שתף קטע נבחר
 

שאלה עולמית: מאדם לאל וקריסת התרבות

מהו לדעתך התהליך המשמעותי ביותר המתרחש היום בעולם? במגזין אודיסאה הפנו את השאלה הזאת לשורה של חוקרים ואנשי רוח. חלק ראשון

ד"ר יובל נח הררי: שדרוג האדם מחיה לאל

התהליך המשמעותי ביותר שמתרחש היום בעולם, הוא תהליך שדרוגו של הומו סאפיינס מבעל חיים לאל. זו איננה מטפורה, אלא הצהרה עובדתית פשוטה. האנושות מתחילה לנסות ולהשיג לעצמה תכונות, שבאופן מסורתי נחשבו לתכונות אלוהיות, כגון חיי נצח, נעורי נצח, היכולת לברוא יצורים חיים, היכולת ללבוש ולפשוט צורות שונות ומשונות, היכולת לנוע במהירות הבזק ממקום למקום ואף להיות בכמה מקומות שונים באותו הזמן (באמצעות אוואטרים, או על-ידי חיבור ישיר בין המוח לבין האינטרנט).

 

למדור המלא הקליקו כאן

 

כשאנו חושבים על העתיד, אנו בדרך-כלל חושבים על עולם שבו אנשים הנראים ומרגישים כמונו, נהנים מטכנולוגיה משופרת – חלליות הנעות במהירות האור, תותחי לייזרים, רובוטים אינטליגנטיים וכדומה. אבל הפוטנציאל המהפכני האמיתי של הטכנולוגיות החדשות טמון באפשרות לשנות את הומו סאפיינס עצמו, לרבות תכונותיו ורצונותיו, ולא רק את כלי הרכב או כלי הנשק שלו. מה שבאמת יהיה מהפכני בעולם העתידי לא יהיו החלליות, אלא מי שיטוסו בחלליות. טווח הזמן עליו מדובר אינו ארוך במיוחד.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

יש סיבות טובות לחשוב שבתוך פחות ממאה שנים כדור הארץ יישלט על-ידי ישויות, שיהיו שונות מהומו סאפיינס יותר משהוא שונה מניאנדרטלים ומשימפנזים. כל יתר השינויים שיקרו במהלך המאה ה-21 - בכלכלה, בחברה, בפוליטיקה ובמדע — יתגמדו כנראה בהשוואה למהפכה הזו. לכן השאלה החשובה ביותר העומדת כיום בפני האנושות היא, מה אנו רוצים להיות? ומכיוון שסביר שנוכל להנדס גם את הרצון, השאלה הקריטית היא, מה אנו רוצים לרצות?

 

פרופסור ירון אזרחי, המחלקה למדעי המדינה, האוניברסיטה העברית: קריסת התרבות והחזון הפוליטי של הנאורות

התהליך החשוב ביותר אולי שמתחולל בזמננו, הוא קריסת התרבות הפוליטית והמוסדות שתִחזקו את חזון הנאורות של הדמוקרטיה הליברלית. בעקבות התפשטות הרעיון הדמוקרטי במדינות המערב, החל בסוף המאה ה-17, התפוגגו בזה אחר זה המוסדות והאמונות שביססו את המונרכיות בחסד אלוהי, את האריסטוקרטיות ה"טבעיות", את הסוציאליזם הנשען על דטרמיניזם סוציו-היסטורי נוסח מרקס, ואת המשטרים הפשיסטיים היונקים מתורות גזע והתנשאות לאומית קיצונית. בדומה לכל תהליך היסטורי, התערערות משטרים אלה לא הייתה חד-משמעית.

 

אך לצד מדינות לאומניות ומשטרים שקמו ושרדו על בסיס כוח הזרוע, חידשה הנאורות את התקווה לכינון משטרים דמוקרטיים, המבוססים על האמונה בכוחה של התבונה האנושית לכונן ולתחזק סדר פוליטי בדרך של הסכמות בין אזרחים חופשיים ובינם לבין נבחריהם בבחירות חופשיות. בלבו של חזון הדמוקרטיה של הנאורות עמדה תפיסה גאולתית של המדע כאמצעי לשחרור האנושות מחשיבה מיתולוגית או, בלשון שבחיו של איינשטיין לגלילאו, כדרך לערער "על כל סוג של דוגמה המבוססת על סמכות".

 

האתוס הזה של המדע עמד ביסוד הציפייה, שכל אדם יוכל להבחין בין עובדות (הנתפסות כנתונים אמפיריים פומביים) לבין פיקציות. האפיסטמולוגיה הפופולרית הזאת קורסת בעשרות השנים האחרונות לנגד עינינו, בהשפעת שינויים בגופי הידע המדעי והחשיפה הממושכת של הציבור לאמצעי התקשורת ההמוניים, על תרבות הפרסומות והבידור שהם מאפשרים. למרות שהדמוקרטיה היא עיקרון הלגיטימציה האוניברסלי של כוח פוליטי בזמננו, המרחק בינו ובין הפרקטיקה הפוליטית גדל במהירות מסחררת.

 

פרופסור אהרן צ'חנובר, חתן פרס נובל לכימיה, הפקולטה לרפואה, הטכניון: מהפכת הרפואה המותאמת אישית 

אנו מצויים בפתחה של המהפכה החשובה ביותר אולי שהתרחשה אי-פעם ברפואה, מהפכה שתהיה לה השפעה על כל אחד ואחת מאיתנו – זו של הרפואה המותאמת אישית. לא כל החולים בעלי אותה מחלה לכאורה, כמו סרטן השד או הערמונית, הסוכרת או מחלת הלב, מגיבים במידה דומה לטיפול התרופתי. לחלקם הוא מועיל מאוד, ולאחרים כמעט כלל לא. וישנם חולים המפתחים תופעות לוואי חמורות, עד כדי תגובות פתולוגיות לתרופות, שלהן מייחסים שיעור גבוה ממקרי המוות והחמרת התחלואה של המשתמשים בהן. מדוע זה כך? מתברר שהרפרטואר הגנטי של כל אחד מאיתנו שונה משל רעהו, וביחד עימו גם תוצרי הדנ"א: עשרות-אלפי החלבונים השונים האחראים לביצוע המכלול הענק של תפקודי הגוף.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

על החלבונים הללו פועלות כמעט כל התרופות שבהן אנו משתמשים, וההבדלים ביניהם קובעים במידה רבה את תגובתנו השונה לתרופות ואת רגישותנו להתפתחות של תופעות לוואי. מכאן שהרפואה העתידית המותאמת אישית, תרצה קודם לפרוש לפניה את הרפרטואר הגנטי ואת מפת החלבונים של החולה, לפני שתציע לו או לה תרופה. ידיעת הסיבה לתנגודת לטיפול תאפשר בעתיד פיתוח רציונלי של תרופות חדשות, המותאמות לחלבונים שהם-הם גורמי התנגודת. אבל אין מהפכות בלי מחיר בצידן. החשוב שבמחירים האלה הוא מחיר המידע הרפואי הגלום בדנ"א שלנו - לא רק לגבי מחלותינו העכשוויות, אלא גם לגבי אלו העתידיות. מה נעשה במידע זה כשלמחלות מסוימות אין עדיין טיפול? האם לגלות מידע זה? ולמי? המדע האץ קדימה, יזדקק לעזרת מדעי החברה והרוח כדי לפתור את הבעיות הנוצרות עם התקדמותו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הופכים לחלק מהרשת. מתוך המטריקס
צילום: games.co.il
מה יהיה? שאלה טובה
מומלצים