סיפר כלוא ב"רימונים"
רוב הישראלים מצביעים היום (ג') בקלפיות הקרובות לבתיהם, אבל יש כאלה שנאלצים לתת את קולם במקומות שעליהם היו מעדיפים לוותר. בבית החולים מאיר בכפר סבא נפתחו שלוש קלפיות לשימוש המאושפזים. "אני נמצא כאן כבר כמה ימים", סיפר יעקב (87) מרעננה. "היה חשוב לי להצביע, זה תמיד חשוב כדי לתת את מה שאני חושב ומרגיש". ynet מלווה את יום ההצבעה בשידורים ישירים ממוקדי העניין, והמשדר המרכזי יתחיל בשעה 20:30.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
יוליה, מזכירת הקלפי בבית החולים, סיפרה כי "זו קלפי שנקראת 'קלפי מוגבל'. יש כאן הצבעה במעטפות כפולות, אין רשימות שמיות. מאושפזים באים עם טופס אשפוז וההצבעה נערכת מ-8:00 בבוקר עד 20:00". חלק מהמצביעים הגיעו לעמדת ההצבעה עם כיסאות גלגלים ואחרים עם בלון חמצן.
אריק (54) הצביע בבית החולים לאחר שעבר ניתוח. לדבריו, "לא יכולתי לצאת מבית החולים להצביע בגלל הניתוח שעברתי, לא אגיד לך למי הצבעתי אבל בכל זאת טוב שפתחו פה קלפי וזו חובה שלי וזכות גדולה".
חלק מהמצביעים בבית החולים שוהים במקום בנסיבות שמחות. טל ארליך (29) מכפר סבא ילדה שלשום את בתה שי. "חשוב לי להצביע", אמרה ארליך, "כי המצב על הפנים וצריך לתת צ'אנס לאחרים. דקה לפני ההצבעה עוד לא הייתי סגורה סופית, אבל הגיע הזמן לתת צ'אנס למישהו אחר".
גם אנשי הצוות הרפואי יכולים להצביע בבית החולים. עשירה, אחות במוסד, סיפרה כי "אני עושה משמרת כפולה ולכן אני יכולה להצביע רק כאן. חשוב לי מאוד להצביע, אבל רק כשאגיע לקלפי אחליט סופית".
גם לאלו שנלקחה מהם החירות, ניתנה האפשרות להצביע: 10,800 אסירים בעלי זכות בחירה יכולים לממש היום את זכותם הדמוקרטית. בבחירות ב-2009 עמד אחוז ההצבעה של האסירים על 21 אחוזים בלבד. הבוקר, עם פתיחת הקלפיות מעבר לחומות, פקדו אסירים רבים את הקלפיות בכלא רימונים שבשרון.
"אתה מביא את הנאגלה של עובדי המטבח? הם ייספרו, יצביעו ויחזרו למטבח", קראה במכשיר הקשר מפקדת הכלא, גונדר-משנה דפנה נוי. בכלא יש ארבע קלפיות: שתיים ניידות בין האגפים ושתיים נייחות. לדברי נוי, "אצלנו יש פוטנציאל של 900 אסירים ו-100 אנשי הסגל. לפני הבחירות נתלו באגפים כרזות שקוראות לאסירים להצביע, אבל התעמולה בכלא אסורה".
דוברת שירות בתי הסוהר, גונדר-משנה סיוון ויצמן, אמרה כי "חובה עלינו לאפשר לכל אסיר לממש את זכות הבחירה שלו. אסיר שמסרב לבחור מובא בפני ועדת הקלפי והוא חותם בפניהם על כך שהוא מוותר על זכות הבחירה".
אל הקלפי בכלא רימונים הגיע האסיר אריק אבו-חצירא. הוא
נראה מחויך ומרוצה מאוד מהמעמד. "אנחנו עדיין אזרחים במדינה הזאת ויפה שנותנים לאסירים לממש את הזכות, זו חגיגה דמוקרטית. במתקן אנחנו משתדלים לא לדבר על פוליטיקה וכל אחד שומר את הדעות שלו לעצמו. זה שאני בפנים או בחוץ לא משפיע על הבחירה שלי. גם ככה אין לאף מפלגה אסירים במצע".
מלאכי מסולקר, אף הוא כלוא בבית הסוהר, אמר כי "חשוב לנו להצביע ולהביע את הדעה שלנו, כדי שתהיה מפלגה שתנהל את החיים של המשפחות שלנו בחוץ. אני אישית באתי עם דעה עוד לפני שנכנסתי לכלא, אבל יש לי חברים ששינו בכלא את התפישה שלהם".