שתף קטע נבחר

 

מחריפות המהומות במצרים: 9 הרוגים בסואץ

ההפגנות נגד נשיא מצרים מורסי במלאות שנתיים למהפכה שבה הודח מובארק יצאו משליטה. אחרי שעות ארוכות של התפרעויות בקהיר, אלכסנדריה וסואץ, שבמהלכן נורה גז מדמיע והושלכו אבנים, נודע כי לפחות תשעה בני אדם נהרגו ויותר מ-450 נפצעו

ההפגנות במצרים במלאות שנתיים למהפכה יצאו משליטה: גורמים רפואיים בארץ הנילוס אישרו אמש (יום ו') כי תשעה בני אדם נהרגו מירי במהלך מהומות בעיר סואץ. גורמים רשמיים מסרו כי בהתנגשויות בין מפגינים לשוטרים ברחבי המדינה נפצעו אתמול יותר מ-450 איש, בהם אזרחים ואנשי ביטחון. בתגובה פנה הנשיא מוחמד מורסי לאזרחיו בטוויטר ובפייסבוק: "אני קורא לכולם לדבוק בערכים הנאצלים של המהפכה, להביע את דעתם בחופשיות ובדרכי שלום, ולדחות את דרך האלימות".

 

כל העדכונים, ההצבעה המלאה והפרשנויות באתר הבחירות של ynet

 

במצרים ציינו אתמול שנתיים בדיוק ל-25 בינואר 2011, היום שבו נערכה ההפגנה הגדולה הראשונה נגד הנשיא חוסני מובארק ששלט במדינה 29 שנה ביד ברזל, והודח פחות משלושה שבועות אחר כך. הפגנות נערכו בערים רבות ברחבי המדינה, בראש ובראשונה בקהיר שבה התאספו אלפים בכיכר תחריר, שהייתה סמל המהפכה, ומול ארמון הנשיאות של הנשיא האיסלאמיסט החדש מורסי. הפגנות היו גם באלכסנדריה וכאמור בסואץ, שבה השתמשה המשטרה בגז מדמיע כדי לפזר מפגינים שהתפרעו וניסו לפרוץ לבניין מועצת העיר.

 

שנתיים למהפכה: עימותים ופצועים בתחריר    (צילום: רויטרס)

שנתיים למהפכה: עימותים ופצועים בתחריר    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עדי ראייה דיווחו בצהריים אתמול כי באיסמעיליה הציתו צעירים מתנגדי השלטון את משרדי האחים המוסלמים אחרי שפרצו אליהם. מאוחר יותר, בערב, השתמשו כוחות הביטחון בגז מדמיע גם ליד ארמון הנשיאות בקהיר כדי לפזר מפגינים. קהלים קטנים יותר התאספו בכיכרות מרכזיות בפורט סעיד, במחלה, באסיוט, בלוקסור ובפיום.

 

עימותים פרצו ברחובות הסמוכים לכיכר תחריר בקהיר והמשטרה ירתה גז מדמיע כדי לפזר צעירים שיידו שם אבנים. בתמונות ששודרו מהאזור נראה עשן אופף את סביבות הכיכר, ולמרות זאת צעירים נראו ממשיכים ליידות אבנים. כאלפיים מפגינים הקיפו גם את בניין הטלוויזיה והרדיו במרכז קהיר, והשמיעו קריאות נגד מורסי ותנועת "האחים המוסלמים" שאליה הוא משתייך.

 

יידוי האבנים בקהיר. האחים המוסלמים לא יצאו לרחובות הפעם (צילום: AP) (צילום: AP)
יידוי האבנים בקהיר. האחים המוסלמים לא יצאו לרחובות הפעם(צילום: AP)

צעירים אוגרים תחמושת בבירת מצרים (צילום: AP) (צילום: AP)
צעירים אוגרים תחמושת בבירת מצרים(צילום: AP)

מטרתם העיקרית של המפגינים הייתה להפגין כוח כדי לגרום למורסי להכניס שינויים בחוקתה החדשה של מצרים, חוקה שקודמה על-ידי בני בריתו האיסלאמיסטים ואושרה במשאל עם שלטענת מתנגדיו נערך בחופזה. מטרתם הרחבה יותר של המפגינים הייתה לבטא את הזעם הציבורי נגד שלטון האחים המוסלמים, שלטענתם מחזק את אחיזתו במדינה במקום לייסד דמוקרטיה נרחבת יותר מזו שהייתה בימיו של מובארק.

