שתף קטע נבחר
 

חדשות הספרות: מפעל הפיס בשירה ספונטנית

פרויקט של מפעל הפיס מפיץ שירה באופן אקראי, אלי אליהו וג'ושוע כהן זכו בפרס פסטיבל כיסופים, כנס ראש הממשלה לשפה העברית מתקרב, ורפרם חדד יוצא מהשבי

אז מה היה לנו השבוע

פרס "מתנאל" הראשון לסופר או משורר יהודי צעיר ומבטיח, יוענק למשורר הישראלי אלי אליהו ולסופר האמריקני ג'ושוע כהן. הפרס יוענק לראשונה במסגרת פסטיבל כיסופים 2013 בטקס חגיגי שיתקיים ב-5 בפברואר 2013 ב"בית אבי חי". הפרס מתחלק לשניים וכולל למעשה שני פרסים העומדים על סך כ-12 אלף דולר, כאשר האחד מיועד לסופר ישראלי והשני לסופר מהתפוצות. חבר השופטים כלל את רחל אליאור, פרופסור חביבה פדיה וחווה פנחס-כהן.

 

 

מפעל הפיס משיק פרויקט חדש, "כה אמרה השירה" במסגרתו, מיטב השחקנים והאמנים כששון גבאי, דרור קרן, אפרת בן-צור, יבגניה דודינה, ריקי בליך, אלכס אנסקי, דורית רביניאן ועוד, יקריאו שירה ב-80 פינות שירה באירועי תרבות, חברה וכלכלה בכל הארץ.

 

הסופר הצ'כי יאכים טופול. בדרך לישראל (צילום: David PortShurkamp) (צילום: David PortShurkamp)
הסופר הצ'כי יאכים טופול. בדרך לישראל(צילום: David PortShurkamp)

 

במסגרת הפרויקט, יגיעו האמנים לאירועי תרבות, כנסים, פסטיבלים ולפעיליות שונות ברחבי הארץ, ויקריאו מספר שירים עבריים כמעין הבלחה פיוטית קצרה. הפרויקט הוא שירות תרבותי לציבור, ודרך מפתיעה לחשוף קהלים שונים ומגוונים ליופייה של השירה העברית. בין המשוררים ששירהם יוקראו בפינות השירה: דליה רביקוביץ, לאה גולדברג, יונה וולך, רחל המשוררת, נתן אלתרמן, חיים נחמן ביאליק, אמיר גלבוע ועוד.

 

כנס ראש הממשלה לשפה העברית שיתקיים בין ה-5 ל-8 בפברואר 2013, יעסוק בשפה הייחודית של חנוך לוין, שפת הגאגא שהמציא אוהד נהרין, שפתה של יונה וולך, שפת הסלנג והשפעתה על התרבות הישראלית, השפה האינטרנטית והסלולרית, שפת הגששים וקסמיה, השפה הפוליטית, שפת המשנה ושפת הטולקינים - לצד נושאים רבים ומגוונים הקשורים בשפה. במסגרת הכנס שיתרחש בראשון לציון מזו השנה השישית, יוענק פרס ראש הממשלה ללשון עברית לסופר חיים באר.

 

מיזם חדש לסופר אתגר קרת ולאיש התקשורת דב אלפון: הפרויקט הייחודי מחבר בין מדיומים שונים, וידאו-קליפ וספרות, ומבקש ליצור סוג חדש של מסירת סיפור באמצעים שונים המשתלבים והמשפיעים זה על זה. מדובר בעיבודים ויזואלים לסיפורים קצרים, בדומה לוידאו קליפים הנעשים לשירים. לטענתו של קרת, סוגת הסיפור הקצר מתאימה עד מאוד לפורמט שכזה.

 

תערוכה של עבודות מאיירת-הבית האנונימית של "הוצאת עופר", שפרסמה ספרים וחוברות סיפורים לילדים, נפתחה בספריית האיור שבאגף הנוער של מוזיאון ישראל, ירושלים. תערוכת המחווה למאיירת אווה איצקוביץ נקראת "ימי התום", והיא חושפת את דמותה של האמנית שבמשך שנים שמרה על אנונימיות. יצירתה המפורסמת ביותר היא האיורים לסיפור "חנה'לה ושמלת השבת". איצקוביץ בחרה שלא לחתום על איוריה מתוך צניעות, ולרגל יום הולדתה ה-90 ביקשו בספריית האיור לחלוק כבוד, למי שאיירה למעלה מ-90 ספרים לילדים.

  

אירועים קרובים

ביום ה', ה-31 לינואר 2013, יתקיים ערב השקה לספר "ללה" מאת המשוררת ההודית, בת המאה ה-14, שראה אור בהוצאת חד-קרן, בתרגומה של הדס גלעד. משתתפים: מתרגמת הספר טל ניצן, המשוררת נעם פרתום והמוזיקאית עפרה אבני. בשעה 20:00. חנות הספרים "המגדלור", רחוב הרכבת 4, תל אביב. הכניסה חופשית.

