שתף קטע נבחר
 

השקדייה פורחת בבר: ליקרים מפירות

מבקרת היין שלנו ביקרה בבר המשקאות של אביה ומצאה שם אוצרות שונים ומשונים. לרגל ט"ו בשבט, קבלו את כל הליקרים המעולים והביזאריים שמכינים מפירות ושאתם חייבים להכיר

השבוע התפניתי להציץ בבר של אבא שלי. לא בר שכונתי לא מגה-בר, אלא מזנון עתיק יומין בעיבורי הסלון שבלב דירת הוריי. מאחורי דלת הוויטרינה מקריסטל של הארון, מנצנצים באור יקרות מיני בקבוקים חגיגיים, מלאים בליקרים פירותיים ובעוד משקאות מעניינים אחרים.

 

עוד בערוץ האוכל:

זה שורף בלב: דיז'סטיפים, סיפור אהבה מריר

זה לא הגיל, זה התרגיל: ג'וני ווקר מחדשים

לכל כתבות האלכוהול של ערוץ האוכל

 

כיף להכיר את המשקאות האלה, שחלקם כבר הספיק לשכוח את מה שחבריהם הצעירים למדף עוד לא למדו. ט"ו בשבט, חגם של הפירות, הוא הזמן להכיר את הקשישים המהודרים השונים שלפניכם ששמעם עוד לא הגיע אליכם. כך גם תוכלו לשדרג את טקס זלילת המשמשים האוזבקיים וצ'יפס הבננות, מה גם תמיד נעים לסיים ארוחה טובה בכוסית נוטפת פירותיות וארומות רכות אחרות.

 

משמש: אמרטו גוזיו

לאונרדו דה וינצ'י ותלמידו ברנרדינו לואיני הגיעו בשנת 1525 לעיירה האיטלקית סארונו, כדי לעטר גם את הכנסייה המקומית שם בפרסקו ענק של מריה. משלא נמצאה להם מודל מבין בנות העיירה, בחר לואיני בעוזרת הטבח של הפונדק בו לנו. אחרי שעות העבודה, הפכה הנערה לאהובתו.

 

 (צילום: קובי טל) (צילום: קובי טל)
(צילום: קובי טל)

 

עם השלמת הפרוייקט ועזיבתם את העיירה, ציידה אותו במתנת פרידה ראויה להמשך המסע: ליקר שהוכן מהשריית בשר גלעיני המשמש באלכוהול. המתכון של אמרטו גוזיו לא השתנה הרבה וגם כיום הוא מופק מאותו אוצר פנימי של גלעיני המשמש (שמשמשים בתעשיית הקונדיטוריה כחומר הגלם לפרסיפן, מצריפן המשמש היוקרתי) ולא מסתם שקדים. מעבר לבקבוק היפהפה, שיקשט כל שולחן, תיהנו ממשקה עשיר וקרמי, בצבע ענברי לוהט. 180 שקלים.

 

 

שרי הרינג

ליקר הדובדנים הדני והוותיק קרוי על שם פיטר הרינג, שהחל לייצר אותו לפני כמעט 200 שנה מדובדני ארצו המפורסמים. אינספור בקבוקי שרי עברו בארון המשקאות הפרטי שלנו, שכן הליקר הסמיך הזה היה הפייבוריט של סבתא בלהה שלי, והוציא ממנה סיפורים עוד יותר שובבים ועולצים מבדרך כלל.

 

 

שרי הרינג מופק מדובדבנים שחורים עסיסיים, מיושן משך 3 שנים ולכן גם עמוק, מתוק וסמיך באופן פלילי כמעט. בלהה אהבה אותו נקי, אבל באמת שהכי כיף לזלף ממנו לתוך כוס גבוהה מלאה בקמפרי תפוזים או להחליף בו את סירופ המי ורדים שמקשט את המלבי שלכם. בקיץ מזגנו אותו לכל כוס רוזטה קרה עם קרח ואוזו. להיט. 192 שקלים.

 

מנדרין נפוליאון

עדיין במאה ה-19. רופאו האישי של נפוליאון החליט לנצל פרי חדש שהגיע לאירופה ממזרח אסיה - מנדרינות - לצורך הכנת משקאות מעוררי חשק עבור קיסר האימפריה הצרפתית.

 

הפרי הסיני היטיב להיקלט במולדתו של נפוליאון, האי קורסיקה, ושימש בסיס לליקר המנדרינות והקוניאק הנושא את שמו. כיום הליקר הזה מיוצר ממנדרינות שגדלות בוולנסיה ובסיציליה. הן עוברות זיקוק אלכוהולי ואחר כך התזקיק מתיישן במשך שנתיים לפחות ורק אז מעורבב עם קוניאקים משובחים מדרגת XO. קליפת המנדרינה היא ההשראה לבקבוק המחוספס. שווה לנסות כדז'סטיף מתוק לצד פרלינים. 229 שקלים.