 

בניגוד להפגנות דומות שנערכו בשנת 2012, הפעם לא יצאו אנשי האחים המוסלמים לרחובות ונמנעו מעימותים עם מתנגדי התנועה האיסלאמיסטית. הארגון אמר כי במקום זאת הוא יכבד את היום המיוחד בפעילויות ציבוריות למען החברה כמו טיפול בחולים ושתילת עצים. גם תומכי התנועה הסלפית האיסלאמיסטית הקיצונית, בת בריתם של האחים המוסלמים, התרחקו אתמול מהרחובות.

 

ישראל שוב משתרבבת לסכסוך מצרי פנימי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ישראל שוב משתרבבת לסכסוך מצרי פנימי(צילום: AFP)

תופסים מחסה במהלך המהומות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תופסים מחסה במהלך המהומות(צילום: רויטרס)

 

למרות זאת, האחים המוסלמים ניסו לצייר את האופוזיציה כאנטי-דמוקרטית, וטענו שהיא מנצלת את הרחובות כדי להפיל את מנהיגי מצרים שנבחרו בבחירות חופשיות. בסימן נוסף למתיחות, פרסם ארגון דמוי-מיליציה המתנגד לאיסלאמיסטים סרטון וידאו ברשתות החברתיות, שבו הבהיר כי בכוונתו להגן על מפגיני האופוזיציה אם הם יותקפו. נזכיר כי לפחות עשרה בני אדם נהרגו ומאות רבות נפצעו במהומות בדצמבר ברחובות קהיר, כשתומכיו של מורסי התנגשו עם אלפים ממתנגדיו שהכריזו על שביתת שבת מחוץ לארמונו. בעימותים שנמשכו שעות יודו אז בקבוקי תבערה, נורו קליעים ונעשה שימוש בחרבות ובסכינים.

 

מאז הדחת חוסני מובארק, שהודיע על פרישתו ב-11 בפברואר 2011 ולאחר מכן נידון למאסר עולם בגין חלקו בהרג יותר מ-800 בני אדם על-ידי כוחות הביטחון במהלך ימי המהפכה, נקלעה מצרים לפילוג עמוק בין תומכי האחים המוסלמים, הארגון הפוליטי החזק ביותר במדינה שדוכא במשך שנים על-ידי מובארק והנשיאים שקדמו לו, לבין תומכי הליברליזציה והדמוקרטיזציה של מצרים. האחרונים טוענים כי האיסלאמיסטים

מנסים לנצל את הדמוקרטיה כדי להשתלט על מצרים ולהשליט שלטון עריצות כמו בימי מובארק, שהפעם יתבסס על עקרונות האיסלאם. מאז המהפכה ידעה מצרים התנגשויות רבות בין שני הצדדים, שבהן נהרגו מאות בני אדם ואלפים נפצעו.

 

ברקע המתיחות הגדולה במצרים מתמודדת ארץ הנילוס גם עם צניחה חופשית של הכלכלה המצרית, המאיימת להוסיף לחוסר שביעות הרצון בציבור. ענף התיירות שהיה עורק חיים חשוב עבור המדינה התכווץ משמעותית, ההשקעות פחתו ועתודות מטבע החוץ התרסקו גם הן. מחירי מוצרים שונים נמצאים בעלייה, ובחודשים הקרובים צפוי לגבור הסבל של האזרחים אם הממשלה תיאלץ לנקוט צעדי צנע חדשים.


פורסם לראשונה 25/01/2013 22:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גם עשרות אנשי ביטחון נפצעו במהומות
צילום: רויטרס
תפילה המונית בכיכר תחריר בשישי בצהריים
צילום: AFP
מומלצים