הטלטלה במצרים: עוד שני הרוגים בכיכר תחריר
נמשכות המהומות בארץ הנילוס: שני גברים נורו הבוקר למוות באזור כיכר המהפכה בבירה קהיר. לא ברור מי ירה בהם. על רקע אזהרת שר ההגנה שמצרים עלולה לקרוס, קרא מנהיג האופוזיציה אל-בראדעי לדיאלוג לאומי
הטלטלה במצרים נמשכת: מקור ביטחוני מצרי דיווח בצהריים (יום ד') כי שני גברים נהרגו הבוקר מיריות באזור כיכר תחריר שבבירה קהיר. בכך עלה ל-54 לפחות מספר ההרוגים בשבעה ימים של עימותים בין כוחות הביטחון לבין אזרחים, רבים מהם מתנגדיו של הנשיא האיסלאמיסט מוחמד מורסי. זהו גל האלימות הקשה ביותר שאיתו התמודדה מצרים מאז המהפכה שבה הודח לפני שנתיים חוסני מובארק.
עוד חדשות מהעולם :
- לא תאמינו מהי השפה ה-2 הכי מדוברת באנגליה
- צרפת עצרה חשודים בסיוע לרוצח היהודים בטולוז
- יהודים באוסטרליה כועסים: הבחירות - ביום כיפור
- לראשונה: דרום-קוריאה שיגרה לוויין לחלל משטחה
המקור הביטחוני שדיווח על שני ההרוגים מסר כי לפי שעה לא ברור מי ביצע את הירי שממנו נהרגו שני האנשים. שוטרים ירו גז מדמיע בניסיון לפזר מתפרעים שיידו אבנים ברחובות שמסביב לכיכר.
בצהריים קרא מנהיג האופוזיציה הליברלי במצרים, חתן פרס נובל לשלום וראש סבא"א לשעבר מוחמד אל-בראדעי, לקיים דיאלוג לאומי רחב עם הממשלה האיסלאמיסטית, כל המפלגות הפוליטיות והצבא המצרי, במטרה לשים קץ לאלימות במדינה. נראה כי קריאתו של אל-בראדעי באה בעקבות אזהרתו של שר ההגנה אתמול כי מצרים עלולה לקרוס אם הפלגים הפוליטיים לא יגיעו להסדר.
המהומות במצרים החלו ביום חמישי שעבר והתעצמו ביום שישי, יום השנה השני לתחילת המהפכה שבה הודח הרודן חוסני מובארק. אלפים ממתנגדיו של הנשיא האיסלאמיסט מורסי, איש האחים המוסלמים, יצאו לרחובות והתעמתו עם כוחות הביטחון, על רקע טענותיהם כי מורסי ושותפיו מנסים להנהיג שלטון רודני חדש. בשבת גברה המתיחות כשבית משפט בפורט סעיד גזר עונש מוות על 21 נאשמים בגין אסון משחק הכדורגל שבו נהרגו בשנה שעברה בעיר 74 בני אדם, ובתגובה על גזר הדין החלו בפורט סעיד התפרעויות שבהן נהרגו כ-40 איש.
בתחילת השבוע, על רקע גל האלימות, נשא מורסי נאום תקיף שבו הכריז על מצב חירום בפורט סעיד, בסואץ ובאיסמעיליה למשך 30 יום, ועל עוצר שיהיה בתוקף באזורים האלה באותם ימים מהשעה 9 בערב ועד ל-6 בבוקר. בנאום שנשא לאומה המצרית על רקע המהומות הקשות שאירעו בסוף השבוע תקף מורסי את מי שמשתמשים בנשק ומיידים אבנים לעבר כוחות הביטחון: "ניאבק בהתקפות האלה בכל הכוח ובנחישות מרבית". לאחר שהכריז על מצב חירום בשלושת המחוזות המדוברים, הוא הבהיר: "אם איאלץ, אנקוט צעדים נוספים".
מאז הדחת חוסני מובארק, שהודיע על פרישתו ב-11 בפברואר 2011 ולאחר מכן נידון למאסר עולם בגין חלקו בהרג יותר מ-800 בני אדם על-ידי כוחות הביטחון במהלך ימי המהפכה, נקלעה מצרים לפילוג עמוק בין תומכי האחים המוסלמים, הארגון הפוליטי החזק ביותר במדינה שדוכא במשך שנים על-ידי מובארק והנשיאים שקדמו לו, לבין תומכי הליברליזציה והדמוקרטיזציה של מצרים. האחרונים טוענים כי האיסלאמיסטים
מנסים לנצל את הדמוקרטיה כדי להשתלט על מצרים ולהשליט שלטון עריצות כמו בימי מובארק, שהפעם יתבסס על עקרונות האיסלאם. מאז המהפכה ידעה מצרים התנגשויות רבות בין שני הצדדים, שבהן נהרגו מאות בני אדם ואלפים נפצעו.
ברקע המתיחות הגדולה במצרים, ארץ הנילוס מתמודדת גם עם צניחה חופשית של הכלכלה המצרית, המאיימת להוסיף לחוסר שביעות הרצון בציבור. ענף התיירות שהיה עורק חיים חשוב עבור המדינה התכווץ משמעותית, ההשקעות פחתו ועתודות מטבע החוץ התרסקו גם הן. מחירי מוצרים שונים נמצאים בעלייה, ובחודשים הקרובים צפוי לגבור הסבל של האזרחים אם הממשלה תיאלץ לנקוט צעדי צנע חדשים.