3.1 מיליון הצביעו: "אף פעם לא חיכיתי חצי שעה"
אחוזי ההצבעה הגבוהים ביותר מאז 1999 - עד 18:00 הצביעו 55.5%. בוועדת הבחירות המרכזית נרשם עומס שיא במוקד לבירור מקום הקלפי. "בפעמים קודמות הייתי מגיע והמשגיחים בקלפי היו מחכים לי", סיפר שני מאשקלון. נדב מאשדוד: "יש התעוררות של כולם"
חגיגת הדמוקרטיה הישראלית לא עוצרת: אחוזי ההשתתפות המרשימים ממשיכים לרשום שיא של יותר מעשור - נכון ל-18:00 הצביעו 55.5% מבעלי זכות הבחירה (שהם יותר מ-3.1 מיליון ישראלים), לעומת 50.3% בבחירות 2009. במקביל, עומס חסר תקדים נרשם במוקד הטלפוני של ועדת הבחירות המרכזית לבירור מקום ההצבעה. שני אהרון מאשקלון סיפר: "חיכיתי כמעט חצי שעה בתור להצביע, זה לא קרה לי אף פעם". ynet מלווה את הבחירות בשידורים ישירים, לקראת המשדר המרכזי ב-20:30.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
מנהיג חזק ידאג לחלשים: פלי הנמר ניצח בספארי
בדרך לחופה עוצרים בקלפי: הצבעה בשמלת כלה
"בפעמים קודמות הייתי מגיע והמשגיחים בקלפי היו מחכים לי", הוסיף אהרון. "זה לא דפק לי את המשך היום החופשי שלי כי הספקתי עוד הרבה היום, אבל אפשר להרגיש שהרבה באמת הצביעו". עד השעה 16:00 מימשו את זכותם 46.6% מבעלי זכות ההצבעה - לעומת 41.9% בבחירות הקודמות ו-39% במערכת הבחירות ב-2006.
גידול משמעותי נרשם גם באחוזי ההצבעה בצה"ל: לאורך כל שעות היום ניכרו אחוזי הצבעה גבוהים ביותר מאז בחירות 1999. בשעות הערב המוקדמות עמדו אחוזי ההצבעה בקרב החיילים על 55%, עלייה של 10% ביחס לבחירות 2009.
"לפי הפייסבוק, נראה שכולם כבר הצביעו"
נדב חיים מאשדוד הוסיף: "יש התעוררות של כולם בבחירות האלו. לפי הפייסבוק שלי נראה כאילו כבר כולם הצביעו. מעניין מאוד מי כל אלו שהפעם הלכו להצביע ולא היו בפעמים הקודמות".
במוקדים הטלפוניים של ועדת הבחירות (1-800-200-131) התקבלו עד כה 37,500 שיחות לבירור. בוועדה מדווחים כי מדובר בשיא של כל הזמנים ומתקשים לעמוד בעומס. הם מפנים את האצבע המאשימה למחדל משלוח ההודעות לבוחר - שרבות מהן לא הגיעו ליעדן. הנושא נמצא בבירור בין משרד הפנים לבין החברה שזכתה במכרז להפצתן.
בקלפי ברחוב רוטשילד בתל אביב נראו לא מעט מצביעי שמאל-מרכז, אבל יוסף סיפר שהוא בוחר ביהדות התורה. "חזרתי בתשובה לפני 16 שנה ומאז אני מצביע להם. יש לנו תורה שניתנה לנו והתגלגלה בסדר התורות עד עצם היום הזה. אני מרגיש שיש אחוזי הצבעה די גבוהים. ותראו, אני חרדי ואני גר פה בתל אביב עיר הקודש".
ברקע: הדי המחאה החברתית
נאווה, בת 43 מתל אביב, סיפרה ש"בסביבה האישית שלי כמעט כולם הולכים להצביע, מלבד אח שלי שנמצא בחו"ל ורק יחזור מחר ולא יכול להצביע. יש אווירה של הדים של המחאה החברתית שיש הזדמנות להמשיך אותה בקלפי".
אור, בן 30, מהרצליה, הגיע הצהריים להצביע בבית הספר בר אילן שבעירו. ״פיניתי זמן במהלך היום, החלטתי על השעה באופן ספונטני היום, אבל כבר לפני כמה ימים ביררתי איפה אני מצביע וידעתי שאבוא לעשות את זה", סיפר. הודיה, 24, הגיעה לקלפי עם בנה הפעוט שנישא על זרועותיה. ״אני מאמינה שההצבעה שלי יכולה לשנות משהו, אם לא הייתי חושבת ככה לא הייתי באה להצביע. אני מרגישה מחויבות. מה גם שבעלי בצבא קבע, ויש לזה השפעה חזקה. הוא משרת את המדינה״.
משירות בתי הסוהר נמסר כי שיעור ההצבעה בבתי הסוהר בארץ זינק, ועומד על 63% נכון לשעה 16:00. זו עלייה משמעותית משום שבבחירות הקודמות ב-2009, בכל ההצבעה כולה השתתפו רק 51% מהאסירים בעלי זכות ההצבעה ונכון לשעה 16:00 הצביעו רק 21% מהם.
ברוב בתי הסוהר נסגרו הקלפיות לאחר שהאסירים הצביעו או הביעו את הסכמתם לוותר על זכותם להצביע. הקלפיות בבתי המעצר יישארו פתוחות עד שעה 20:00 על מנת לאפשר לעצורים להצביע. כ-11,000 אסירים ועצורים זכאים להצביע.
אף שנתונים לפי אזורים לא מתפרסמים עד סגירת הקלפיות, במגזר הערבי טוענים רבים מהאחראים על הקלפיות כי אחוזי ההצבעה דווקא נמוכים: ב-17:00 נטען כי אחוז ההבצבעה בנצרת כמעט 30%, בסכנין 33%, טייבה 28%, טירה 25%, כפר קאסם 38%, ג'לג'וליה 20%, קלנסווה 27% ואום אל-פחם 21%. "מרגישים שאחוז ההצבעה נמוך. היום ישבנו שעתיים רצוף כי לא הגיעו מצביעים", אמר מזכיר קלפי, ובדרג הפוליטי נשמעה דאגה.
בתוך כך, הוציא אחר הצהריים יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שופט העליון אליקים רובינשטיין, צו המורה להפסיק שידורי סיורים של מועמדים במטות ובקלפיות, שמהווים לדבריו תעמולה אסורה.
בוועדת הבחירות, שניהלה קמפיין לעידוד ההצבעה, משדרים שביעות רצון מהנתונים. ככל שהליך הבחירות מתקדם ללא תקלות מיוחדות, מקווים שבחירות 2013 ישברו את שיאי אחוזי ההצבעה.
מהמשטרה נמסר כי ההליך הדמוקרטי מתנהל כסדרו במרבית המקומות. מהבוקר טופלו 350 אירועים הקשורים לבחירות, בהם: תליית שלטים בניגוד לחוק, תנועה בסמוך לקלפי וקטטות. המשטרה פתחה בסך הכל 11 תיקים על רקע עבירות בחירות (התפרעות בקלפי, התחזות והצבעה שלא כחוק, הונאת בחירות והדבקת מודעות בניגוד לחוק).