חג הכלניות בנגב: הצבע האדום חוזר ללחיים
כמו בכל שנה, זמן הכלניות הגיע ופסטיבל 'דרום אדום' לא מפספס את ההזדמנות לחשוף את הפוטנציאל התיירותי של צפ' הנגב. והפעם, אחרי השלכות 'עמוד ענן', חשוב מתמיד שתבואו
הצבע האדום חוזר לצפון הנגב, אבל הפעם מדובר בפריחת הכלניות המוכרת שכבר השתלטה על האזור. אירועי מבצע "עמוד ענן" של סוף 2012 השפיעו קשות על האזור התיירותי, אבל הכלניות ממאנות לפחד והצבע חזר ללחיים של הטבע.
עתה מצפים התיירנים בחבל הבשור וחבל אשכול, שגם הישראלים יבואו ליהנות מפריחת הכלניות הרשמית ועל הדרך יהנו גם ממגוון האטרקציות שהם מציעים באחד מסופי השבוע של פסטיבל "דרום אדום" בחודש פברואר.
עוד על הנגב בערוץ התיירות:
- טיול דרומי: שמורת פורה, תל נג'ילה ונחל סד
- אילן יוחסין: טיול בנגב בעקבות העץ הכי ישראלי
- הנגב בין 10 אזורי הטיול הטובים של הלונלי פלנט
אז צפון הנגב כבר לובש אדום, ואת הפריחה המרהיבה תוכלו לראות בלא מעט אתרים, כאשר יער שוקדה (מול קיבוץ בארי) הוא ה-מקום לראות את המרבדים האדומים.
הכלנית היא צמח מסוג גיאופיט, כלומר בעל בצל או פקעת המהווים איבר אגירה תת-קרקעי שבעונה מסוימת (אצלנו בחורף) חוזר ופורח. הכלנית היא הראשונה מבין פרחי החורף האדומים, המוכנים פרחי כנ"ף, כשאחריה יבואו (בהתאמה) הנוריות והפרגים בהמשך החורף.
המסלול האדום
אחת האופציות הטובות לראות כמה שיותר כלניות היא בטיול אופניים. ב"לה מדווש" (טל' 08-9949374) שבקיבוץ בארי ניתן לשכור אופניים מכל סוג (למשפחה, עם עגלת תינוק מחוברת, או כסא מורכב) ולצאת לאחר מהמסלולים המצויינים שבאזור, כמו סינגל בארי.
בחנות תוכלו לקבל מידע על מסלולי אופניים באזור, למשל, סינגל בארי החדש יחסית - מסלול של 24 ק"מ, כמו גם מסלולים משפחתיים באורכים שונים. למחפשי הכלניות מומלץ לרכוב במסלול הכתום, שיהפוך בין רגע ל"אדום".
אב עוד לפני שיוצאים לרכיבה, כדאי להצטייד בסלסלת פיקניק מפנקת ופשוט לעצור באחת מהנקודות היפות של היער וליהנות משמש טובה (בתקווה שתהיה) הרובצת על-פני הנגב שכבר מוריק מזה מספר שבועות.
במחלבת בארי, שקמה לפני כעשור, מייצרים גבינות מחלב בקר שמקורו באזור, הקרויות על שם מאפייני צפון הנגב: גררית - מסוג גאודה, אשכול - מסוג אמנטל, בשור - מסוג רוקפור וכמובן כלנית - מסוג קממבר.
אמסטרדם בישראל
גבינות אחרות, הפעם הולנדיות, תוכלו למצוא בחווה ההולנדית שבמושב שדה צבי (טל' 077-3210385). תמר ועוזי מנור, הולנדית וישראלי שהכירו בשנות ה-80 בארץ, התאהבו ובנו את ביתם בארץ הקודש.
לאחר שגרו בכפר סבא ובכוכב יאיר, הגיע בשנת 2006 הזוג, על ארבעת ילדיו, למושב שדה
- מבשר את החורף: לטייל בעקבות אירוס הסרגל
- "הטיול בטבע הפך לבריחה": המלצות לפינות חמד בצל המלחמה
- עששיות וציפורים: טיולים ופעילויות חינם בחנוכה של החברה להגנת הטבע
- "סוף-סוף כתבה שלא קשורה למלחמה": יצאנו לבדוק את השיפוץ בעין ג'ונס
- "לקח לי הרבה זמן לצאת מהבית": בלוגרית הטיולים חוזרת לשטח, ויש לה גם המלצה לימים אלה
צבי הקרוי על שם צבי הירשפלד - ממקימי קיבוץ רוחמה, שמצפון. כך הוקמה לה "החווה ההולנדית" - שבו גם בית קפה כפרי וגם שני חדרי צימרים נהדרים ובמחיר זול.
החווה כבר הפכה מזמן למקום מפגש של ההולנדים בארץ, ביניהם גם תיירים שהתגעגו לגאודה המפורסמת או לאיזה צ'יפס במיונז. אפילו שגריר הולנד בא לבקר בחווה ולחזק את ההולנדים הציוניים בימי "עמוד ענן".
