יריית הפתיחה של פרס: המפלגות עולות לירושלים
אחרי שבוע מאחורי הקלעים, המשא ומתן הקואליציוני עובר לאור הזרקורים. המפלגות יתייצבו בבית הנשיא לסבב התייעצויות, שלקראתו הן מבצרות עמדות. ש"ס לא מוכנה להתפשר על הגיוס, ובסביבת לפיד מאותתים: "לא מפחדים מאופוזיציה"
נשיא המדינה שמעון פרס יפתח היום (ד') את סבב ההתייעצויות הרשמי במשכנו בירושלים – ובסופו הוא צפוי להטיל את הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו. על פי החוק פרס נדרש להיוועץ עם נציגי כל המפלגות בכנסת הנבחרת, ובהתאם להמלצותיהם לקבוע מי יעמוד בראש הממשלה ה-33. המפלגות יתייצבו במשכן בירושלים החל משעות הצהריים, בסדר התואם את כמות המנדטים שבהם זכו.
מי יהיה בשולחן של נתניהו? דיווחי המו"מ להרכבת ממשלה
הבלוק החרדי תיאם עמדות: "קווים אדומים זהים"
עד סוף השבוע ייפגש פרס עם נציגי כל הסיעות שנבחרו לכנסת. הפגישה הראשונה נקבעה לשעה 18:30 עם נציגי הליכוד-ביתנו. 50 דקות אחר כך מתוכננים לצעוד ללשכתו של פרס "הזוכים הגדולים" של הבחירות – אנשי יש עתיד. ביום חמישי ב-9 בבוקר יתחדש סבב הדיונים עם הגעת נציגי מפלגת העבודה. בהמשך היום יתיישבו מול פרס נציגי הבית היהודי, ש"ס ויהדות התורה.
בחמישי אחר הצהריים, החל מ-15:20, ייוועד הנשיא עם נציגי התנועה, מרצ, רע"מ-תע"ל, חד"ש, בל"ד ויחתום את הסבב עם אנשי קדימה. עוד לפני ההתייצבות בבית הנשיא, פתח צוות המשא ומתן של נתניהו במגעים עם חלק מהמפלגות, בהן יש עתיד וש"ס, המסתמנות כדמויות המפתח בדרך להרכבת הממשלה הבאה.
במפלגה החרדית תקפו אמש את דרישותיו של יאיר לפיד לשוויון בנטל, והתלוננו על כך שהוא מסרב לקיים עמן שיחות ישירות. מנגד הבהירו במפלגת יש עתיד כי תנאי הסף של לפיד לכניסה לממשלה הוא המתווה שהציג לגיוס חרדים. בפתח המשא ומתן מאותתים בסביבתו כי לא יימנעו מללכת לאופוזיציה אם דרישותיו לא ייענו על ידי נתניהו.
אחרי הצהרתו של לפיד כי לא ייקח חלק ב"גוש חוסם" לממשלת נתניהו, לא מסתמן מועמד אחר להרכבת הממשלה פרט לבנימין נתניהו. עם זאת בבית הנשיא מדגישים כי פרס איננו מחויב להטיל עליו את הרכבת הממשלה רק כי הוא עומד בראש המפלגה שזכתה במספר המנדטים הגדול ביותר.
היועצת המשפטית של בית הנשיא, עורכת הדין אודית קורינלדי-סירקיס,
מסרה כי "החוק נותן לנשיא המדינה שיקול דעת משמעותי, ולכן לאחר שהנשיא מקבל את התמונה במלואה עליו לקבל החלטה. שיקול הדעת שלו הוא מי חבר הכנסת בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להרכיב את הממשלה ומהר ככל הניתן".
לדברי היועצת המשפטית, "חבר הכנסת שבו יבחר הנשיא לא חייב להיות בעל הרשימה עם מספר המנדטים הגבוה ביותר. בנוסף, מרגע שהנשיא מטיל את הרכבת הממשלה לחבר הכנסת יש על פי החוק 28 ימים להרכיבה, אם יצטרך עוד מספר ימים, החוק מאפשר לנשיא להעניק עד 14 ימים נוספים והוא אשר מחליט אם הוא נותן לו הארכה ובכמה ימים".