בדרך לבית הלבן, הרפובליקנים זקוקים למהגרים
התנגדותם של הרפובליקנים לרפורמה במדיניות ההגירה הרחיקה מהם בוחרים רבים, בעיקר היספנים, ועלתה להם בבחירות לנשיאות. כעת הם מבקשים לחזור ללב הציבור האמריקני בחסות תוכנית ליצירת מסלול לאזרחות ל-11 מיליון מהגרים בלתי חוקיים
הרפובליקנים בארצות הברית שילמו מחיר פוליטי יקר בבחירות האחרונות לנשיאות בשל התנגדותם לרפורמה במדיניות ההגירה של המהגרים ההיספנים - ועכשיו באה ההתעוררות מכיוונם: ארבעה סנאטורים רפובליקנים הצטרפו לקבוצה של ארבעה סנאטורים דמוקרטים והגיעו להסכם עקרוני לשינוי חוקי ההגירה, לרבות יצירת מסלול לאזרחות ל-11 מיליון מהגרים בלתי חוקיים שחיים בארה"ב.
עוד חדשות בעולם :
הבית הלבן: הדיווחים על פיצוץ באיראן לא אמינים
מלכת הולנד הודיעה: מעבירה את הכתר לבני
נשיא שווייץ "שכח" שארצו הפקירה יהודים בשואה
ברזיל אבלה: נעצר בעלי המועדון שבו נספו מאות
שמיניית הסנאטורים מציגה היום (יום ב') את תוכניתה שכוללת הגברת הפיקוח על הגבול הדרומי למניעת חדירת מהגרים בלתי חוקים נוספים ממכסיקו ומתן לגיטימציה לזרים שעובדים בארה"ב.
הדמות המעניינת ביותר בקידום השינוי בחוקי ההגירה הוא הסנאטור הרפובליקני מרקו רוביו, בן למהגרים מקובה, אחד מיקירי התנועה השמרנית-קיצונית "מסיבת התה" ומי שרואה את עצמו כמועמד לנשיאות בשנת 2016.
הפעם מקיין יצליח?
רפובליקני בכיר אחר שדוחף להגיע לעסקה בסוגיית המהגרים הוא הסנאטור מאריזונה ג'ון מקיין, לשעבר המועמד הרפובליקני לנשיאות. אריזונה היא אחת המדנות שהכי סובלות מזרם המהגרים הבלתי חוקיים ששוטף את ארה"ב.
ברביעיית הסנאטורים הרפובליקנים אפשר למצוא גם את ג'ף פלאק מאריזונה ואת לינזדי גרהאם מדרום קרוליינה. מקיין פועל שנים רבות לרפורמה במדיניות ההגירה ולפני חמש שנים הוא עשה מאמץ אחרון בנושא ביחד עם הסנאטור הדמוקרטי המנוח אדוארד (טד) קנדי. אולם, הם נכשלו במשימתם אחרי שלא הצליחו להשיג תמיכה מספקת בקרב הרפובליקנים.
"אני חושב שהגיעה השעה", אמר מקיין בראיונות שהעניק בנושא ההגירה ביומיים האחרונים. רוביו כתב מאמר לעיתון בנוואדה כי הגיע הזמן ל"רפורמה של השכל הישר" שתהווה חנינה למהגרים הבלתי חוקיים.
הדמוקרטים ששותפים ליוזמה ביחד עם הרפובליקנים הם צ'רלס שומר ודיק דרבן, מבכירי המפלגה בסנאט, וכן שני פוליטיקאים שקשורים ישירות לנושא: רוברט מננדז מניו ג'רזי שמוצאו לטיני ומייקל בנט מקולורדו, מדינה שבה מתגוררים היספנים לא רשומים רבים.
הנשיא ברק אובמה הצהיר שרפורמה בחוקי ההגירה היא אחד מהיעדים החשובים של ממשלו ומחר הוא יגיע לנוואדה כדי להציג את החזון שלו לפתרון הנושא, שעלה אמנם מהר מאוד לסדר היום, אך הצלחתו איננה מובטחת - בעיקר בבית הנבחרים שבו רוב הרפובליקני. עם זאת, הרפובליקנים מכירים בעובדה שהתייצבותם נגד המהגרים ההיספנים מרחיקה אותם ממוקדי השלטון בארה"ב, ובראש ובראשונה מהבית הלבן.
ההצעה של שמונת הסנאטורים כוללת יצירת מסלול לאזרחות למהגרים בלתי חוקיים, במקביל להגברת הפיקוח על הגבולות ושיפור המעקב אחר זרים שנכנסים לארה"ב עם אשרת תייר. ההצעה מעודדת מתן גרין קארד למהגרים בעלי תארים במדעים, מתמטיקה, טכנולוגיה והנדסה באוניברסיטות בארה"ב. היא גם כוללת יצירת מערכת יעילה שתמנע את קבלתם לעבודה של מהגרים בלתי חוקיים וכן יצירת תוכנית לעבודות חקלאיות במקצועות שבהם קשה לגייס עובדים אמריקנים.
הצלחת היוזמה של שמונת הסנאטורים משתי המפלגות תלויה בהסכמה על הפרטים, שילובנו בין הבית הלבן לבין הסנאט ובית הנבחרים. אולם, נראה כי באחרונה גובר הלחץ בקרב הרפובליקנים לחזור לתחרות על לב הבוחר האמריקני וההיספנים - מגזר שנמצא בעלייה מתמדת מבחינת שיעורו בקרב האוכלוסייה.
בבחירות האחרונות לנשיאות זכה הנשיא אובמה בתמיכה של 71 אחוזים מההיספנים בעוד יריבו מיט רומני קיבל תמיכה של 27 אחוזים בלבד. מסיבה זאת החליטו כמה בכירים רפובליקנים לקדם את היוזמה לרפורמה בחוקי ההגירה שהפכה להכרח קיומי עבורם.