שתף קטע נבחר
 

אפשר להימנע מתשלום ארנונה? בדקנו איך

החלטתם לבנות את בית החלומות שלכם, לשפץ בניין שנמצא בבעלותכם או לפתוח מוסד לימודי? ייתכן מאוד שאתם פטורים מתשלום ארנונה לרשות המקומית. וגם: איך תדעו מתי מגיעה לכם הנחה ומדוע יש מקרים שבהם פשוט חייבים לשלם

תשלום הארנונה נוגע לכיסו של כל אזרח בישראל ולובש תצורות שונות - החל מתשלום עבור דירת מגורים, דרך תשלום עבור בתי עסק ועד להוצאה על מגרשים. עם תחילת השנה האזרחית החדשה שולחות הרשויות המקומיות פנקסי ארנונה חדשים ובדרך כלל אנו נוטים לחשוב שתשלום הארנונה הוא עובדה מוגמרת. אך מתברר שלא כך הדבר.

 

מדריכים נוספים בנושא ארנונה בערוץ הנדל"ן :

 

החקיקה בתחום ארנונה משתנה משנה לשנה, ויכולה לכלול הקלות משמעותיות לסוגי נכסים שונים - שניתנות למימוש בעזרת מומחים בתחום. תחילה חשוב לציין: אם נרשמה טעות בחיוב הארנונה או שאתם מגלים כי אתם יכולים לקבל הקלות הקבועות בדין - אתם רשאים להגיש לרשות המקומית השגה עד 90 יום מקבלת הארנונה.

 

אם דוחים את ההשגה שלכם ניתן להגיש ערר לוועדת ערר לארנונה ברשות המקומית, עד 30 יום מיום קבלת הדחייה. במידה שדוחים את הערר, ניתן להגיש עתירה לבית משפט מחוזי ולאחר מכן ניתן אף לפנות במקרים מתאימים לבית המשפט העליון.

 

מה עדיף: משרד או בית מלאכה?

בית המשפט העליון פסק כי חיוב ארנונה על נכס ריק ייקבע על פי הסיווג הזול ביותר מבין הסיווגים האפשריים לאותו הנכס. זאת נוכח העובדה כי יש מקום להקל על בעלי הנכס - משום שהוא אינו מפיק מהנכס כל תועלת.

 

כך, למשל, חברה פרטית שמחזיקה ברוב השטח של בניין הממוקם בדרך מנחם בגין בתל-אביב החלה בעבודות שיפוץ של הבניין. החברה ביקשה, ואף נענתה על ידי בית המשפט, שלא לסווג את הבניין כמשרד, למרות שזה השימוש האחרון שנעשה בשטחי הנכס עד עת השיפוץ, אלא לסווגו כ"בית תעשייה ומלאכה" - שכן זהו אחד מייעודיו התכנוניים. הסיווג שהחברה חפצה בו הוא בעל שיעור הארנונה הנמוך יותר.

 

לכן, אם ברשותכם נכס שעד כה שימש כמשרד ועתה הוא ריק, תוכלו לסווגו כבית מלאכה - כך ששיעור הארנונה שתחויבו בו יפחת משמעותית. בנוסף, יש לשים לב כי בסיווג הנכס לצורך חיוב בארנונה, אין חשיבות לשימוש האחרון שנעשה בנכס.

 

עברתם דירה? תוכיחו

בפסיקה אחרת קבע בית המשפט המחוזי בתל-אביב כי החלטה שלקחה הרשות המקומית - לנקוט בהליכי גבייה מנהליים נגד המחזיק הקודם באחד הנכסים בעיר, למרות שהיה לה מידע בפועל על שינוי בזהות המחזיק - אינה סבירה.

 

זאת ועוד, כאשר לרשות יש ידיעה לגבי השינוי שחל בזהות המחזיק בנכס, חלה עליה חובה לשנות את רישומיה בהתאם ואף לערוך בדיקה לבירור זהות המחזיק הנוכחי בנכס לשם חיוב בארנונה.

 

לכן, אם ננקטו נגדכם הליכי גבייה מנהליים בגין חובות הארנונה, ניתן לפעול לבטלם במידה שביכולתכם להוכיח כי בידי הרשות קיים מידע לגבי השינוי שחל בזהות המחזיק בנכס - כל זאת למרות שלא נמסרה לרשות הודעה בכתב בדבר סיום ההחזקה בנכס.