 

סאות'רן קומפורט

הומצא לראשונה בשנת 1874, על ידי ברמן שעבד בבר מעושן ברובע הצרפתי של ניו אורלינס. באותה התקופה, הברבנים עדיין לא נמכרו בבקבוקי זכוכית אלא הועברו בחביות עץ גדולות ממדינות המזרח קנטאקי וטנסי, למדינות הדרום, לאורך נהר המיסיסיפי. התזקיקים החדשים היו קשוחים ומחוספסים למדי אפילו עבור שתייני "הסלון של מקאולי", שם עבד אותו ברמן, הירון שמו.

 

כדי להקל עליהם את צריכת הברבנים הגסים ולהגדיל את קרקוש המזומנים בקופה החלודה, היה נוהג להשרות בתוך החביות פלחי תפוזים, רבעי אפרסקים דרומיים חמים, סוכר, וניל וקינמון.

 

המשקה החדש הפך ללהיט ענק והשאר היסטוריה. לימים הפך לדרינק המועדף על ג'ניס ג'ופלין ומספרים שנהגה לרוקן בקבוק שלם מדי הופעה.

 

מי שמגיע לארה"ב, טוב יעשה אם ישים יד על גרסת הספיישל רזרב, שמבוססת על סטרייט ברבן בן 6 לפחות ויתעניין גם בלייבלים האחרים, שמכילים פלפל או דובדבנים שחורים. כיף גדול. 135 שקלים.

 

בחרובקה למונד

את בחרובקה אין צורך להציג. זהו דז'סטיף צ'כי ותיק ומבוסס, מוצלח למדי. כרגיל, הוא מורכב מעשבי תיבול, צמחי מרפא והרבה סודות שמורים אחרים.

 

 (צילום: יגאל עמר) (צילום: יגאל עמר)
(צילום: יגאל עמר)

 

אני שותה אותו קפוא ואין מצב שתתפסו אותי בלי בקבוק שכוב פרקדן בפריזר. שמחתי לגלות לא מזמן את בחרובקה למונד, גרסה נעימה ומרעננת, גם אם מתוקה יותר, של האח הגדול. אהבנו את טעמי התפוז וזרעי הכוסברה הבולטים, את המנטה הקרירה ובמיוחד את התוצאה הסופית. הכי כיף לשתות קפוא או בכוס גדולה עם הרבה טוניק וסודה. 85 שקלים.

 

מגוויר'ס מאלט & אפל

שילוב מקסים בין נקטר עסיסי של תפוחי עץ וכמה סוגים של ויסקי מאלט. במקורו נרקח באזור ניו אינגלנד והפך ללהיט נודד בין המושבות.

 

 (צילום: עומר דניאל) (צילום: עומר דניאל)
(צילום: עומר דניאל)

 

התווית על הבקבוק אמנם לא שונתה משך 115 שנה אך המשקה מיוצר כיום בדנמרק (הידועה במטעי התפוחים השווים, במיוחד לנקטר וסיידר) ומערבב ויסקי מאירלנד, סקוטלנד או ארה"ב. אנחנו אהבנו את השילוב הלא שגרתי, עד מאד, והפכנו אותו למשקה הבית של החודש הזה, עם הרבה קרח ולפעמים חיזוק בועט של ברבן טוב. שיחוק מפתיע. 170 שקלים.

 

ודרנה קרם דה קסיס

בלי מילה על הליקר הנפוץ והמפנק בעולם, אי אפשר. לאחרונה טעמנו הרבה סוגים של קרם דה קסיס. זה של ודרנה שווה במיוחד ולוקח בגדול. הוא עשיר ואיכותי, הטעם הסמיך של הדומדמניות השחורות מציף את הפה וכמעט שאפשר "ללעוס" אותו. ישדרג כל מבעבע פריך פשוט לתצוגת תכלית רבת רושם ועושה נעים גם על הרבה קרח, שלא נדבר על זילופו מעל גלידת וניל שווה.

 

 (צילום: סטודיו טמפו) (צילום: סטודיו טמפו)
(צילום: סטודיו טמפו)

 

67 שקלים אבל שווה לכם להשקיע בגרסת הפרמיום שלו, סופר-קסיס, המופקת מדומדמניות 'נואר דה בורגון', הנחשבות לטובות בעולם. 95 שקלים ראויים.

 

הפסבורג אבסינט

האבסינט הבריטי שהושק לראשונה ב- 1999 חוזר למדפים כליקר בטעמי פירות ואחוזי אלכוהול אפשריים (33%). אל טעם העשבים המקסים, חוברת מתיקות, שהופכת אותו מצויין לשוטים קפואים דווקא ועושה ממנו יופי של דז'סטיף לצעירים.

 

 (צילום: קובי טל) (צילום: קובי טל)
(צילום: קובי טל)

 

תוכלו למצוא אותו בטעמי אפרסק, תפוח, אספרסו, וניל, פטל שחור וליקריץ. שימו לב כי הסדרה נמכרת באופן בלעדי בדיוטי פרי ג'יימס ריצ'רדסון תמורת 39.90 דולרים.

 


   

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוזנצוויג
הישר מהוויטרינה של אבא דני. ליקר וויסקי
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים