שתף קטע נבחר

 

איראן: אם תתקפו בסוריה, כאילו הותקפנו

בצל הדאגה הגוברת בישראל בנוגע לגורל הנשק הכימי בסוריה, משגרת איראן איום חריף. עוזרו של חמינאי: "התקפה על סוריה נחשבת להתקפה על איראן". סוללת פטריוט ראשונה הוצבה בגבול טורקיה-סוריה ועוד חמש בדרך. שר ההגנה האיראני מזהיר: "זה ייצור חוסר הבנה"

טהרן מאיימת שאם סוריה תותקף, היא תגיב כאילו הותקפה איראן . האיומים האיראניים מושמעים בשעה שבישראל גוברת הדאגה לגורל הנשק הכימי בסוריה. עלי אכבר וליאתי, עוזרו של המנהיג העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, שיגר אתמול (שבת) את הצהרת התמיכה החזקה ביותר עד כה כשאמר כי כל התקפה על סוריה דינה כהתקפה על איראן. שר ההגנה האיראני, אחמד וחידי, אמר כי "בעיותיה של סוריה נעוצות בהתערבות החשאית של המשטר הציוני".

 

  • דיווח לא מאומת: פיצוץ במתקן גרעין באיראן

 

"סוריה ממלאת תפקיד חשוב מאוד בתמיכה או, חלילה, בחוסר יציבות של חזית ההתנגדות", צוטט וליאתי בסוכנות "מהר" והוסיף: "מסיבה זו, התקפה על סוריה נחשבת להתקפה על איראן ועל בעלי בריתה". וליאתי אמר כי בכך שהן מגבות את המורדים המבקשים להפיל את אסד, מתקיפות ארה"ב ומדינות המפרץ את "טבעת הזהב של ההתנגדות". הוא כיוון בדבריו לציר של חמאס, חיזבאללה, איראן וסוריה, המתנגדות לארה"ב ולמי שהן רואות כבת חסותה במזרח התיכון, ישראל.

 

סוללת פטריוט ראשונה בגבול טורקיה-סוריה  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סוללת פטריוט ראשונה בגבול טורקיה-סוריה (צילום: EPA)

 

בסיס הנשק הכימי א-ספריה בסוריה ()
בסיס הנשק הכימי א-ספריה בסוריה

בישראל גוברים הדאגה והמעקב בשבועות האחרונים אחר ההתפתחויות בסוריה בכל הנוגע למאגרי הנשק הכימי של סוריה, המפוזרים בכמה מתקנים ברחבי המדינה, ולפחות עד לאחרונה, היו תחת שליטה של השליט בשאר אסד. גורמי ביטחון בכירים בישראל מקיימים דיונים מעת לעת שבהם עולה מחדש סוגיית חביות הנשק הכימי, שניתנות להטענה על גבי טילים או רקטות.

 

החשש העיקרי בישראל נוגע לכך שבעת קריסת השלטון של אסד, עלולים מאגרי נשק אלו, שהוגדרו בעבר כ"ארסנל הנשק הכימי הגדול בעולם", לזלוג מערבה, לידי חיזבאללה, וכך יופר האיזון מול ישראל. חשש נוסף הוא שארגוני טרור של הג'יהאד העולמי ישתלטו על חלק מחביות החומרים הכימיים.

 


נפגע מגז כימי בסוריה ()
נפגע מגז כימי בסוריה

 

בכירים בישראל, בהם הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ, רמזו במהלך השנה האחרונה כי ישראל תתקשה להשלים עם העברת נשק כימי ללבנון. במקרה שכזה, ישראל עשויה לתקוף כדי לסכל את המהלך. במקביל, גורמים ביטחוניים ישראליים מקיימים דיונים רצופים ותכופים עם מקביליהם במדינות באירופה, כדי לתאם עמדות למצב של הסלמה מעבר לגבולות סוריה.

 

בשבועות האחרונים דווח על ביקור חשאי של ראש הממשלה בנימין נתניהו בירדן, שעסק בסוגיית אפשרות תקיפה בסוריה. בדיווח שפורסם בשעתו בעיתון "אל-קודס אל-ערבי" נטען שישראל הציעה להיערך מיד לתקיפת המצבורים הכימיים בסוריה על מנת להשמידם, אולם רעיון זה לא זכה לתמיכה בשל האבידות שעלולות להיגרם.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בחודש שעבר ציטט המגזין האמריקני "אטלנטיק" גורמי מודיעין, שאמרו כי בחודשיים האחרונים פנה שליח מוסד פעמיים לירדן בבקשה לקבלת אישור להפציץ אתרי נשק כימי בסוריה. הירדנים ענו בשלילה. איראן שיגרה בסוף השבוע לירדן את סגן שר החוץ שלה, חוסיין אמיר עבדולחיאן, לדיון בנעשה בסוריה. כך דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א.

 

צה"ל מתצפת, בטורקיה הציבו פטריוט

בצה"ל מבצרים בינתיים את הגבול עם סוריה ברמת הגולן במרוץ נגד השעון, בגדר התרעה חדשה, ובמערכת איסוף ותצפית מתקדמת, שיכולה להתבונן עמוק לשטח הסורי, מחשש לחדירה של חוליות טרור בינלאומיות השוהות בחודשים האחרונים בגולן הסורי. גורמי ביטחון הביעו חשש שהתרופפות השלטון המרכזי תיצור קרקע פורייה לארגוני טרור בצדו הסורי של הגבול.

 

בצל הדאגה הישראלית מהמתרחש בסוריה, נפרסה אתמול סוללת פטריוט ראשונה בטורקיה והוכרזה "מבצעית". זו הסוללה הראשונה מבין שש שיוצבו בגבול. נאט"ו הבהירה כי טילי הפטריוט ישמשו למטרות הגנה בלבד. סוריה לא ירתה טילים לעבר טורקיה במהלך מלחמת האזרחים שם, ומשטרו של בשאר אסד כינה את פריסת הפטריוט "פרובוקציה". גם שר ההגנה האיראני וחידי תקף את המהלך ואמר ש"הוא אינו מועיל. אנחנו מאמינים שהוא ייצור חוסר הבנות במדינות באזור".  

 

ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר בראיון לטלוויזיה בארצו אמש כי האופוזיציה הסורית שולטת כעת בכ-70 אחוזים משטחה של המדינה. "אם אתה שואל אותי אם בשאר יכול להחזיק עוד זמן רב, אני אומר שהוא הולך כשהוא מוחזק מאחור", אמר ארדואן, שהיה בעל בריתו של אסד לפני ההתקוממות, "הוא מאבד את תמיכת העם הסורי כל יום".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמרוני טילים בסוריה. ארכיון
צילום: EPA
מומלצים