 

מצד אחד מתפרה, מצד שני אולם תצוגה

באחד המקרים קבע בית המשפט המחוזי בחיפה כי גם בית מלאכה, המשתרע על שטח קטן יחסית, עשוי ליהנות מסיווג נפרד לכל אחד מחלקיו - בתנאי שכל חלק בבית המלאכה עוסק בפעילות אחרת משאר החלקים ובתנאי שכל חלק בבית המלאכה בעל יכולת קיום עצמית ללא זיקה לנעשה בשאר החלקים.

 

באותו מקרה דובר על בית עסק אשר בשטחו פעל בית מלאכה של תפירה וריפודים, ובצדו תצוגה של מוצרי טקסטיל, מיטות ומזרונים. בעלי הנכס ביקשו, ואף נענו על ידי בית המשפט, לסווג את המתפרה כ"בית מלאכה" ואת אולם התצוגה כ"עסקים אחרים" - ובכך לשלם שיעור פחות של ארנונה.

 

המשמעות המעשית של החלטה זו היא שבמידה ובתחומו של הנכס שלכם נעשות מספר פעילויות שונות, שכל אחת מהן יכולה להתקיים באופן נפרד ועצמאי מהאחרות, הרי שמדובר בנכס רב תכליתי שניתן לבקש מהרשות המקומית לשלם בגינו ארנונה - בהתאם לשימושים הנפרדים שנעשים בפועל בכל אחד מחלקיו. כך תוכלו לזכות בחיסכון משמעותי.

 

משתלם להיות מוסד חינוך

בפרשה נוספת קבע בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט לערעורים בעניינים מנהליים, כי אין הגבלה פורמלית להכיר במוסד כ"מוסד חינוך" - ועל כן כמוסד הפטור מתשלום ארנונה באופן רטרואקטיבי.

 

החלטה זו מאפשרת למגוון מוסדות חינוך לבחון את זכאותם לפטור מתשלום ארנונה גם לגבי שנות פעילות קודמות. אם המוסדות יימצאו זכאים לכך, יוכלו לזכות בהשבה של תשלומי ארנונה ששולמו בעבר.

 

מפעילים עסק בחצר? תצטרכו לשלם

בשנת 2005 קבע בית המשפט המחוזי בירושלים כי זהותו של המחזיק בנכס תתבסס על מבחן שיוכרע על פי הזיקות המשקפות שימוש בנכס והנאה משירותי הרשות בפועל. באותו מקרה דובר על חברה פרטית שהפעילה מועדון כושר בתחומו של מתנ''ס בירושלים. החברה ניסתה להתנער מתשלום הארנונה, אך בית המשפט קבע שהיא המחזיקה בנכס - ולכן גם חייבת בתשלום הארנונה.

 

לכן, אם אתם מקיימים עסק בשטחו של אחד ממוסדות הרשות או בתחומו של ארגון פרטי, היו מודעים לכך שישנה אפשרות ממשית שתהיו חייבים בתשלום ארנונה. ככל שאופן השימוש בנכס נתון לניהולכם ואתם הנהנים העיקריים מקיומו - לא תיתפשו כקבלן מבצע או נותן שירות, אלא כמחזיק החייב בארנונה.

 

בונים בית? אל תשלמו!

בית המשפט המחוזי בתל-אביב קבע באחד המקרים כי בניין חדש שטרם הסתיימה בנייתו פטור מתשלום ארנונה עד השלמתו, ואין חשיבות למשך הזמן בו בוחר היזם שלא להשלים את הבנייה ממניעים כלכליים. זאת ועוד, נקבע כי הנטל להוכיח כי הבנייה הושלמה והנכס הפך ראוי לשימוש מוטלת על הרשות המקומית המבקשת לחייב את הנכס בארנונה.

 

לכן, כאשר אתם מתחילים במלאכת בניית בית החלומות שלכם, או פועלים להקמת מבנה מסחרי, שימו לב שאינכם משלמים ארנונה למרות שאינכם חייבים בכך.

 

הכותבים הם עורכי דין ממשרד עוה"ד פרופ' ביין ושות' המתמחה במיסוי מוניציפלי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
צילום: כתום צלמים
עו"ד יואב ביין
צילום: כתום צלמים
מומלצים