במסגרת הפסטיבל ייערך בכל יום שישי יריד איכרים הולנדי (הכניסה חופשית), שבו דוכני גבינות הולנדיות, וואפל הולנדי חם, "קופי שופס" ואווירה כפרית לצד מוזיקה הולנדית שתתנגן מתיבת נגינה ענקית. את הכלנית יחליף הפעם הפרח ההולנדי המפורסם - הצבעוני - אבל כשמדובר בפרחים יש מקום לכולם.
להוסיף תבלין לטיול
פריחה היא גם הנושא שמעסיק את מרים ואלי שדה ממושב ניר משה, שבחרו לעסוק בתחביב הקשור לשם משפחתם.
כל חייהם עסק הזוג החביב בצומח וטבע. מרים כמורה ומפקחת לחקלאות ולימודי סביבה, ואלי כמדריך
טיולים שנפגש רבות בסיוריו עם צמחי התבלין ונשבע שיום אחד יעשה איתם משהו. לפני כארבעה חודשים החלום התגשם.
כך נולד לו, ב-2006, הרעיון של שביל התבלינים והבשמים ב"מבוך מרים" (טל' 050-4272004). הזוג שתל 16 זני תבלין שונים ועצי פרי, ויצר מבוך של 6,000 צמחים שבו יוכלו משפחות לטייל, להריח וגם לגזום מעט תבלינים לשקית ריח או לחליטות תה.
הסיור במבוך מתפרס על-פני 1,600 מטר בשטח המשתרע על 4 דונם והוא מודרך ועולה כ-20 שקל לאדם. בין התבלינים שתמצאו במבוך: רוזמרין, שיבה, הדסים, לבנדר, לואיזה, עשב לימוני ועוד. אפילו גת אדום מחבש תמצאו כאן, ואלי מספר שדווקא הנשים הן אלו המוצאת בו עניין...
להוציא את הראש מהאדמה
מי שבאמת מתעניין בנושאים שבינו לבינה, כדאי שידרים מעט לחוות "אל היען" (טל' 08-9987327) בחבל הבשור - חווה לגידולי יענים שבשנה האחרונה הפכו לחיות מוגנות שאסור למכור את בשרן או את עור וביציהן.
בתקופה זו, האדום מקשט לא רק את מרבדי הפריחה בכלניות, אלא גם את המקור והשוקיים של היענים, ותתלפאו לשמוע שדווקא אלו הם הזכרים שתופסים צבע.
בחווה כ-70 יענים, מהם 40 נקבות, ואפילו הוטלה כבר ביצה ראשונה מודל 2013 בחווה, שתגרום גם לכם להוציא את הראש מהאדמה. היענים מדגמנים זוגיות למופת, כששני המינים דוגרים על הביצה: הזכר בלילה (בגלל צבעו להגנה) והנקבה ביום. סך הכל 42 יום.
במסגרת הפסטיבל יתקיימו סיורים מודרכים (20 שקל לאדם, ילדים עד 14 חינם) ויהיה ניתן לרכוש שקיות האכלה (5 שקל לשקית) עבור היענים שתמיד ישמחו לתערובת איכותית המוגשת למקורם. ואם תפסתם רעב - אל דאגה - גם אתכם יכולים להאכיל, היות ובחוות הבשור מסעדה חלבית הפתוחה בסופי השבוע.
העצב שהוליד שמחה
מסעדה פחות חלבית, נמצאת כמה ק"מ טובים צפונה מ"אל היען", אבל עדיין בצפון בנגב, בשם "מִידֵס" (טל' 6803441- 08
) שבקיבוץ ברור חיל.
הקיבוץ ידוע בחבריו הברזליאים, אבל המסעדה שנפתחה ב-2007 מציעה תפריט בשרי בשילוב איטלקי, שדומה יותר לתפריט שמגישים בארגנטינה. ייתכן וזה בהשפעתה של פרלה, אשתו
הארגנטינאית של נתן גלקוביץ' הברזילאי, שעזב קריירה ארוכת-שנים בעולם המיחשוב והתחיל להסעיד אנשים להנאתו.
הכל קרה כשדנה, בתם של הזוג, נהרגה מפגיעת קאסם בנתיב העשרה ב-2005. אז גמלה בלבו של נתן להנציח את דנה בצורה כלשהי. כברזילאי שמח וטוב לב, החליט נתן, בעזרת חבריו לקיבוץ, לפתוח את "מידס" על שם כלבתה האהובה של דנה וגם שמה של אשתו החמישית של זאוס.
"המסעדה משדרת שמחה, ממש כמו האופי הברזילאי", אומר נתן שמשקיע את מרצו בלשמח אנשים לצלילי מוזיקת בוסה נובה, קייפריניה וסטייק עסיסי ומודה שהבשר הארגנטינאי הוא משהו אחר, אבל בכדורגל אין כמו ברזיל!
אז חודש פברואר צפוי להיות ססגוני וצבעוני, כשהכלניות יככבו ברשימת הפריחה. אתם רק צריכים לצאת לטבע ותראו שאפשר לתפוס קצת צבע גם בחורף. ו"דרום אדום" הוא יופי של הזדמנות להתחיל את השיזוף שלכם.
פרטים נוספים על "דרום אדום" באתר הפסטיבל