 

ביום ה', ה-7 לפברואר 2013, ייערך ערב מיוחד לכבוד המשורר הערבי אדוניס לרגל צאת ספר שיריו "מפתח פעולות הרוח" בתרגומו של ראובן שניר (הוצאת קשב לשירה). משתתפים: מתרגם הספר רפי וויכרט, מאיר בר-אשר, אמיר אור וישראל בר-כוכב. מיכל בת-אדם ועינת ויצמן יקריאו משיריו של אדוניס, ואנסמבל התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד תופיע עם מוזיקה קלאסית ערבית. בשעה 20:00. "בית ביאליק", רחוב ביאליק 22, תל אביב. כרטיס כניסה: 40ש"ח.  

 

הסופר הצ'כי יאכים טופול, שספרו "לגרגר זפת" רואה אור בימים אלו בהוצאת אחוזת-בית, מגיע לארץ במסגרת יריד הסופרים הבינלאומי. בעת ביקורו, ישוחח עם עם פאר פרידמן מתרגם הספר ב"תולעת ספרים", כיכר רבין 9 ת"א, ביום ב', ה-11 לפברואר 2013. כמו כן, ערב קריאה מספרו זה יתקיים ב"החללית", הירקון 70 תל אביב, ביום שלישי ה-12 לפברואר 2013. 

 

חם מהתנור

בימים אלו רואה אור ספרו של רפרם חדד, "מדריך רפרם לכלא הלובי. או: איך לשרוד 170 יום בכלא של קדאפי" (הוצאת עם עובד). חדד, אמן יפואי, נענה להזמנה של ארגון יוצאי לוב לנסוע למדינה ומצא עצמו במרתפי העינויים של הרודן הלובי. "אני מסוקרן לדעת כיצד הספר הזה יתקבל", מספר חדד. " אני לא יודע אם אפשר להעביר תחושות כמו שניסיתי להעביר בספר הזה. אני יודע לצייר אנשים והתנהגויות, אך קשה לי לצייר זמן שאינו זמן. ישבתי בכלא של קדאפי, לא חשבתי שלעולם אצא משם והתחלתי לבנות לעצמי עולם חדש, משל הגעתי לאי בודד.

 

"מדריך רפרם לכלא הלובי". ספרו של רפרם חדד (עטיפת הספר) (עטיפת הספר)
"מדריך רפרם לכלא הלובי". ספרו של רפרם חדד

 

"לא חשבתי שאכתוב עוד בעברית, אראה אור יום, אראה אדם אחר. הספר הוא על זה בדיוק: על נסיעה רגילה, על חטיפה ואז על זמן שאינו זמן. הוא לא היה בשום צורה זמן כי הוא לא נספר. אך עכשיו הוא מסופר ואני לא יודע אם הוא ייגע באנשים במקומות אחרים חסרי זמן. אני מקווה שכן".

 

המלצת השבוע

לאחרונה ראה אור ספרה החדש של רינה עוזיאל-בלומנטל, "סבא פגסוס קראתי לו" (כרמל).

הסיפור מתאר דיאלוג אינטנסיבי המתקיים בין שתי נשים - הן מגוללות את סיפור חברותן ובמובלע את סיפורי חייהן והתבגרותן. בדבריהן מסתתרת חתירה עיקשת אחר זהות, ניסיון מאומץ לחצוב את קולו של ה"אני" מתוך הקול הקולקטיבי. עוזיאל-בלומנטל בחרה להמליץ על ספרו של אוטו פרידריך, "לפני המבול: ברלין, 1918-1933" (כרמל).

 

"'לפני המבול' הגיע לידי באקראי", היא מספרת. "הסופר, אוטו פרידריך, היסטוריון יליד בוסטון, מתאר את השנים המחרידות אך המסקרנות באירופה, ובעיקר בגרמניה. פרידריך מצמצם מבט וממקד אותו בברלין. מקור קסמו של הספר הוא בפיוט המנוכר והמדויק של התהליכים ההיסטוריים, בהתבוננות הלא משתוממת על האנרכיה המשתוללת בפוליטיקה, בחברה ובכלכלה, של רפובליקת ואימאר, יחד עם פריחה תרבותית יוצאת מן הכלל.

 

"מחד, בריונים משליכים את גופתה של רוזה לוקסנבורג למי הנהר, ולא הרחק משם מנגן שנבל רסיטל. פרק ארוך מוקדש לאלבן ברג תלמידו של ארנולד שינברג וליצירתו 'וויצק', לתאטרון הפועלים הטוטלי של החדשן ארווין פיסקאטור, לברטולד ברכט כמו גם לפסיכולוגיה של המנהיגים הנאצים, והזוהר האכזרי של עיר שמשכה אנשים מכל העולם, עד הרגע בו נחנקה בידיים הכוחניות של המשטר הנאצי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלי אליהו. זוכה פרס "מתנאל"
צילום: דן פורגס
לאתר ההטבות
מומלצים