הצפה למתקדמים: מכינים את הבית לנזקי החורף
מזג האוויר הסוער חזר - ובגדול. אחרי הסופה הקודמת שגרמה לנזקים רבים בבתי מגורים, הפעם כדאי להיערך מראש להשלכות בעקבות מצב דומה. כך תתמודדו עם רטיבות והצפות בבית
גשמי הברכה חזרו אלינו - ובגדול. בפעם הקודמת הם הותירו נזקים רבים בבתי מגורים, ואילו הפעם ייתכן שמזג האוויר יהיה סלחני יותר. ובכל זאת - כדאי להיערך בהתאם לבדוק כיצד ניתן למזער נזקים שעלולים לקרות לבית, ואיך להשיב אותו לקדמותו במהירות האפשרית. קיבצנו כמה עצות מומחים שיעזרו לכם לעבור את הרטיבות בשלום.
מדריכי חורף נוספים בערוץ הנדל"ן :
- מערכת החשמל מיושנת? כך תמנעו שריפה בבית
- לאסוף את שברי הסערה: כללים לאיטום הבית
- הפרגולה עפה? הטלוויזיה נהרסה? כך תתבעו
ביטוח ושמאי
כדאי לבדוק אם יש ביטוח לבית ולתכולתו. במקרה הזה דווקא טוב אם עדיין לא סיימתם לשלם את המשכנתא, מכיוון שבתוך המשכנתא כלול ביטוח למבנה ולפחות לחלק מהתכולה. לדברי יוסי כהן מחברת אביב המנקה, המתמחה בייבוש ובשאיבת הצפות, שטיחים מודבקים, למשל, נכללים בביטוח כזה.
- לכתבות נוספות של מדריכי המקצוענים
- לכתבות נוספות במדור בית ישראלי
מומלץ להודיע לחברת הביטוח על הנזקים כבר ביום האירוע, ולבקש שתשלח שמאי מטעמה. עם זאת, כהן מדגיש כי את הנזק המדויק ניתן יהיה להעריך רק כשבוע לאחר המקרה - ולכן חשוב לקרוא לשמאי שוב לאחר כשבוע. "לפעמים רק אחרי שבוע רואים שהקירות מתנפחים, הפרקט מקבל בטן, הגבס מתקלף ונחשפים נזקים נוספים", הוא מסביר.
"אם אין ביטוח, אפשר להזמין שמאי של העירייה", מוסיף רונן מזרחי מחברת החבר'ה הטובים, העוסקת בשיפוצים ובאינסטלציה. "מניסיוני, הצפות נחשבות הרבה פעמים לנזקי טבע, ולכן קיימת אפשרות לקבל החזר ממס רכוש". בשלב זה אף כדאי לצלם כל נזק נראה לעין, גם למבנה וגם לחפצים ולרהיטים, כי בסופו של דבר מדובר בנזק כספי מצטבר.
שאיבה וניקוי
אחרי ההערכות אפשר להתחיל לנקות. לא רבים יודעים, אך חברות הביטוח מחויבות כיום על פי חוק לכסות כל חברת שאיבה וניקיון שתבחרו. כך שלא קיימת מגבלה להזמין רק חברה שנמצאת בהסדר עם הביטוח. ואולם, כהן מזהיר ששוק חברות הניקיון פרוץ, ולכן חשוב לבחור חברה מוכרת ואמינה. לדבריו, ברוב המקרים הכיסוי יעמוד על 100% ותקבלו החזר בתוך 30 ימי עסקים.
"תהליך השאיבה אורך מספר שעות, ומורכבותו תלויה בנסיבות המקרה", הוא מסביר, "ברוב מקרי ההצפה אנחנו מגיעים עם משאבות טבולות, שהן משאבות שנכנסות לתוך המים ושואבות אותם מלמטה. במקרים קיצוניים ייעשה שימוש במשאבות גדולות יותר או אפילו בביוביות, שהן משאיות המיועדות לשאיבה במקרי הצפה של ביוב".
כהן מדגיש שחשוב מאוד לשאוב את המים כמה שיותר מהר - או שהם עלולים לחדור ולחלחל עמוק יותר לתוך הקירות, הרצפות, השטיחים והרהיטים, ולגרום לנזקים כבדים יותר. מומלץ לתת לרהיטים ולשטיחים כמה ימים להתייבש, ולאחר מכן להעביר אותם חיטוי אנטי-בקטריאלי, שימנע התפתחות של עובש. חברות ניקוי שטיחים מתמחות יוכלו לסייע בעניין זה.
