סכנת מדינת ההלכה עדיין כאן
אי אפשר להישאר מדינה דמוקרטית כשרק שליש ממערכת החינוך ממלכתית. חייבים לעצור את מדינת ההלכה שבדרך
אל תתנו ל-19 המנדטים של לפיד להטעות. בחדר נמצא עדיין פיל גדול: הפיכתה של ישראל למדינת הלכה.
ראש הממשלה הבין כנראה את המסר בדבר השוויון בנטל, אך גם הוא - כמו כל הפוליטיקאים - ממשש רגל, חדק או זנב של הפיל, ואינו רואה את התמונה הכללית - ריצה לקראת מדינת הלכה. בכנסת שזה עתה נבחרה, מספר הח"כים הדתיים מגיע לשיא.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
יאיר לפיד, מנע מלחמת אחים / אוהד שקד
מהפכות לא קורות ברגע אחד / שלמה קראוס
לפני הבחירות פרסם מכון טאוב דו"ח על מצב המדינה לשנים 2011-2012. בפרק "מדינת הסטארט-אפ והאיום מבית" חושף מנהל המכון ד"ר דן בן דוד, נתונים מטרידים במיוחד אודות מערכת החינוך:
בחינוך החרדי לומדים 20% מתלמידי ישראל, ועם מערכות החינוך הממלכתי-דתי והממלכתי-ערבי, כבר היום רוב התלמידים מתחנכים לעדיפות האמונה על הדמוקרטיה.
בעשור 2000-2010 קפא מספר התלמידים בחינוך הממלכתי ומספר התלמידים החרדים זינק ב-57%.
בשל הדרת מקצועות החול מתוכנית הלימודים של החרדים הסיכוי של חרדי אפילו עם 20 שנות לימוד למצוא עבודה הוא כמו של חילוני או ערבי עם ארבע שנות לימוד: כ-40%.
במילים אחרות, החינוך הממלכתי הרגיל, שממנו יצאו זוכי פרס נובל, הולך וקטן ובקרוב יהווה רק שליש מהמערכת. זו ממלכתיות? יהדות התורה זכתה ל-7 מנדטים בגלל חשש לגזירות: גיוס ולימוד אוקלידס. ומה עם כל הגזירות שהם מטילים עלינו? רשימה חלקית: השקעות עתק בחזרה בתשובה והפקרת יוצאים לשאלה לגורלם, התחרדות שכונות וערים בסיוע ראשי ערים אופורטוניסטים, היעדר תחבורה ציבורית בשבת, גזירות שונות הנוגעות לכשרות וגורמות לייקור המזון ולהפיכתו ללא בריא (המלחת יתר של הבשר), בתי דין המפלים נשים, איסור שירת נשים, אוטובוסי מהדרין, יבוא פרוות מיותרות לשטריימלים, ועוד אינסוף הצקות המקרבות את מדינת ההלכה.
טיפול נקודתי לא יעזור ולא ישרוד לאחר תום הקדנציה. זכרו מה עלה בגורל ההסכם שהיה לשינוי עם המפד"ל שממנו נשארו רק הוויתורים וכל ההישגים של שינוי ירדו לטמיון.
הפתרון: הפרדת הדת מהמדינה והאחדת מערכות החינוך. אפשר להעתיק את ההסדר הגרמני שבו מי שרוצה להשתייך לקהילה דתית, יוכל להקצות עבורה מקצת מכספי המסים שלו במעגל סגור.
הדמוגרפיה לא השתנתה. תוצאות הבחירות הן רק צירוף מקרים נדיר, ואסור ללפיד להחמיץ שוב את ההזדמנות כמו אביו בגלל פוליטיקה קטנה. אחרת נקבל רק פסק זמן קצר בדרך למדינת הלכה. גם אין לנו חמש שנים לחכות לשוויון בנטל. הציבור לא ייתן הזדמנות שנייה למי שיתעלם ממצוקותיו (וגם זה לקח משינוי). הפוליטיקאים שלנו לא מקשיבים למי שהגיע לתובנות ומעדיפים ניסוי ותעיה כל פעם מחדש. בסך הכול רצינו לחיות במדינה נורמלית, וזה נחשב הזוי.
הכותב הוא עורך אתר הידען , המוקדש לחדשות מדע. בבחירות לכנסת ה-19 שימש מועמד מטעם מפלגת אור.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il