אל תגרדו באף: כיצד להתנהג בראיון עבודה?
אנשים רבים שמחפשים עבודה, מפספסים אותה בין האצבעות בראיון עם המעסיק. שפת גוף שמשדרת עצבנות, שאלות מרגיזות כמו "מה ההטבות שמגיעות לי" ותשובות מכעיסות לשאלותיו - הן חלק מהסיבות לכך. כך תעברו את הראיון בהצלחה
רבים מכירים את הסיטואציה: אתם מגיעים לראיון העבודה, המראיין מחייך ומבקש מכם לשבת, אתם מתיישבים והראיון מתחיל - אבל משהו לא הולך כשורה והראיון מסתיים בתחושה של החמצה. מדוע זה קורה ומה אפשר לעשות כדי לצלוח את הראיון בהצלחה?
- הכללים: מראה חיצוני מושלם לראיון עבודה
- כך תהיה האחד שמתקבל: טיפים למחפשי עבודה
- תקשורת בין אישית: מפתח להצלחה בראיון עבודה
התנהגות נכונה: אל תבהו במראיין
אחד הדברים החשובים בראיון עבודה, הוא לשים לב לשפת הגוף. כלל הברזל: תנועות סגורות מעידות על חוסר פתיחות רגשית. כך למשל, ידיים שלובות על החזה או סתם אחת בשנייה, משדרות למראיין שאתם לא מרגישים פתוחים במעמד, מה שיגרום לו לתהות אם יש לכם סיבה שאתם לא מרגישים בנוח.
מאותה סיבה לא מומלץ גם לשבת עם רגליים שלובות - הדבר משדר גם אטימות רגשית וגם קצת חוסר נימוס. מצד שני, לא צריך להתפרע. כך למשל, השתדלו לא להחליף יותר מדי תנוחות ישיבה ואל תנדנדו את הרגל - זה לא מעיד על שום דבר אחר חוץ מאשר עצבנות - ועצבנות לא משדרת אמינות.
גם ישיבה נינוחה תוך שילוב ידיים מאחורי הראש אסורה, מכיוון שזה משדר דומיננטיות ולמעשה אומר "אני הבוס" לאדם שמולכם - מסר שלא מתאים למי שאמור להיות הבוס העתידי שלכם. צורות התנהגות אסורות נוספות הן ישיבה הנשענת קדימה אל המראיין והנחת ידיים על השולחן שלו, מכיוון שהן משדרות תוקפנות.
נגיעות באזור הפנים גם מעבירות מסרים לא חיוביים בדרך כלל: הן עלולות לגרום לאדם שמולכם לפקפק במה שיש לכם לומר ולשדר כי אתם במצוקה או מאד מובכים. כך למשל, נגיעה בגשר האף משדרת שאתם במתח או עייפים, והסתרת הפה משדרת כי מה שאתם אומרים אינו אמין.
כיצד להתנהג?
- הניחו את הידיים על הברכיים בעדינות או על מסעד הכיסא. בזמן שתדברו, הידיים מן הסתם יזוזו מאליהן.
- המעיטו בנגיעות באזור הפנים והימנעו מללקק את השפתיים לעיתים קרובות.
- השתדלו להסתכל בעיני המראיין, אך אל תבהו בו - מספיק לתפוס את מבטו מדי פעם כדי לעורר אמינות. זיכרו שאם העיניים שלכם נוטות יותר מדי לצד ימין זה עלול לרמוז על היותכם לא אמינים.
- השתדלו לא לכחכח בגרון, מכיוון שהמראיין עלול לראות בכך סימן לכך שאמרתם דבר לא נכון. אם אין לכם ברירה והתפוח מהבוקר נתקע לכם בגרון - אמרו "סליחה" בחיוך מתנצל אחרי השיעול.
שאלות מעצבנות: "עובדים כל השבוע"?
במהלך הראיון אפשר ורצוי לשאול שאלות ענייניות לגבי טיב העבודה, תיאור התפקיד, מי הם האנשים שעובדים איתכם, מה התפוקה שהחברה מצפה לה, ולגבי תהליך הגיוס. עם זאת, חשוב להיזהר ולא לשאול שאלות שעולות למעסיקים על העצבים. לפניכם דוגמאות לשאלות שכאלה, ולשאלות שניתן לשאול במקומן:
"עובדים גם בשבתות?" או "עובדים כל השבוע?" - מה שאתם שואלים בעצם, זה אם תצטרכו להקריב את הבקרים של החופשים שלכם לטובת העבודה. אבל מה שהמעסיק שומע, זה 'עוד מועמד שיתחיל לעבוד, יגלה שהוא לא מעוניין במשרה מלאה ויתפטר לאחר שבועיים'. הפתרון: אם המעסיק לא מזכיר במהלך כל הראיון את עניין השעות והמשמרות - אפשר לשאול במקום זאת: "מהם הימים שבהם יש משמרות?".
