שתף קטע נבחר

 

"חצי הפיכה בישראל". הבחירות בראי ערב

הבחירות לכנסת ריתקו גם את התקשורת הערבית. על "הגנרל התקשורתי" יאיר לפיד אמרו כי "מגיש הטלוויזיה נתן לניצחון של נתניהו את טעם התבוסה". ויש גם שורה תחתונה: "הממשלה שתיוולד תהיה ממשלת מלחמה. היה שלום, הסכם אוסלו"

כמו התקשורת בעולם המערבי, גם בעולם הערבי עקבו בדריכות אחרי תוצאות הבחירות לכנסת בניסיון להבין מהי השורה התחתונה - ומיהו האיש שהוביל כיתה אלמונית לבית המחוקקים. "מפלגות המרכז-שמאל התחזקו, בעוד הברית של נתניהו מובילה ברוב זעום", נכתב בכותרת של אתר האינטרנט של רשת אל-ג'זירה, אבל הסיפור המרכזי היה כמובן יאיר לפיד, שיש עתיד שלו גרפה 19 מנדטים.

 

עדכוני הבחירות האחרונים:

 

באל-ג'זירה כתבו כי לפיד הוא "הסוס השחור" של הבחירות, ובכתבה באתר של רשת אל-ערבייה נכתב עליו שהוא "מגיש הטלוויזיה שנתן לניצחון של נתניהו את טעם התבוסה". הם הבליטו הצהרה של לפיד בנוגע לפלסטינים שבה אמר: "אנחנו לא מחפשים נישואים מאושרים עם הפלסטינים, אלא גירושים שנוכל לחיות זה עם זה במסגרתם".

 

"הבחירות בישראל" - פצצות לקלפי. קריקטורה מ"אל-קודס אל-ערבי" ()
"הבחירות בישראל" - פצצות לקלפי. קריקטורה מ"אל-קודס אל-ערבי"

 

"הסוס השחור" של הבחירות, כתבו על לפיד באל-ג'זירה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
"הסוס השחור" של הבחירות, כתבו על לפיד באל-ג'זירה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

על הבחירות בכלל כתבו באל-ערבייה: "לאחר ניצחון דחוק נתניהו מכריז כי הוא יקים ממשלה מורחבת ככל האפשר". ברשת סקיי בשפה הערבית נאמר: "נתניהו ולפיד נושאים את עיניהם לממשלה מורחבת".

 
גם אצל שוחרי רעתנו עסקו במהלך הלילה (יום ד') בהרחבה בבחירות, ולמשל הכותרת באתר של רשת אל-מנאר של חיזבאללה הייתה: "רוב כחוש לנתניהו בבחירות לכנסת בישראל". בגוף הידיעה נכתב: "נתניהו השיג ניצחון קשה בבחירות, מה שמגביל את מרחב התמרון שלו מול שותפיו העתידיים בקואליציה ומול מפלגת מרכז שהגעתה למקום השני היוותה הפתעה לכולם".

 

גם בעיתון אל-אחבאר, המזוהה עם ארגון הטרור השיעי, פתחו בכותרת: "התבוסה של נתניהו". בכותרת המשנה נכתב: "הימין לא הצליח להשיג רוב נוח להרכבת ממשלה, והאחריות נמצאת בידיה של יש עתיד''. בעמוד הראשי של העיתון אף הגדירו את התוצאות "חצי הפיכה בישראל".

 

"נתניהו" על להב הגיליוטינה. על הקלפי כתוב: "הבחירות בישראל" ()
"נתניהו" על להב הגיליוטינה. על הקלפי כתוב: "הבחירות בישראל"


הודיע על זכייתו "בדרך האחים המוסלמים"? נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הודיע על זכייתו "בדרך האחים המוסלמים"? נתניהו(צילום: אוהד צויגנברג)
 

אצל שכנתנו מדרום, מצרים, גם כן עסקו בלילה בתוצאות הבחירות. בעיתון הליברלי של מפלגת אל-ופד, המתנגדת לשלטון מורסי, ניסחו כותרת עוקצנית כלפי פנים: "בדרך של האחים המוסלמים, נתניהו הכריז על זכייתו בבחירות".

 

בהמשך כתבו: "נתניהו הודיע על זכייתו בבחירות לאחר שהסקרים הראו כי הוא בדרך להנהיג ממשלת ימין ברוב זעום בכנסת". באתר האינטרנט של העיתון אל-אהראם ציטטו את כלי התקשורת הישראליים, וכינו את הניצחון "מביך" ואת יאיר לפיד "הסוס השחור" של הבחירות.

 

עם זאת, נראה כי האופטימיות עומדת ביחס הפוך להתעניינות הרבה בנעשה בישראל. בעיתוני הבוקר, למרות התוצאות המפתיעות בקנה מידה מקומי, התרכזו מאמרי הדעה בעובדה שנתניהו הוא זה שינהיג את הממשלה הבאה.

 

מאמר המערכת של העיתון אל-קודס אל-ערבי, היוצא לאור בלונדון, נפתח בכותרת: "היו שלום הסכם אוסלו ופתרון שתי המדינות". במאמר הפסימי המשיכו וכתבו כי כמו שהבחירות היו משעממות כך הן עלולות להניב תוצאות מסוכנות ביותר לישראל ולאזור כולו. "כשאנו מתארים אותן כמשעממות ולא מרגשות, אנחנו מכוונים לכך שהתוצאות של הבחירות ידועות מראש, וכי אין הפתעות שיכולות לשנות את המשוואות המדיניות. נתניהו והאיחוד 'הליכוד-ביתנו' יהיו ללא ספק המנצחים במספר המושבים הגדול ביותר שיכשירו את הקרקע להקים את הממשלה החדשה".

