ב"מחנה הילדים" בירדן, נחשול פליטים לא צפוי
21 אלף פליטים סורים חצו את הגבול לירדן בשבוע החולף. 24 אלף ילדים נכנסו למדינה בחודש האחרון – המספר הגבוה עד כה, אבל בית הספר "נכבש" בידי משפחות שאוהליהן הוצפו או עפו והאו"ם מתחנן לעוד כסף
בזמן שפליטים חדשים פרקו את מיטלטליהם, עלה באש אוהל של אחת המשפחות, בגלל נפט שניתז על תנור חימום. עשן שחור היתמר ומרכושה המועט של המשפחה לא נותר דבר. חלק מיושבי המחנה רגמו באבנים את הכבאית שהגיעה, בטענה שהכבאים הגיבו לאט מדי. איש לא נפגע אך השמשה נסדקה.
"כמעט כל יום, אוהל או שניים עולים באש", סיפר אבו-אניס, בן 22, שהזדהה רק בכינוי מחשש לשלום בני משפחתו שעדיין חיים בסוריה.
האו"ם אמר כי גל הפליטים שחצו את הגבול לירדן היה מסיבי מהמצופה וכי סוכנויות הסיוע של הארגון, שסובלות גם כך ממחסור במימון, כורעות תחת הנטל. האו"ם מבקש עוד כסף כדי לבנות שירותים, מקלחות ובתי ספר נוספים לאלה שמקרוב באו.
נציגת יוניצ"ף בירדן, דומיניק הייד, אמרה כי הארגון ציפה אמנם לעליית מספר הפליטים עם תחילת השנה החדשה, "אבל לא ל-3,000 ביום שעוברים למחנה זעתרי". אנדרו הרפר מסוכנות האו"ם לפליטים בירד אמר כי קצב חציית הגבול גדול פי חמישה מכפי שציפה וכי עד לא מזמן הגיעו למתקן 700 פליטים בממוצע מדי יום. הוא הוסיף כי הממשלה בירדן עושה כל שביכולתה לעזור ל-320 אלף הפליטים שבשטחה. חמישית מהם חיים בזעתרי.
האו"ם ביקש בחודש שעבר מיליארד דולרים לטובת סיוע ל-670 אלף הפליטים הסורים שעל פי הערכות נמצאים במדינות הסובבות את סוריה. אך התורמים הבטיחו בינתיים פחות משלושה אחוזים מסכום זה. הנשיא ברק אובמה אמר היום כי ארה"ב תגדיל את הסיוע שהיא מעניקה ב-155 מיליוני דולרים והוא יעמוד על 365 מיליון דולרים. בהצהרה שהעלה ליוטיוב, עם כתוביות בערבית, קרא גם למדינות אחרות לעשות כן.
אבו-נידל, איכר בן 50 שגר למרגלות רמת הגולן, זוכר את חציית הגבול לירדן כמפחידה. הוא ועוד 180 סורים נאלצו לחתור בשטח שהוצף כשנהר הירמוך עלה על גדותיו. "הנשים והילדים הקטנים פחדו כי הסירות היטלטלו והמים היו עמוקים. זה לקח שמונה שעות, אבל בסופו של דבר הגענו בשלום בעזרת בחורים צעירים והצבא הירדני".
הייד אמרה כי 24 אלף ילדים פליטים נכנסו לירדן בחודש האחרון – המספר הגבוה עד כה. "אפשר לראות שלילדים רבים בזעתרי, שנקרא 'מחנה הילדים', אין גרביים או אפילו נעליים באמצע החורף", אמרה הייד והוסיפה כי יש צורך מיידי בבית ספר חדש.
השיעורים בבית הספר הנוכחי אמורים להתחדש ב-5 בפברואר, אולם פליטים נואשים עברו להתגורר בכיתות לאחר שאוהליהם הוצפו או עפו ברוח. תושבים אחרים מכנים את בית הספר בצחוק "השטחים הכבושים". כ-24 אנשים חולקים כיתה ומפרידים עצמם אלה מאלה בשולחנות.
"אנשי ממשל הלכו ובאו, אפילו מממשלת בחריין שבנתה את בית הספר, אבל אף אחד לא סיפק לנו דיור חלופי",
אמר אבו-מוחמד, איש עסקים בן 35 שנמלט עם משפחתו בת ארבע הנפשות מדמשק ושוהה בבית הספר. "לא נתנו לנו תנורים או אוהלים. שוב צפוי גשם. הרופאים בבית החולים של המחנה אומרים לנו שהילדים שלנו חולים מהקור".אבו-וליד, בן 46 מהעיר דרעא שבדרום סוריה, אמר כי הוא והפליטים האחרים זקוקים אמנם לסיוע, אך יותר מכול הם רוצים בסוף להרג, לאונס ולהפצצות בבית. בנו בן ה-16 נהרג מרסיס בעקבות ירי טנק כששב הביתה מעבודתו. "אנחנו רוצים שהמשבר הנורא הזה ייגמר ונחזור הביתה", אמר האיש הרזה בעודו מתעטף בצעיף צמר, "העולם ישן. הוא מאכזב אותנו. איך הוא יכול להמשיך להפנות עורף כל יום, כשעוד ועוד נהרגים בסוריה?".