שתף קטע נבחר

חובת ההוכחה על לפיד

בבחירות הבאות לפיד כבר לא יהיה רק הבטחה. הוא יידרש להוכיח שקידם חופש דת, לימודי ליבה לכולם ושוויון בנטל

מה השוני העיקרי בין הקמפיין של יש עתיד בראשות יאיר לפיד שהביא לרשימה את ההישג הגדול לעומת הקמפיינים של העבודה, התנועה וקדימה? התשובה הברורה היא ההתמקדות בדת ומדינה. לפיד הבין שזה מה שבאמת מעסיק את מעמד הביניים. הוא הבין את החשש הגדול לעתיד המדינה אם לא יושג שוויון בנטל בכלכלה ובצבא, אם יתאפשר לפוליטיקאים החרדים להמשיך לחלוב את קופת המדינה, אם תתחזק עוד יותר ההקצנה הדתית. הוא ואנשיו עסקו בנושאי דת ומדינה ללא הרף.

 

לעומת זאת, מפלגת העבודה ובייחוד היו"ר שלה, שלי יחימוביץ', עשו הכול כדי לא להתבטא כלל בנושאים אלה, אולי מחשש שהדבר יפגע בברית אפשרית עם המפלגות החרדיות. יו"ר התנועה, ציפי לבני, שהרבתה להתבטא בנושאי שוויון בנטל במהלך הקדנציה, עברה לעסוק דווקא בנושאים מדיניים במהלך הקמפיין.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

רצינו עתיד / דוד נחום, אלכס שקוט

הבחירות עברו, עכשיו הזמן לשתי מדינות / גלעד שר

חרד לעתיד
לפיד, מנע מלחמת אחים / אוהד שקד
נפלה עליך אחריות גדולה מאוד - האם תהיה מלחמת אחים במדינת ישראל או לא, פשוטו כמשמעו. מכתב פומבי
לכתבה המלאה

 

על החשיבות הרבה שמייחסים הבוחרים לנושאי דת ומדינה אפשר היה ללמוד בבירור מסקר שערך מכון סמית עבור עמותת חדו"ש בשבוע שלפני הבחירות. 67% מהציבור היהודי בישראל אמרו שנושאי דת ומדינה ישפיעו במידה רבה על הצבעתם וביניהם 70% מהמתלבטים. הנתון הזה בלט לאור הנוכחות הדלה של נושאי דת ומדינה במערכת הבחירות, למעט נושא השירות הצבאי/לאומי לחרדים.

 

מרכיב מרכזי זה בציפיות הבוחרים היה ברור לנו כבר זמן רב. בספטמבר האחרון פרסמנו את מחקר מדד הדת ומדינה לשנת 2012, שערך מכון סמית. במחקר זה, ענו יותר משני שלישים מהמשיבים, המתכוונים להצביע למרכז ולשמאל, שאם מפלגה תציב את נושאי חופש הדת והשוויון במקום גבוה בסדרי העדיפות שלה יגבר הסיכוי שיצביעו עבורה. חלקנו ממצאים אלה עם חברי הכנסת והמפלגות, אך בדרך כלל ללא הועיל. עתה הם שילמו את המחיר. לפיד וגם מרצ קיבלו שכר פוליטי על הזדהותם עם מאבק חיוני זה.

 

לפיד קיבל הזדמנות היסטורית. חשוב שימצה אותה למען עתידה של ישראל. כדאי לו לנצל אותה למען עתידה של יש עתיד. הניצחון של יש עתיד מחייב אותה מאוד. עליה להיזהר לא לאכזב את הציבור כמו שנהגו רוב המפלגות שהבטיחו בעבר לעסוק בנושאי דת ומדינה בעבר. למשל, העבודה בראשות ברק שהבטיחה שוויון בנטל ומהפכה אזרחית והכזיבה בשניהם. אחת הסיבות העיקריות לקריסתה של מפלגת שינוי בראשות אביו, יוסף "טומי" לפיד, הייתה נטישת המאבק לחופש דת ושוויון עבור הישיבה בקואליציה. אם לפיד הבן רוצה להימנע מגורל דומה, עליו לעמוד בפיתוי.

 

בשלבים האחרונים של מסע הבחירות העלימה יש עתיד את תוכניתה המקורית בנושאי שוויון בנטל, שמדברת על מתן פטור לכל תלמידי הישיבות בחמש השנים הקרובות. יש לקוות שבינתיים הבינה עד כמה עמדה זו אינה הגיונית, ומשמעותה ויתור בפועל על גיוס האברכים. גם דבריו של מועמד מס' 2 ביש עתיד, הרב שי פירון, כי ינסה להגיע ללימודי ליבה במגזר החרדי בהידברות הם נאיביים. מנהיגי הציבור הזה הבהירו אינספור פעמים שאינם מוכנים לכל פשרה.

 

בבחירות הבאות לפיד כבר לא יהיה רק הבטחה. הוא יידרש להוכיח שקידם חופש דת ושוויון בנטל. אלה הנושאים שבהם ייבחן: הגברת שירות החרדים, דרישת מיצוי כושר השתכרות כתנאי לקבלת תמיכת המדינה, נישואים אזרחיים, תוכנית ליבה בחינוך החרדי, תחבורה ציבורית בשבת, הפסקת הדרת הנשים, שילוב גברים חרדים בעבודה והכרה בגיורים של כל הזרמים. אלה הנושאים שבגללם הציבור הצביע לו. אלה הנושאים שעל פיהם הוא יחליט אם להצביע לו בבחירות הבאות. לפיד לא יוכל עוד להסתפק בהצהרות אלא יצטרך להציג קבלות. הצלחתו תהיה גם הצלחתה של מדינת ישראל ושל שותפיה היהודים בעולם.

 

הרב אורי רגב, עו"ד הוא מנכ"ל עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה יקרה לאחר הקמפיין? לפיד בפתח ביתו
צילום: עידו ארז
הרב אורי רגב
צילום: לימור אדרי
מומלצים