שתף קטע נבחר

 
צילום: אלעד גרשגורן, ירון ברנר

לפיד המליץ לפרס על נתניהו: "אני מגביה ציפיות"

נשיא המדינה נפגש במשכנו עם נציגי הליכוד ביתנו ויש עתיד, שאותם בירך על הישגם בבחירות. "עם בן גוריון ומשה דיין קיבלנו רק 10 מנדטים", הוא נזכר. לפיד הצהיר: "אנחנו לא משחקים, אנו ממליצים על יו"ר המפלגה הגדולה ביותר". הפגישות יסתיימו מחר, ואז צפוי פרס להטיל את הרכבת הממשלה על נתניהו

יריית פתיחה לסבב ההתייעצויות בבית הנשיא. נשיא המדינה שמעון פרס קיבל לידיו הערב (יום ד') את תוצאות הבחירות לכנסת ה-19, ומיד לאחר מכן החל את פגישותיו עם נציגי המפלגות - שבסיומן הוא צפוי להטיל את הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו. ראשונים לשוחח עם הנשיא היו נציגי הליכוד ביתנו ולאחריהם אנשי יש עתיד. ynet העביר בשידור החי את דבריו של יאיר לפיד מבית הנשיא.

 

"בעבר בתום מערכת הבחירות נהוג היה לנהל מו"מ קדחתני על מי הם ממליצים לנשיא לראשות הממשלה. זה לא קרה הפעם", אמר לפיד בתום פגישתו עם פרס. "במצע שלנו כתוב שמי שצריך להרכיב את הממשלה הוא ראש המפלגה הגדולה ביותר, והתכוונו לזה. זה מה שאני ושלושת חבריי המלצנו לנשיא. זאת הפוליטיקה החדשה שלא עוסקת במה טוב למפלגה, אלא מה שטוב למדינה".

 

לפיד אחרי הפגישה: "לא היה מו"מ קדחתני על מי ממליצים"    (צילום: אבי פרץ)

לפיד אחרי הפגישה: "לא היה מו"מ קדחתני על מי ממליצים"    (צילום: אבי פרץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפיד הבהיר כי "זה לא אומר שאנחנו נשב בקואליציה, אבל נפעל לממשלה בלי שרים בלי תיק, עם שוויון בנטל, ושתחזור לשולחן המו"מ. אומרים לי שצריך להנמיך ציפיות, אבל אני רוצה להגביה ציפיות. אני רוצה שנגיד לעצמנו שגם אם זה ייקח זמן וגם אם נפסיד פה ושם בקרבות, ננצח במלחמה על אופייה של מדינת ישראל ועל זכותו של כל אזרח במדינת ישראל לחיות חיים נורמליים".

 

"הזוכים הגדולים" בבחירות, אנשי יש עתיד ובראשם לפיד, צעדו ללשכתו של פרס אחר הצהריים, אחרי שכבר הבהירו כי בכוונתם להמליץ על נתניהו. "אנחנו לא נעשה שום משחקים, אנו ממליצים על נתניהו", אמר היו"ר במהלך הפגישה. פרס בירך אותם על הישגם בבחירות והוסיף: "גם אני ניסיתי להקים מפלגה ויצאנו בשן ועין יחסית אליכם. עם בן גוריון ומשה דיין קיבלנו רק 10 מנדטים".

 

עוד קודם לכן שוחח פרס עם נציגי הליכוד ביתנו, ובסיום הפגישה אמר השר גדעון סער כי "המציאות הפוליטית ברורה: רק לאדם אחד, מועמד אחד, יש אפשרות להקים ממשלה בישראל, יציבה ורחבה ככל שהדבר ניתן". על פי החוק, נדרש פרס להיוועץ עם נציגי כל המפלגות בכנסת הנבחרת, ובהתאם להמלצותיהם לקבוע מי יעמוד בראש הממשלה ה-33. המפלגות יתייצבו במשכן בירושלים בסדר שתואם את כמות המנדטים שבהם זכו.