 

"ימין, מרכז, שמאל" ב"קלפי הטרור" מהעיתון הסעודי "אל-ווטן" ()
"ימין, מרכז, שמאל" ב"קלפי הטרור" מהעיתון הסעודי "אל-ווטן"

 

לפיד: "גוש חוסם - לא דבר שהולך לקרות"    (צילום: יהונתן צור)

לפיד: "גוש חוסם - לא דבר שהולך לקרות"    (צילום: יהונתן צור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 במאמר, שפורסם לאחר שנודעו כבר תוצאות המדגמים, נטען כי התחרות בבחירות האלה הייתה "בין הימין הגזעני והקיצוני ובין הימין הקיצוני והגזעני יותר בראשותו של נפתלי בנט, שמייצג את המתנחלים". בעיתון אמרו שהבחירות ותוצאותיהן הן "נקודת מפנה מרכזית בהיסטוריה של הסכסוך הערבי-ישראלי מבחינת מותם של פתרון שתי המדינות ושל תהליך השלום, וסיפוח מחדש של הגדה המערבית או חלקים מרכזיים ממנה במקרה הטוב".

 

במאמר המערכת כנראה לא מודעים להערכות הרווחות במערכת הפוליטית בישראל, וכתבו כי נתניהו דווקא מכוון לממשלת ימין קיצוני. "יש לנו שבועיים או שלושה שבועות לכל הפחות עד שנתניהו ישלים את ההתייעצויות שלו עם הסיעות הקיצוניות כדי להקים את ממשלתו, ואנחנו לא מוציאים מכלל אפשרות שהוא יזדרז לבנות בהתנחלויות בתקופה הזו ויפקיע אדמות. הממשלה שתיוולד תהיה ממשלת מלחמה. קודם כול מלחמה נגד הפלסטינים. לאחר מכן מלחמה אזורית באמתלה של הסכנה הגרעינית האיראנית והאיומים של חמאס בעזה ושל חיזבאללה בלבנון".

 

"אין חדש בזירה הישראלית"

בעיתון הירדני א-דוסתור החצי-עצמאי כתב עיתונאי פלסטיני מאמר ברוח דומה: "למרות הירידה הניכרת במושבים בכנסת שקיבל האיחוד שלו, אף אחד לא מטיל ספק כי נתניהו יישאר המנהיג של הישות הציונית לעוד ארבע שנים, אם לא תהיה התפתחות מאוחרת שתביא לכך שייערכו בחירות מוקדמות. בבחירות אתמול אין חדש בזירה הישראלית, חוץ מהנסיגה שחוו הסוגיה המדינית והסכסוך עם הפלסטינים בקמפיין הבחירות, על רק סוגיות אחרות ודחופות יותר עבור הבוחר הישראלי ובראשן, מטבע הדברים, הסוגיה הכלכלית".

 

"מרוץ הבחירות בישראל" בקריקטורה פלסטינית ()
"מרוץ הבחירות בישראל" בקריקטורה פלסטינית

 

בהמשך נאמר עוד: "עם כל ממשלה שירכיבו בישראל, הפלסטינים לא יקבלו מדינה בקריטריונים שחלק מתגאים בכך שהם דבקים בהם. אפילו מרצ, מה שנותר מהשמאל של השמאל הישראלי, מסרבת לחזרה של הפליטים לשטחים הכבושים בתוך הקו הירוק, ומתכבדת בהסכמה שהם יחזרו לאזור הרשות".

 

נקודת מבט שונה מהאחרים הביא העיתונאי הפלסטיני תאופיק אבו-שומר. הוא כתב באתר של המרכז למחקרים חילוניים בעולם הערבי, שמקום מושבו באירופה. תחת הכותרת "הגנרלים של התקשורת בבחירות בישראל" כתב כי הדבר הבולט ביותר הוא ההופעה של אנשי התקשורת שהאפילו על אנשי הצבא ועל חובשי הכיפות. "הדבר התברר מהעלייה של מפלגת 'יש עתיד' של יאיר לפיד, שכן לפיד אינו גנרל במיל', אלא 'גנרל תקשורתי'. בנוסף לאשת התקשורת שלי יחימוביץ', ראש מפלגת העבודה".

 

הוא גם טען בהקשר הזה כי חל שינוי בדפוס ההצבעה בישראל. "התוצאות הבולטות של הבחירות הן שהתירוץ של ביטחון ישראל אינו עוד סיבה מוצדקת, שבאמצעותה הפוליטיקאים בישראל 'מסדרים' את הבוחרים. לא סוגיית איום הגרעין האיראני, לא הדמוגרפיה הפלסטינית ולא הטרור של המחבלים והמתאבדים הם הסוגיות המרכזיות. הבעיות של חיי היום-יום גברו על מיתוס ביטחון ישראל והאיום על קיומה. הדבר בלט על רקע העלייה של מפלגתו של יאיר לפיד, שהיה מיוזמי המהפכה נגד הקיפוח החברתי והעריצות הכלכלית בישראל".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 23/01/2013 23:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים