מחקר: כ-20% חוזרים לביה"ח - בגלל טיפול לקוי
כחמישית מהמאושפזים חוזרים בתוך חודש לבית החולים עם בעיה אחרת, שככל הנראה נובעת מימי האשפוז עצמו - כמו חוסר בשינה רציפה בשילוב תרופות, כך מגלה מחקר אמריקני חדש. החוקרים קוראים למצב "סינדרום פוסט בית החולים"
השתחררתם מאשפוז? סיכוי גבוה שתחזרו לבית החולים מוקדם מהצפוי: מחקר חדש מגלה כי כחמישית מהחולים שבים לבית החולים בשל סיבוכים שונים שנגרמו בעקבות האשפוז עצמו. הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת JAMA של ההסתדרות הרפואית האמריקנית.
עוד חדשות בריאות ב-ynet:
במחקר נבדקו נתונים של יותר מחמישה מיליון אשפוזים בקרב יותר מארבעה מיליון מטופלים, בין יולי 2008 לספטמבר 2009 בקליפורניה, נברסקה ופלורידה שבארצות הברית. 48% מהמטופלים היו לבנים, ומעט יותר ממחציתם נשים. מהתוצאות עולה כי כ-18% מהאשפוזים החוזרים בתוך 30 יום מהשחרור נבעו מהטיפול במחלה או מהשהות בבית החולים.
עוד עלה מהתוצאות כי 90% מהחולים שאושפזו עקב התקף לב חזרו לבית החולים עם בעיה אחרת, וכך גם בקרב 65% מאלה שאושפזו עקב אי ספיקת לב ו-78% מאלה שאושפזו בשל דלקת ריאות.
דוגמה עדכנית לאשפוז חוזר כזה היא של הילרי קלינטון, אשר סבלה ממחלה בדרכי העיכול שגרמה לה להתייבשות ולתחושת חולשה. כתוצאה מכך היא נפלה ונחבלה בראשה, אז נמצא קריש דם באחד מוורידי המוח - שעלול היה לסכן את חייה.
הנה כמה מהדוגמאות שנמצאו במחקר כמי שהביאו לאשפוזים חוזרים: חולים שאושפזו עקב דלקת ריאות, למשל, הפכו כה חלשים לאחר האשפוז עד שעם שחרורם נפלו וסבלו משברים.
חלק מהמטופלים נטלו משככי כאבים או תרופות אחרות שהותירו אותם מבולבלים ולא יציבים, וחלקם השתחררו לפני שמצבם התייצב לחלוטין ולכן סבלו מחבלות או היו מעורבים בתאונות דרכים.
גם חולים שנמצאים בבריאות תקינה וללא הפרעות נפשיות עלולים להפוך לפסיכוטים כתוצאה מהאשפוז, כתוצאה מהשילוב של היעדר שינה ונטילת תרופות לטיפול במתח נפשי. למשל, חלק מהמאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ סבלו מהזיות וחשבו שהאחיות מנסות להרוג אותם בטיפול.
החוקרים מצאו כי מרבית המאושפזים אינם ישנים היטב בעת האשפוז בשל הרעש במחלקה, האורות הדולקים והצורך לקבל תרופות באישון לילה או ליטול מהם בדיקות. החוקרים המליצו לגבש סדר יום לטיפול בחולה כך שיוכל לזכות בשינה רציפה ובאווירה שקטה, עם מינימום הפרעות במהלך הלילה.
"הם מאושפזים בשל סיבה אחת וחוזרים עם צרה אחרת", אומרת פרופ' האלאן קרומהולץ, מומחית לקרדיולוגיה מבית הספר לרפואה בייל שערכה את המחקר. קרומהולץ כינתה את התופעה "תסמונת פוסט בית החולים".
"חייבים לשנות את הגישה", אומרת החוקרת. "יש לערוך ביקורות למטופלים לאחר השחרור, להדריכם ולהקפיד על איכות חייהם גם בזמן האשפוז, על שינה נאותה ושיקום נכון לפני השחרור".