לפיד: אלה הקווים האדומים שלי
אחרי חגיגות הניצחון, מבהיר יו"ר יש עתיד כי לא יקים גוש חוסם עם מפלגות השמאל - אך צפוי להציג שורה של תנאים לכניסה לממשלת נתניהו ובראשם חוק גיוס לכולם וחידוש התהליך המדיני. מחלוקת ביש עתיד: ממשלה בלי החרדים או בלי בנט?
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד הבהיר אמש (יום ד') כי לא יקים גוש חוסם עם מפלגות השמאל - וסלל את הדרך לברית עם בנימין נתניהו. אולם כעת, בתור מי שמחזיק בידיו את המפתחות לקואליציה המתהווה, צפוי לפיד להציג שורה של תנאים לראש הממשלה.
עדכוני בחירות נוספים בחדשות ynet:
קרבות הליכוד: "איווט ליברמן עבד על נתניהו"
לפיד יציב לנתניהו שני תנאי יסוד לכניסה לקואליציה, ובראשם חקיקת חוק שוויון בנטל השירות בצה"ל. החוק הראשון שלפיד מתכוון להניח על שולחן הכנסת יציג את המתווה שנחשף בסוף השבוע שעבר ב"ידיעות אחרונות": כל בני ה-18, כולל חרדים וערבים, יתייצבו בבסיס הקליטה והמיון. הצבא ולא הפוליטיקאים יהיה הגורם שיקבע מי מהם ישרת בקרבי, מי ישרת בתפקיד מנהלתי ומי יישלח לשירות לאומי אזרחי. רק 400 בני ישיבות, שיוגדרו עילויים בתורה, יקבלו פטור מלא בכל מחזור גיוס.
עד שיוקם מערך הבקו"ם האזרחי, תהליך שיימשך חמש שנים, ימשיך הצבא לגייס חרדים למסגרות מתאימות כנהוג כיום. רוב בחורי הישיבות שאינם מתגייסים יזכו לפטור משירות אך יוכלו להשתלב מיידית בשוק העבודה. בכך מבקש לפיד לשחרר את המדינה מנטל העברת הקצבאות עבורם.
נתניהו הבטיח אמנם כי השוויון בנטל יוצב במקום גבוה על סדר יומה של הממשלה, אך גורמים בליכוד אומרים כי נתניהו מעדיף את המתווה שגיבש השר משה יעלון, שבניגוד ללפיד אינו מגביל את מכסת הפטורים לחרדים. לפיד צפוי להתעקש על כך שתוכניתו היא זו שתאושר.
תנאי היסוד השני שידרוש לפיד מנתניהו יהיה חידוש התהליך המדיני עם הפלסטינים. אחרי שני הקווים האדומים הללו, תבקש יש עתיד להכניס לקווי היסוד של הממשלה את המתווה שלה להורדת מחירי הדיור, את הרפורמה שגיבשה בחינוך (כולל הדרישה להנהגת לימודי ליב"ה לכולם), ואת צמצום מספר השרים בממשלה ל-18 לכל היותר.
ביש עתיד חלוקות הדעות לגבי הרכבה של הממשלה הבאה. לפיד עצמו סירב לשלול הקמת קואליציה בלי חרדים ("אני לא פוסל אף אחד"), אולם חברים ברשימתו העריכו כי הסדרת השוויון בנטל תהיה פשוטה יותר ליישום בלי החרדים בממשלה. אחרים ברשימה, המזוהים עם האגף השמאלי ביש עתיד, אינם שוללים ישיבה עם החרדים וסבורים כי עדיף שדווקא הבית היהודי תישאר מחוץ לממשלה. לדבריהם, כך ניתן יהיה לקדם את התהליך המדיני ואילו "את עניין השוויון בנטל יהיה ניתן לקדם גם עם ש"ס בהסכמה".
גורמים בליכוד ציינו כי ייתכן מתווה לפיו ש"ס תהיה חלק מהממשלה הבאה, אך לא תחויב לתמוך בחוק השוויון בנטל כשיובא להצבעה בכנסת. לדבריהם, חוק כזה צפוי לעבור גם ללא תמיכת ש"ס שכן גם חלק מסיעות האופוזיציה יתמכו בו.
תיק החוץ? האוצר? הפנים? הרווחה?
כוכב הבחירות, יאיר לפיד, הסתגר אתמול בביתו כדי לנוח ולעכל את ההישג הדרמטי: 19 מנדטים שהפכו את מפלגתו לשנייה בגודלה בכנסת. "לא דיברתי עם אף אחת מהמפלגות, לא התחלתי משא ומתן ולא דיברתי על קואליציה או תפקידים. כלום", אמר לפיד למקורביו. "הדבר היחיד שעשיתי זה לענות לכל ההודעות, הטלפונים והברכות שקיבלתי", אמר אתמול.
עוד דווח אתמול כי נתניהו מתכוון לתת ללפיד את תיק החוץ. גם כמה ממקורבי לפיד קראו לו לדרוש את התפקיד הבכיר: "יאיר יכול להיות מושלם לתפקיד. הוא ייצג את המדינה באופן מכובד בפני הקהילה הבינלאומית ויציג עמדות מדיניות מתונות ונכונות". אביגדור ליברמן הציע ללפיד לוותר על תיק החוץ ולקחת את תיק האוצר. אולם בסביבתו של לפיד הבהירו כי "יאיר התקשר בעצמו לחברו אמנון דנקנר, שהעלה את האפשרות בראיונות ברדיו ובטלוויזיה, ושאל אותו מאיפה זה בא לו".
ביש עתיד נוטים לבקש את תיקי הפנים, החינוך ואולי גם הרווחה, אך סבורים, כאמור, כי לאור ההישג בבחירות לפיד צריך לדרוש גם את אחד משלושת התיקים הבכירים בממשלה. ראש עיריית הרצליה יעל גרמן, מספר 3 ברשימה, עשויה לעמוד בראש ועדת החוקה של הכנסת אם לא תמונה לשרה בממשלה.