"יש התחייבות?" - מה שאתם שואלים זה האם תוכלו להתחיל ללמוד באוקטובר הקרוב, אך מה שהמעסיק שומע זה: "הוא הולך לברוח אחרי חודש לתאילנד". במקום זאת אפשר לשאול: "ומה תקופת ההתחייבות?".
"מה ההטבות שמגיעות לי?" - מה שאתם שואלים זה האם יקשטו את שכר המינימום שלכם גם כמה עמלות, אך מה שהמעסיק שומע זה: "עוד מועמד שרק השתחרר מהצבא וחושב שהכל מגיע לו".
תשובות מעצבנות: "אני חיית מסיבות"
בנוסף לשפת הגוף או לזהירות בשאלות – זכרו שיש גם תשובות שהמראיינים לא יאהבו לשמוע בתגובה לשאלותיהם. לפניכם כמה דוגמאות לתשובות שגויות לשאלות של המראיין והצעות לתשובות שאפשר להשיב במקומן:
שאלה: "מה אתה יכול לספר על עצמך? למה אתה מתאים לתפקיד?"
תשובה שגויה: "מה יש לי לספר על עצמי? שום דבר מיוחד" - מה שאתם אומרים בעצם זה "אני ענו ולא חושב שאני יותר טוב מאחרים, לא ממש עולות לי תכונות מיוחדות וכרגע חשבתי על המשחק של ברצלונה". מה שהמעסיק שומע זה: "איזה אדם משעמם, מרגיז והוא חסר כל יכולת לשיווק עצמי, שלא יכול אפילו לענות לשאלה פשוטה. אם את עצמו הוא לא יכול לשווק, אז מה הוא כן יכול לעשות?".
תשובה נכונה: תארו את מקומות העבודה הרלוונטיים שעבדתם בהם, את ההכשרות שעברתם ואת היכולות שלכם. היזהרו שלא להפריז כי אז תשמעו כמו אדם שלא נעים לעבוד איתו, אבל גם אל תוציאו את עצמכם כמו מישהו שלא שווה להעסיק.
שאלה: "אתה זמין למשרה מלאה?"
תשובה נכונה: "אפשר בקרים?" - מה שאתה אומר זה "אני מעדיף בקרים, אבל זורם על כל משמרת". מה שהמראיין שומע זה: "יופי, אין לי מה לעשות עם עוד עובד שלא יעבוד במשמרות ערב".
תשובה אפשרית: "מה כוללת משרה מלאה?", ואם זה רלוונטי אז: "כן, בוודאי!".
שאלה: "מה התחביבים שלך?"
תשובה שגויה: "אני חיית מסיבות" - מה שאתם אומרים בעצם זה: "אני אדם חברותי ובסוף שבוע אין לכם עם מי לדבר". מה שהמראיין שומע זה: "אין לבנאדם הרבה שכל, אם ככה הוא רוצה להציג את עצמו".
תשובה נכונה: "ספורט, קריאה, ולהיות עם חברים".
שאלה: "למה עזבת את העבודה האחרונה שלך?"
תשובה שגויה: "לא הסתדרתי עם הבוס", או "אני משתעמם נורא מהר" - מה שאתם אומרים זה "התפטרתי לא באשמתי, וכמה זמן אתה חושב שאני אשרוד בשירות לקוחות?". מה שהמראיין שומע זה: "הוא בטח עושה בעיות, יחזיק פה יומיים וישתעמם".
תשובה נכונה: "העבודה הקודמת לא היתה רלוונטית מסיבות כאלה ואחרות", "לא הרגשתי שאני יכול להתקדם שם", או "בגלל הרעת תנאים" – כל זאת בלי לפרט, שכן אין מראיין שאוהב לשמוע שמלכלכים על המעסיק הקודם.
זאב רוט הוא מנכ"ל חברת ההשמה "מועדפת". מוריה מלכא היא יועצת השמה האחראית על אזור השרון והצפון בחברה