 

פרס ונציגי הליכוד ביתנו. הפגישה הראשונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פרס ונציגי הליכוד ביתנו. הפגישה הראשונה(צילום: רויטרס)

 

ביום חמישי בבוקר יתחדש סבב הדיונים עם הגעת נציגי מפלגת העבודה, שלא ימליצו על אף מועמד. בהמשך היום יתיישבו מול פרס נציגי הבית היהודי, ש"ס ויהדות התורה, שימליצו כולם על ראש הממשלה המכהן. ביום חמישי אחר הצהריים, ייוועד הנשיא עם נציגי התנועה, שגם כן לא ימליצו על אף מועמד. באופן דומה צפויות לפעול מרצ, רע"מ-תע"ל, חד"ש ובל"ד. אנשי קדימה יחתמו את הסבב עם המלצה על נתניהו, בהסתמך על מצע המפלגה, שקורא לשינוי שיטת הממשל ולהענקת סמכות אוטומטית להרכבת הממשלה למפלגה הגדולה ביותר.

 

פרס: "אין מספיק חברות כנסת"

מוקדם יותר הערב, קיבל פרס לידיו את התוצאות הרשמיות של הבחירות לכנסת ה-19. "כנסת זו מתברכת במספר רב של חברי כנסת חדשים ויותר חברות כנסת, אם כי עדיין לא במספר מספיק", אמר פרס, תוך שהוא מברך את אזרחי ישראל "על מימוש חובתם האזרחית בכבוד ועל השתתפותם בפועל בעיצוב עתיד המדינה".

 

הנשיא פרס נפגש עם לפיד ועם נציגי הליכוד    (צילום: אבי פרץ עריכה: אסף קוזין)

הנשיא פרס נפגש עם לפיד ועם נציגי הליכוד    (צילום: אבי פרץ עריכה: אסף קוזין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

נשיא המדינה הודה לחברי ועדת הבחירות המרכזית והוסיף כי "זהו שיעור לאומי בדמוקרטיה. אני מודע לכך שהאחריות המוטלת עליי לפי החוק היא כבדה מאוד, ובכוונתי לקיימה תוך נאמנות מלאה לחוק ומחויבות לאזרחי המדינה, כדי לאפשר הקמתה של הממשלה אשר תשקף את רצון העם בהקדם האפשרי. אשתדל לעשות זאת בדחיפות הנדרשת מבלי לקפח את האפשרות המלאה של כל אחת מהסיעות להשמיע את עמדתה במלואה. אני רואה בזאת זכות גדולה וחובה מפורשת כאחד".

 

גם יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט אליקים רובינשטיין, הביע "תקווה כאזרח שהבחירות הבאות יהיו כמה שיותר קרובות למועדן החוקי". בטקס שחתם את עבודת הוועדה, הוסיף רובינשטיין כי "זו הייתה חוויה אישית וציבורית עבורי, מרוץ שהתחיל מאז שהוכרזו הבחירות. התפקיד כלל התעסקות בחוק ארכאי, חוק בחירות שקשור לדרכי התעמולה ואפילו המילה תעמולה היא ארכאית, מילה שכבר לא משתמשים בה".

 

פרס מקבל את התוצאות הסופיות של הבחירות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
פרס מקבל את התוצאות הסופיות של הבחירות(צילום: גיל יוחנן)

 

סיום עבודת ועדת הבחירות המרכזית    (צילום: אלי מנדלבאום)

סיום עבודת ועדת הבחירות המרכזית    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

היועצת המשפטית של בית הנשיא, עורכת הדין אודית קורינלדי-סירקיס, מסרה כי "החוק נותן לנשיא המדינה שיקול דעת משמעותי, ולכן לאחר שהנשיא מקבל את התמונה במלואה עליו לקבל החלטה. שיקול הדעת שלו הוא מי חבר הכנסת בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להרכיב את הממשלה ומהר ככל הניתן".

 

לדברי היועצת המשפטית, "חבר הכנסת שבו יבחר הנשיא לא חייב להיות בעל הרשימה עם מספר המנדטים הגבוה ביותר. בנוסף, מרגע שהנשיא מטיל את הרכבת הממשלה לחבר הכנסת יש על פי החוק 28 ימים להרכיבה, אם יצטרך עוד מספר ימים, החוק מאפשר לנשיא להעניק עד 14 ימים נוספים והוא אשר מחליט אם הוא נותן לו הארכה ובכמה ימים".

 

Read this article in Engish

 

בהכנת הידיעה השתתף נועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס ונציגי הסיעות, היום
צילום: רויטרס
השופט אליקים רובינשטיין
צילום: אוהד צויגנברג
סער. "רק אדם אחד יכול להקים ממשלה יציבה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים