תמיד יש בבית פתיתים
זולים, קלים להכנה ומשתלבים נפלא במגוון גדול של מאכלים - הפתיתים הם תחליף ידידותי לפסטה ולאורז, ובניגוד אליהם נשארים תמיד נשארת אל-דנטה. לא לילדים בלבד
הפתיתים האפויים הם מוצר ישראלי מקורי, שפותח בתקופת הצנע, כדי לתת מענה למחסור באורז. האגדה מספרת שראש הממשלה הראשון בכבודו ובעצמו פנה לחברת "אסם" וביקש לפתח תחליף לאורז, שהיה מצרך נדיר בימי הצנע.
אכן הפתיתים הראשונים היו בצורת גרגרי אורז והם כונו "אורז בן גוריון". גם היום, הפתיתים נחשבים למוצר שנמצא כמעט בכל בית ישראלי ואין אחד שלא יספר שהוא גדל עליהם.
עוד בערוץ האוכל:
רותי בישלה דייסה: פולנטה חגיגית עם פטריות
מבשל ממה שיש: קדירה מלאה בכל טובטחונים בסטייל: 8 מתכונים מעולים של קציצות
קציצות בשר ופתיתים ברוטב עגבניות וחצילים
חשוב: משתמשים בפתיתים בצורת קוסקוס.
המרכיבים ל-5 מנות:
לקציצות:
500 גרם בשר בקר טחון (או בקר מעורב עם טלה)
1 בצל קצוץ
1 כוס (200 גרם) פתיתים
4-3 ביצים
מלח ופלפל שחור גרוס
1 כפית כמון טחון
1/4 כפית קינמון טחון
1/4 כוס תערובת עלי נענע, כוסברה ופטרוזיליה קצוצים
4-3 כפות פירורי לחם
לחצילים:
שמן זית לטיגון
1 חציל מאורך חתוך לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ
מלח ופלפל שחור טחון טרי
1 חלבון
לרוטב:
1 קופסה גדולה (200 גרם) רסק עגבניות
3 כוסות ציר עוף או מים
1 כפית אורגנו יבש
2-1 שיני שום כתושות
מלח ופלפל שחור טחון
מעט סוכר (לפי הצורך לאיזון החמיצות)
אופן ההכנה:
- מכינים את תערובת הקציצות: מערבבים את כל חומרי התערובת. מכסים ומניחים במקרר 30 דקות להתחברות הטעמים.
- מוציאים מהמקרר ויוצרים קציצות בקוטר כ-4 ס"מ. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקציצות 3-2 דקות משני הצדדים עד להזהבה.
- מכינים את החצילים: מתבלים פרוסות חצילים. מחממים מחבת עם שמן, טובלים כל פרוסה בחלבון ומטגנים משני הצדדים עד הזהבה.
- מסדרים בסיר שכבות של קציצות ופרוסות חצילים מטוגנות לסירוגין.
- מכינים את הרוטב ומבשלים את הקציצות: מערבבים רסק עגבניות עם ציר עוף (או מים), אורגנו ושום ויוצקים לסיר. מוודאים שהנוזל מכסה את הקציצות ופרוסות החצילים. מתבלים, טועמים ואם יש צורך, מוסיפים מעט ציר או מים. מביאים לרתיחה קלה, מנמיכים להבה ומבשלים כ-35 דקות מכוסה עד שהחצילים והקציצות רכים מאוד.
תבשיל כבדי עוף ופתיתים עם ברנדי, יין לבן וטימין
קדירה עמוסה טעם ביתי ועשיר של חורף. כל סוג פתיתים יתאים כאן.
טיפ: אפשר לטגן פטריות עם הכבדים ובהגשה לעטר מלמעלה בצנוברים קלויים.
המרכיבים ל-4 מנות:
3 כפות שמן קנולה700 גרם כבדי עוף נקיים משומן
מלח ופלפל שחור גרוס
עלים מ-5-3 ענפי טימין
2 בצלים פרוסים
2 כוסות פתיתים
4 כפות ברנדי
1/2 כוס יין לבן יבש
2 כוסות ציר עוף או מים
להגשה:
3 כפות פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
- מחממים שמן במחבת ומוסיפים כבדי עוף. מתבלים במלח, פלפל וטימין ומטגנים מכל הצדדים עד השחמה. מוסיפים בצל ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים פתיתים ומטגנים כדקה תוך כדי ערבוב, עד שהם עטופים בשמן.