באשר לקירות ולרצפות, יש לבצע בדיקת לחות. "לבדיקת רמת הלחות בקירות משתמשים במכשיר מיוחד שנועד לבדוק לחות. במידה שלא מדובר בלחות חזקה, כדאי להמתין חודש ואז לקבוע עם השיפוצניק להביא יבשנים, שהם וונטות גדולות המשמשות לייבוש קירות", מסביר מזרחי.
לבדיקת המרצפות, השיפוצניק יעקור בלטה אחת וישלח למעבדה שמתמחה בבדיקת אחוזי לחות מתחת לאריחים ולמרצפות, כדי שתבדוק אם המים חדרו ועד כמה. לדבריו, אם תימצא לחות מתחת לריצוף, יהיה צורך להחליף את כל הריצוף - כולל החול. "במקרה שמדובר ברצפת פרקט, יש לפנות את כל תכולת הבית, לבדוק את כל שטח הפרקט ואם יימצא אפילו חלק קטן שהתנפח - יהיה צורך להחליף את כל הפרקט", הוא אומר.
נזקי חשמל
בד בבד עם הטיפול בנזקים הנראים לעין, חשוב לתת תשומת לב מיוחדת גם להשלכות המעמיקות יותר שאולי היו להצפה. במילים אחרות: צריך לבדוק אם חדרו מים גם למערכות החשמל בבית.
"חדירה של מים לרשת החשמל מאוד מסוכנת, ועלולה לגרום לקצרים במערכת ואפילו לשריפה", מזהיר מנה עייני מחברת מנה החשמלאי שלי. לדבריו, בימי גשם רגילים הקומות העליונות בבניינים הן שחשופות יותר לנזילות ולחדירה של רטיבות לתוך הקירות, ולכן גם פגיעות יותר לתקלות חשמל מסוג זה. אולם במקרים של הצפות, הקומות התחתונות הן הפגיעות יותר.
"במקרה שבו לא רואים את הנזילה בתוך ארון החשמל או בצינורות חוטי החשמל, ניתן לאבחן שקיימת חדירה של מים לרשת במקרים בהם החשמל בבית מתנהג מוזר", הוא מסביר. "נורה שמהבהבת, רחשים מתוך השקע, ניצוצות, ריח שרוף, שינוי גוון בשקע וכדומה - כל אלה הם סימן לשריפה שממתינה להזדמנות לפרוץ".
ברגע שמזהים התנהגויות כאלה ברשת החשמל, יש להוריד את "הפקק" הרלוונטי לאותו אזור בבית או את המפסק הראשי, ולקרוא לחשמלאי מוסמך באופן מיידי. "במקרה שהתקלה בחשמל גרמה לשריפה, חשוב לזכור שזו אינה שריפה רגילה, אלא שריפה שמעורב בה חשמל - ולכן יש לנהוג בה אחרת", מזהיר החשמלאי ניסים אורפז.
לדבריו, צריך לנתק מיד את זרם החשמל בבית, להרחיק את כל מי שנמצא בסביבה - ורק אחר כך להתמודד עם האש. "כשמדובר בחשמל, אסור בשום אופן לשפוך מים על האש!", מזהיר אורפז, "יש לכבות אותה באמצעות מטף כיבוי אש, ובמקרה שאין מטף בהישג יד, אפשר להכות בלהבות באמצעות מגבת או בד עבה אחר. דרך יעילה נוספת היא לשפוך חול על האש".
שקט, משפצים
אחרי אומדן הנזק וטיפולי העזרה הראשונה הגיע הזמן לבחור שיפוצניק ולתקן את הנזקים לקירות, לרצפות ולמבנה. בהצעת המחיר שלו יהיה השיפוצניק כפוף לזו של השמאי. "את השיפוצים ניתן להתחיל רק אחרי שהמבנה מתייבש", אומר מזרחי, "רק אז אפשר יהיה לקלף את הטיח עם שפכטל ולצבוע בשכבת צבע חדשה".
הכתבה נכתבה בשיתוף המקצוענים . למחירון שיפוצים