סופרים את קולות החיילים: מי המתנדנדים?
220 אלף הקולות במעטפות הכפולות יכריעו איזו רשימה תקבל מנדט נוסף ומי יישאר מחוץ לכנסת. שולי מועלם מתפללת לעוד מנדט לבית היהודי, כרמל שאמה-הכהן "ממתין בסבלנות"
הקולות האחרונים בבחירות נספרים, והמועמדים "הגבוליים" מחזיקים אצבעות. כמעט כל הקולות בקלפיות הרגילות נספרו כבר, ואמש (יום ד') החלו למנות את הקולות במעטפות הכפולות. מדובר בכ-220 אלף מעטפות בעיקר של חיילים, אך גם של אסירים, חולים ודיפלומטים.
עדכוני הבחירות האחרונים:
- יאיר לפיד מבהיר: לא אצטרף לגוש חוסם
עד כה נספרו יותר משליש מהקולות במעטפות הכפולות, שהם כ-80 אלף קולות. הספירה נמשכת, ובוועדת הבחירות המרכזית מקווים לסיים את הספירה בשעות הקרובות. מאות אנשי ועדת הבחירות נמצאים מאז שעות הלילה בכנסת וסופרים באופן ידני את הקולות במעטפות אלו, של חיילים, נציגים דיפלומטים, מאושפזים בבתי חולים ואנשי צוות, שוטרים, בעלי מוגבלות בניידות ונכים, נשים במקלטים לנשים מוכות וחברי ועדות קלפי ברחבי הארץ. בשבוע הבא תגיש ועדת הבחירות המרכזית את התוצאות לנשיא המדינה שמעון פרס, וזו תהיה יריית הפתיחה למרוץ להרכבת הממשלה הבאה.
איך ההליך עובד? בוועדת הבחירות בודקים קודם אם הבוחר שהצביע במעטפה הכפולה לא הצביע במקום מגוריו. אם התברר שלא הצביע - מעבירים את המעטפה לספירה. בתום ספירת הקולות, ככל הנראה היום, יתפרסמו התוצאות הסופיות של הבחירות.
לא מן הנמנע כי יהיו תזוזות במנדטים לאחר ספירת הקולות. נכון לעכשיו קרובות הבית היהודי והליכוד-ביתנו - שחתמו בינן על הסכם עודפים - למנדט נוסף שעשוי ללכת למפלגתו של בנט. גם יש עתיד ומפלגת העבודה עשויות לקבל מנדט נוסף, שסביר להניח שיגיע למפלגתו של יאיר לפיד. ההערכות מתבססות על הסקרים, שלפיהם יש עתיד והבית היהודי זוכות לתמיכה רבה בקרב הצעירים. מי שעשויות לאבד מנדט הן חד"ש ורע"מ-תע"ל.
אלה שמקווים למנדט הנוסף
הבא בתור ברשימת הליכוד-ביתנו להיכנס לכנסת אם יתקבל מנדט נוסף הוא יו"ר ועדת הכלכלה בכנסת היוצאת, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, הנמצא במקום ה-32. שאמה נחשב לאחד מחברי הכנסת הטובים בכנסת היוצאת ואי בחירתו מהווה מכה פרלמנטרית לליכוד. הבוקר הוא כתב בעמוד הפייסבוק שלו לאחר היוודע התוצאות לפני קולות החיילים: "התעוררתי למרות שכנראה לא נבחרתי, ואפילו השמש זרחה כרגיל. אני ממתין בסבלנות לקולות החיילים, זה לא כיף גדול לא להיבחר, אבל באמת לא נורא".
עד להיחלשות הליכוד-ביתנו בשבוע האחרון למערכת הבחירות, נראה כי אין ספק שמקומו של שאמה-הכהן בכנסת הבאה מובטח, מקום שעליו ניהל מאבק עיקש בבחירות המקדימות של מפלגתו נגד חיים כץ. אז הוא אמר ל-ynet: "אני אמרתי שחיים כץ לא יצליח לחסל אותי. הוכחנו שאפשר גם אחרת. אפשר בלי דילים לעבור את רשימות החיסול הכי חזקות".
אם לא הליכוד-ביתנו תזכה במושב הנוסף בכנסת, לבית הנבחרים הישראלי תיכנס מספר 12 בבית היהודי, שולי מועלם, בת 47 מגוש עציון ואלמנתו של סא"ל משה מועלם ז"ל, שנפל באסון המסוקים ב-1997. היא משמשת סגנית יו"ר ארגון אלמנות ויתומי צה"ל. "יש ציפייה גדולה והתרגשות. יש גם הרבה תפילות שלי ושל כל מי שמאוד מאוד רוצה שאהיה בכנסת. אני מקבלת המון תמיכה בשעות האלה ואני מקווה שייגמר בתשובה חיובית מבחינתי", אמרה מועלם.
הרבה לפני קריאתה של שלי יחימוביץ' ליאיר לפיד להקים גוש חוסם נגד הימין, ודחייתו את קריאתה זו, חתמו המפלגות של שניהם על הסכם עודפים. ככל הנראה, פירוש הדבר הוא ש"יש עתיד" תתחזק אף יותר ותעלה ל-20 מנדטים. הבא ברשימת המפלגה הוא טל אל על (38), חבר מועצת העיר באר שבע בכהונתו השנייה. לפי אתר המפלגה, הוא עומד בראש חברת "יעדים", החברה העירונית לפיתוח עסקי. כמו כן, בעבר היה מנהל הנהגת דרום בתנועת הצופים.
מצדו השני של ההסכם, ברשימת העבודה, ניצב מספר 16 ברשימה, דני עטר, ראש המועצה האזורית גלבוע מאז 1994. עטר השתבץ למקום ה-17 בבחירות המקדימות במפלגה, ששוריין למושבים ולקיבוצים, ו"קפץ" מקום אחד לאחר פרישתו של עמיר פרץ. עטר נחשב מקורב מאוד לפרץ, ובפריימריז התמודד מול מועמדים שבהם תמכה שלי יחימוביץ'.
אלה שנאחזים בכיסא
מנגד, בצד שעלול לאבד מושב בכנסת לאור קולות החיילים אנו מוצאים את המפלגות רע"ם-תע"ל וחד"ש, שלהן הסכם עודפים. רוב הסיכויים שרע"ם-תע"ל תאבד את המנדט החמישי שלה, שאותו כרגע מאייש חבר הכנסת הוותיק טאלב א-סנע, המייצג את המגזר הבדואי ברשימה.
א-סנע מכהן מאז 1992 בבחירות לכנסת ה-13, אז נבחר מטעם מד"ע, החברה כיום ברע"ם.
הידרדרותו של א-סנע למקום החמישי לפני חודשיים הוסברה בכך שהצטרפו מתמודדים חדשים מאזור הנגב.
ברשימת חד"ש מי שמקומו עדיין אינו מובטח הוא ח"כ עפו אגבאריה, הממוקם רביעי ברשימה. אגבאריה התבטא ב-2009 בחריפות נגד החלטת הממשלה אז לתמוך בהצעת החוק לאסור על ציון יום הנכבה, ואמר שמדובר בהצעה "שאינה נופלת בחומרתה מחוקי הרייך השלישי".
הוא הוסיף אז: "ממשלת ישראל הכריזה ג'יהאד על האוכלוסייה הערבית והופכת בהדרגה את מדינת ישראל למדינת אפרטהייד. לא אתפלא אם ממשלת נתניהו-ליברמן תטיל בעתיד הגבלות נוספות על האזרחים הערבים ובראשם איסור על שימוש בשפה הערבית".
Read this article in English