- יוצקים לסיר ברנדי ויין לבן ומבשלים דקות אחדות עד שהאלכוהול מתאדה. מוסיפים ציר עוף (או מים) ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על אש בינונית כ-6 דקות עד שהפתיתים רכים.
- מעבירים לקערות, מפזרים מעל פטרוזיליה ומגישים.
ריזוטו פתיתים אפונענע
גרסה ביתית זריזה למאכל שבדרך כלל דורש הרבה סבלנות. הולך מעולה עם דגים. כדי להעצים את הדמיון - משתמשים בפתיתים בצורת אורז.
טיפ: מי שרוצה לגוון מעט את המנה, יכול להוסיף בשר מעושן או בייקון באופן הבא:
מתחילים בהזהבה של קוביות בשר מעושן (בייקון או חזה אווז), וממשיכים במתכון כרגיל. אפשר גם לפזר את קוביות הבשר לפני ההגשה. מי שרוצה טעם מעושן אבל ללא בשר, יכול לערבב עם החמאה והפרמזן גם מוצרלה מעושנת.
המרכיבים ל-4 מנות:
3 כוסות אפונה עדינה קפואה ומופשרת1/2 כוס שמנת מתוקה
כ-20 עלי נענע
כ-20 עלי בזיליקום
כ-20 עלי כוסברה
2-1 שיני שום
1/4 כוס שמן קנולה
3 כוסות פתיתים יבשים (לפני בישול)
1/2 כוס יין לבן יבש
1 ליטר ציר עוף או מים
מלח ופלפל שחור גרוס
כ-50 גרם חמאה
כ-1/2 כוס גבינת פרמזן מגוררת
להגשה:
חופן עשבי תיבול קצוצים
אופן ההכנה:
- טוחנים אפונה עם שמנת, עשבי תיבול ושום במעבד מזון למחית.
- מחממים סיר עם שמן, מוסיפים פתיתים ומטגנים כ-1/2 דקה תוך כדי ערבוב עד שהפתיתים עטופים בשמן.
- יוצקים לסיר יין לבן ומאדים את האלכוהול כדקה. יוצקים ציר ומתבלים במלח ופלפל. מכסים למחצה ומבשלים כ-2 דקות על להבה בינונית עד שהפתיתים מתחילים להתרכך.
- מוסיפים את מחית האפונה, מערבבים ומבשלים עוד 3-2 עד שהפתיתים מוכנים. מכבים את האש.
- מוסיפים חמאה ופרמזן, מתקנים תיבול ומערבבים עד הסמכה.
- מחלקים לקערות הגשה, מפזרים עשבי תיבול ומגישים חם.
מג’דרה פתיתים בצ'יק צ'ק
אפשר להמיר אורז בפתיתים בכל סוגי הקציצות ולקבל מרקם מעניין (וקפיצי משהו). אין צורך בבישול מוקדם, הפתיתים מתבשלים ברוטב וסופחים את טעמו. אפשר לשלב בתערובת הקציצות גם פתיתים מבושלים.
טיפ: פעם עם אורז, היום עם פתיתים
המרכיבים:
1 חבילת פתיתים בצורת אורז
1/2 כוס עדשים חומות
1 בצל חתוך לרצועות
4 כוסות מים
1/2 כפית כמון
1/2 כפית בהראט
חופן עלי פטרוזיליה קצוצים
חופן עלי נענע קצוצים
חופן עלי כוסברה קצוצים
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
- מבשלים 1/2 כוס עדשים חומות בסיר עם 4 כוסות מים כ-20 דקות עד שהעדשים רכות. מסננים ושומרים את מי הבישול. מחזירים את העדשים לסיר ומוסיפים 1 כוס פתיתים בצורת אורז ו-1.5 כוסות ממי הבישול. מתבלים במלח, פלפל שחור טחון וכמון או בהראט.
- מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר למחצה ומבשלים על להבה בינונית-גבוהה כ-5 דקות עד שהפתיתים מתרככים. מכסים את הסיר ומשהים כ-5 דקות נוספות.
- מחממים מחבת עם שמן, מוסיפים בצל חתוך לרצועות ומתבלים במלח, פלפל שחור טחון וכמון טחון או בהראט. מטגנים עד השחמה.
- להגשה: עורמים את תערובת העדשים והפתיתים בקערה ומפזרים את הבצל המטוגן. אם רוצים מפזרים גם תערובת של פטרוזיליה, כוסברה ונענע קצוצים ומגישים חם.
המתכונים הנפלאים לקוחים מהגליון האחרון של מגזין "על השולחן"
עוד טיפים, מתכונים ושלל רעיונות לארוחות - בעיתון