שתף קטע נבחר
 

נגיד חדש גם ברוסיה: פוטין יבחר בין זינוק לייצוב

גם ברוסיה יפרוש בחודש יוני נגיד הבנק המרכזי, ובפני הנשיא עומדת הכרעה קשה. האם יבחר במועמד שמרני, שישמור על רגולציה הדוקה של השווקים הפיננסיים, או יעדיף בנקאי מסחרי שיגביר את ההוצאות כדי לעודד צמיחה מהירה? האנליסטים חוששים מפגיעה ביציבות והשתוללות מחודשת של האינפלציה

שינוי קרוב בהנהגת הבנק המרכזי ברוסיה צפוי לבחון את המחויבות של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, לייצוב כספי. יו"ר הבנק, סרגיי איגנאטייב, יפרוש ביוני הקרוב לאחר 11 שנים בתפקיד, וזהות מחליפו בתפקיד תיוודע בחודש מרס.

 

 

יורשו בתפקיד יעמוד בפני אתגר של התמודדות עם אינפלציה עיקשת והאטה בצמיחה, יחד עם תיקון הרגולציה של השווקים הפיננסיים ברוסיה. מקורות שונים מצביעים על כך שפוטין יעדיף בחירה שמרנית, ויבחר באלכסיי אוליוקייב מהבנק המרכזי או בשר האוצר לשעבר, אלכסיי קודרין. עם זאת, נשמעים גם חששות כי פוטין ינצל את המינוי על מנת לאלץ שינוי על מדיניות הבנק המרכזי.

 

"האם הבנק המרכזי יעבור שינוי על מנת להכניס תמריצים כך שנחזור לימים הרעים והישנים של 'זינוק וצניחה'?", שאל כריסטופר גראנביל, מנכ"ל חברת מחקר השווקים המתעוררים Trusted Sources. "הדבר ישפיע על אופיו של השוק הרוסי: האם הוא יהיה רגיש לתנודות, עם נטייה למסחר לטווח קצר, או שיניח את התשתית לצמיחה חלקה ומתמשכת יותר, לטווח הרחוק".

 

ביקורת נגד הבנק: מוצצים את דם הכלכלה

עזיבתו של איגנאטייב מגיעה על רקע ביקורת קשה כלפי הבנק המרכזי מצד אנשי עסקים, שקראו לאנשי הבנק "עלוקות" ש"מוצצים את הדם מהכלכלה". גם נציגי ממשל מתחו ביקורת על מדיניות הבנק וקראו למדיניות מוניטרית פחות הדוקה.

 

בסתיו האחרון העלה הבנק המרכזי את שיעורי הריבית, לאחר שהאינפלציה חצתה את היעד של 6%, והוא לא מראה נכונות רבה לקצץ עכשיו את שיעורי הריבית, על אף שהצמיחה הכלכלית נחלשה.

 

על אף שפוטין הביע חשש באשר להאטה הכלכלית, הוא צפוי לבחור יורש שימשיך את הגישה המחמירה של איגנאטייב. ללא קשר למתחים הנוכחיים באשר למדיניות הבנק, הרקורד של איגנאטייב מדבר בעד עצמו.

 

הישגו של איגנאטייב היה בשמירה על יציבות פיננסית וריסון האינפלציה, בניגוד לשנות ה-90 במהלכן נמחקו חסכונות הציבור בשל היפר-אינפלציה. לפוטין יש כיום אינטרס לשמירה על אינפלציה נמוכה, מאינטרסים פוליטיים: בעוד חמש שנים, אז הוא ירצה להיבחר מחדש לנשיאות, סיכויו יגדלו יותר עם אינפלציה נמוכה שתיטיב עם הכלכלה יותר מתמריצים לטווח קצר.

 

"תמריצים לא יעבדו, ככל הנראה", אמר ג'ייקוב ניל, כלכלן במורגן סטנלי המתמחה ברוסיה. "הם צפויים להפוך לאינפלציה גבוהה יותר, כך שזה יהיה חרב פיפיות".

 

המועמד החלומי: חלוץ של רפורמות פוליטיות

על פי השמועות, פוטין צפוי לתת את התפקיד לשר האוצר לשעבר קודרין, שמרן פיסקאלי ותיק, שבעיני המשקיעים נחשב מועמד חלומי. אך לא ברור האם קודרין, שממציא את עצמו מחדש בתור חלוץ של רפורמות פוליטיות, יקבל את המשרה אם יציעו לה אותה.

 

"אין הרבה סיכוי שהוא יסכים, משום שהאינטרסים שלו הם מעבר למשרה הזו", העריך אלכסיי מקארקין, אנליסט במרכז לטכנולוגיות פוליטיות במוסקבה. קודרין כבר הדף טענות על כך שיהפוך ל"רגולטור-על", בתפקיד משולב שהוקם גם בבריטניה.

 

הסבירות הגדולה יותר היא לקידום אחד מהסגנים של איגנאטייב, כשאוליוקייב הוא הבחירה הטבעית. מדובר בתומך נלהב של המדיניות המוניטרית המחמירה, שעוררה אימה בקרב בעלי העסקים והבנקים. אוליוקייב, אפשר לומר, הוא התגלמות אסטרטגיית ה"כסף היציב".

 

עם זאת, כאמור, אנליסטים חוששים כי פוטין ייתן את המשרה לבנקאי מסחרי בכיר. הבנקים המובילים היו בין התומכים הקולניים ביותר במדיניות מוניטרית מקלה יותר. אחד מהמועמדים הלו הוא מיקאיל זדנורוב, גם הוא שר אוצר לשעבר, המנהל את החטיבה הקמעונאית בבנק הממשלתי VTB. לדבריו, הוא רואה את עתידו ב-VTB.

 

"אני אהיה מודאג אם יגיע מישהו מענף הבנקאות, או מהאנשים הנוכחיים בממשל שאומרים כי יש צורך בהרבה יותר הוצאות על מנת לעודד צמיחה כלכלית", אמר יבגני גברי לנקוב, כלכלן ראשי בבנק Sberbank. לדבריו, "מה שרוסיה צריכה במצבה הנוכחי היא מדיניות מוניטרית הדוקה יחסית, והעצמאות של הבנק המרכזי היא המפתח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין
צילום: EPA
מומלצים