הסדר טיעון לחשודים שהשחיתו את אתר עבדת
3 שנים אחרי ההרס העצום שגרמו לגן הלאומי, הודו הנאשמים בשיבוש מהלכי משפט וזוכו מאשמת גרימת נזק לאתר ששוקם לאחרונה. רשות הטבע והגנים: 'הפרקליטות עשתה עבודתה נאמנה'
ב-5 באוקטובר 2009 הושחת אתר המורשת העולמית, גן לאומי עבדת שבנגב, על ידי אלמונים שנתפסו זמן קצר לאחר המעשה הנורא. כעת, עם סיום עבודות השיקום, מתברר כי איש לא ייענש על השחתת העתיקות.
חסן אל-רמאק ובן דודו אחמד, הבדואים שהועמדו לדין בפרשה, הודו במסגרת הסדר טיעון רק בעבירה של סיוע לשיבוש מהלכי משפט - וזוכו מאשמת גרימת נזק לאתר ארכיאולוגי המפורסם.
עוד על עבדת בערוץ התיירות:
- יש ונדליסטים עם לב של אבן
- רק באתר עבדת פרוץ? המציאות קשה בכל הארץ
- עבדת: אחרי ההשחתה - מחזירים המצב לקדמותו
כזכור, מעשי הוונדליזם בעבדת גרמו לנזק כבד באתר הנבטי, שבו ביקשו לחבל הנאשמים לאחר הריסת בית משפחתם על ידי
הרשויות ורצונם לנקום במדינה. פקחי רשות הטבע והגנים שהגיעו בבוקר לגן הלאומי, גילו כי במהלך הלילה אלמונים גרמו נזק עצום לעיר הנבטית הקדומה ולמאות ממצאים ארכיאולוגיים שבתחומה.
הנאשמים הפילו עמודי כנסיות שניצבו במקומם מאות בשנים, ניתצו ושברו אבנים וכתובות, ציירו על החומות כתובות גרפיטי ושמן, חיבלו קשות במזבח ובגת שבמקום - מהעתיקים ביותר בישראל, ואף השחיתו את המתקנים והשילוט כמעט לחלוטין.
החומרים הארכיאולוגים הושמדו כמעט כליל
העיר עבדת שימשה כאחת מתחנות הנבטים על דרך הבשמים כבר במאה ה-1 לפנה"ס. בשנת 106 לספירה כבשו הרומאים את האזור וסיפחו לעצמם גם את השליטה על דרך הבשמים, והנבטים נטמעו בתוכם.
באתר ממצאים ארכאולוגים נדירים, ביניהם שרידי מקדש נבטי, כנסיות המתקופה הביזנטית, אתר הטבלה (בפטיסטריום), גת מפוארת לדריכת ענבים ליין ואף בית מרחץ רומי למרגלות הגן הלאומי.
הנזק שגרמו הנאשמים, שמוערך במיליוני שקלים, הוא בלתי הפיך לאתר אבל בימים אלו הסתיימו עבודות השיקום במקום בהשקעה של כ-8.7 מיליון שקל.
ממשלת ישראל החליטה להשתתף בעלות שיקום הנזקים והוחלט על פרויקט תלת שנתי בהשתתפות שישה משרדי ממשלה. במסגרת עבודות השיקום, הוחזרו קירות ומשקופי אבן שנעקרו ממקומם, שוחזרו קשתות,
בוצע שימור מכלול הכנסיות והמקדש הנבטי ושיקומם, הוסר גרפיטי מ-250 מ"ר של קירות, אלמנטים עדינים, ממצאים ארכיאולוגים ושלטים, הושבו אמצעי ההמחשה שניזוקו, חודשה התאורה שניזוקה, התשתיות והלוגיסטיקה שופצו ועוד. כמו כן, הוצבה מערכת אבטחה היקפית למניעת פריצות עתידיות.
מרשות הטבע והגנים, האמונה על הגנים הלאומיים בארץ, נמסר: "אתרי מורשת ארכיאולוגיים מאוימים יום יום, שעה שעה. קיימת חשיבות רבה להחמיר בעונשם של עבריינים הגורמים נזק לאתרי מורשת ארכיאולוגיים ולהטיל עליהם מאסרים בפועל וקנסות כבדים במיוחד, למען יראו וייראו.
"המדינה חייבת להשקיע משאבים באיתור חשודים הפוגעים באתרי מורשת ובמניעת ההרס היות והנזק הוא בלתי הפיך. למרות השיקום האינטנסיבי, החומרים הארכיאולוגים הושמדו כמעט כליל.
אנחנו סבורים שלאור הנזק הגדול ראוי היה לתת עונש כבד יותר למשחיתים. יחד עם זאת, בנסיבות העניין ובמגבלות שהיו בתיק הספציפי אנו בטוחים שהפרקליטות עשתה עבודתה נאמנה".