בן אדם אחרי קוף איראני? "הבדל שמיים וארץ"
צעד משמעותי בדרך לכיבוש החלל? נראה שלא. מומחים ישראלים מגיבים בפקפוק לדאגה שעורר ההישג האיראני, ומבהירים: "זה תרגיל ליחסי ציבור, שאפילו לא נחשב טיסה בחלל. לא אלו הדברים שעושה איראן שצריכים להדאיג אותנו"
כל העדכונים, ההצבעה המלאה והפרשנויות באתר הבחירות של ynet
"הטיל כלל לא נכנס למסלול היקפי סביב כדור הארץ, וזו ההגדרה המקצועית הבינלאומית המקובלת לפעולת שליחה לחלל", הוא הסביר. "מדובר בטיל בליסטי שעולה בשיא לגובה של 120 ק"מ ולאחר מכן נופל חזרה, כנראה לים, עם הקוף בתוכו. כל טיל בליסטי שטווחו 500 ק"מ לפחות, כולל הסקאדים העיראקיים שנשלחו על ישראל במלחמת המפרץ, יכלו כביכול לבצע את אותה המשימה".
רשת החדשות האיראנית "אל-עאלם" הכריזה אתמול (ב') בחגיגיות כי "איראן שיגרה בהצלחה לגובה של יותר מ-120 ק"מ קפסולה שמכונה 'פיסגאם' (חלוץ), שהכילה קוף. הקפסולה ואיתה הקוף שבו ללא נזק". שמו של הקוף לא נמסר. בידיעה צוטט ראש תוכנית החלל במשרד ההגנה האיראני, חמיד פאזלי, שהצהיר מוקדם יותר כי "תוכנית הקוף תסייע בהכנות לשיגור אדם לחלל", שטהרן מתכוונת לבצע עד 2020 - אולם המומחים הישראלים מגיבים לכך בפקפוק.
"למעשה זה לא מקרב אותם כלל לשליחת אדם לחלל ולא מורה על פריצת דרך טכנולוגית, כך שכרגע אין לעניין זה כל השלכה אסטרטגית על ישראל", קבע בן-ישראל. להערכתו, שליחת הקוף לחלל נועדה בסך הכול לעורר תהודה עולמית, ובעצם השיגור אין כל חידוש משמעותי ביחס ליכולות הטכנולוגיות שהציגה איראן בעבר. "אין גוף חדשותי סביב העולם שלא דיווח על כך".
"לא צריך להעצים הישג שלא באמת קיים"
גם ראש מרכז החלל במכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל, טל ענבר, הסכים כי "מדובר בעיקר בתעלול יחסי ציבור לצורכי פנים וחוץ. איראן פעילה בתחום החלל לפחות מ-1998, וההישג הבולט היה הצלחת השיגור של שלושה לוויינים לחלל, האחרון בהם שוגר בפברואר 2012. לאחריו ספגו האיראנים שני כישלונות שיגור".
לדברי ענבר, הרקטה עצמה לא חידשה דבר עבור המומחים, ודומות לה שוגרו כמה פעמים בעבר ללא יצור חי. "החידוש הפעם הוא שיגור היצור החי למשך כמה דקות טיסה, שפרק זמן קצר ממנה היה בחלל ללא שהייה במסלול", הוא ציין. ענבר הסביר כי כדי לעשות זאת יש להתגבר על כמה אתגרים, דוגמת יצירת תא עם אוויר דחוס, הקמת הגנה טרמית, ובניית מערכת לריכוך נחיתה הכוללת כרית אוויר ומצנחים, "אך למרות זאת, צריך לזכור שתעלולי שיגור בעלי חיים לחלל החלו עוד בשנות ה-50".
איראן ערכה את הניסוי הראשון שלה עם בעלי חיים ב-2010, כשעל גבי טיל "כאבושגר-3" נשלחו תולעים, שני צבים וחולדה. המדענים האיראנים עקבו אחר בעלי החיים באמצעות מצלמות שהותקנו בטיל, אולם לא נמסר אם האיראנים השיבו את בעלי החיים לכדור הארץ בתום הניסוי. לפני שנתיים ערכה איראן ניסוי שבו שוגר טיל ועליו קפסולה עם בובת קוף, וכמה חודשים לאחר מכן עשתה הרפובליקה האיסלאמית ניסיון לשגר לחלל את הדבר האמיתי, קוף חי, אך כשלה.
"כאשר הרוסים הדהימו את העולם בנובמבר 1957 עם שיגור הכלבה לייקה,
היה הדבר שונה לחלוטין", הוסיף פרופ' אלון גני מהפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון, בהתייחסו לשיגור המוצלח היום. "לייקה שוגרה למסלול רב הקפות סביב כדור הארץ, וכאן המסלול קשתי. מלבד זאת, כשאתה משגר אדם, אמצעי הבטיחות גדולים לאין ערוך מבשיגור של בעל חיים".
"לומר שזה מקדם את איראן בכיבוש החלל המאויש זה הבל", סיכם ענבר. "מבחינתם ההצלחה היא סיקור העניין על ידי רשתות החדשות בעולם. לדעתי, לא צריך להעצים הישג שאינו באמת קיים. המרחק בין לשגר קוף השוקל פחות מתינוק לבין שיגור אדם בוגר לחלל הוא מרחק שמיים וארץ. אין כאן סכנה למדינת ישראל, לא אלו הדברים שעושה איראן שצריכים להדאיג אותנו".