שתף קטע נבחר

 

דו"ח: אזור התעשייה בתפן מזהם ללא כל בקרה

עמותת "אזרחים למען הסביבה" בדקה עשרה מפעלים באזור התעשייה תפן בגליל ומצאה זיהום אוויר החורג באלפי אחוזים מהתקן. המועצה המקומית: "אנו מפעילים ביקורת קבועה על המפעלים תוך דגש על נושא איכות הסביבה"

המועצה המקומית תפן שבגליל, בדומה לרמת חובב בנגב, היא מועצה ללא תושבים, אלא עם מפעלים. דו"ח "שקט תעשייתי 4" המתפרסם היום (א') על ידי עמותת "אזרחים למען הסביבה", גורס כי מצב זה פוגע בתושבים בישובים הסמוכים ובאיכות הסביבה, שכן המועצה לא מפקחת בפועל על התעשייה שבתחומה.

 

כתבות נוספות אודות אזור התעשייה תפן:

תפן: רעלים מסוכנים במכון טיהור השפכים

"טיפול רשלני של המשרד לאיכות סביבה בתפן"

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

לפי הדו"ח שבחן עשרה מפעלים באזור התעשייה תפן, רמות הזיהום הסביבתי שנגרמות מהם חורגות במאות, אלפי ואפילו מיליוני אחוזים מהתקן המותר. הדו"ח מצא כי רוב המפעלים אינם מבצעים ניטור של זיהום האוויר מהארובות שלהם בתדירות הנדרשת וכן אינם מודדים את איכות האוויר בסביבתם כנדרש.

 

אזור התעשייה תפן (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
אזור התעשייה תפן(צילום: יעקב סער, לע"מ)

 

והממצאים מדאיגים: באוויר נמצאו חריגות של עד 100% מהתקן של עופרת, חריגות של תרכובות כלור עד 650% וחריגות של עד 12,860% בחומרים אורגניים נדיפים ובחלקיקים עד 720% מהמותר.

 

בשפכים נמצא כי יש חריגות של סולפטים עד 10,500% מהתקן, של עופרת ב-135% גבוה מהתקן המותר וכן חריגות של מאות אחוזים במתכות, שמנים ומוצקים מרחפים. כן נמצאו חריגות של חנקן, אמוניה ועוד במי הקולחין של טיהור השפכים באזור.

 

ליאורה אמיתי, מנהלת שותפה בעמותת "אזרחים למען הסביבה", אמרה ל-ynet עם פרסום הדו"ח כי "יש כשל בטיפול בבעיית השפכים בתפן. המועצה והרשויות מפזרות הבטחות כבר שנים והדרך לפתרון עוד רחוקה".

 

לדבריה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הפנים לא מנהלים אכיפה או עשייה משמעותית על מנת שכמויות אדירות של שפכים עם חומרים מסוכנים יחדרו למי השתיה.

 

"חשוב לציין", מדגישה אמיתי, כי "מדובר ב'ספינת הדגל' של התעשייה הישראלית. אזור היי-טק מפואר מזהם את הסביבה, כבר שנים ארוכות, ולא נראה שיש גורם שמעוניין בחשיפת העובדות הללו. לא המשרד להגנת הסביבה, לא המועצה התעשייתית, וכמובן המפעלים מעדיפים מצב של שקט תעשייתי. מטרתו של הדו"ח היא להפר את השקט הזה".

 

עוד תוקף הדו"ח את המשרד להגנת הסביבה, וטוען כי בשנתיים האחרונות חלה ירידה ניכרת בכמות המידע שמפרסם המשרד באשר למתרחש בתפן, וכי הטיפול בבקשות למידע על-פי חוק חופש המידע - איטי מאוד. עוד מציין הדו"ח, כי המשרד ערך בדיקת פתע אחת ואינו נוקט הליכים משפטיים, וזאת גם לאחר קבלת מידע על חריגות ועבירות, לכאורה, של המפעלים.

 

תגובת אזור התעשייה

מהמועצה התעשייתית-מקומית מגדל-תפן נמסר בתגובה: "המועצה מקדמת מדיניות של שקיפות ופועלת לאורה. כחלק מפעילות זו משקיעה המועצה משאבים רבים בשמירה על השקיפות והבאת הנתונים כולם, באופן נגיש לציבור.

 

"לגופם של דברים, האשמות העמותה המבוססות על 'לא מצאנו כל עדות לכך שהמועצה מפעילה מנגנון של פיקוח ובקרה על המפעלים', חמורות ביותר ומשוללות יסוד. נדמה כי טענה מסוג זה כלל אינה ראויה לתגובה.

 

"לא למותר לציין, כי המועצה מפעילה ביקורת קבועה על עבודת המפעלים שבתחומה, תוך מתן דגש רב לקידום השמירה על איכות הסביבה. המועצה פועלת בהתאם לכללים המחמירים ביותר, ובמקרים מסוימים אף מחמירה מעבר לתקנות הישראליות. בכל מקרה בו מתגלה חריגה מהוראות התקן, מזומן המפעל המדובר לשימוע.

 

"בנוסף, פועלת המועצה בשיתוף פעולה עם איגוד ערים לאיכות הסביבה גליל מערבי ונוהגת בהתאם להנחיותיו המקצועית.

 

"האשמת המועצה, כי 'היא מייצגת את המפעלים ומגינה עליהם בכל מצב', איננה נכונה. מנגד, גאוותנו על כך שהמועצה עומדת לימין המפעלים ומסייעת לצמיחתם ולהתפתחותם, לטובת הייצוא הישראלי ותעסוקה לתושבי האזור. אנו רוחשים כבוד רב לעמותות ולארגונים העוסקים באיכות הסביבה, ונשמח תמיד לקבל הערות ענייניות המבוססות על עובדות".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "בניגוד מוחלט לנטען, כל נתוני בדיקות השפכים מפורסמים באופן אוטומטי באתר חופש המידע של המשרד להגנת הסביבה. תמוה מאוד שדווקא גוף המתלונן על חוסר שקיפות בחר להסתיר את הדו"ח מהמשרד ונמנע מלהעביר אותו אלינו על מנת שנוכל לפעול לתיקון הליקויים, במידה וישנם, ולהתייחס באופן רציני לטענות המופיעות בו.

 

"באשר לבקשה הספציפית המוזכרת בדו"ח, מדובר בבקשה לעיין בהיתרי רעלים של כ-100 מפעלים המכילים סודות מסחריים רבים. לאחר שהפונים מיקדו את הבקשה, היא טופלה בהתאם להוראות החוק והמועדים הקבועים בו. יוזכר, כפי שמצוין בדו"ח עצמו, כי המשרד להגנת הסביבה הינו הגוף הציבורי הראשון שפירסם מידע מסוג זה לעיון הציבור.

 

"אילו עורכי הדו"ח היו בודקים מולנו את המידע, ניתן היה להימנע ממסירת נתונים כוזבים. העובדות הן: בשנה האחרונה נערכו מספר סיורי פיקוח של אנשי המשרד במפעלים, ובניגוד לנטען, גם מספר בדיקות פתע. בחודש מרס האחרון אף ננקטו צעדי אכיפה כנגד מפעל מילרם ובעקבותיהם הוא תיקן את הליקויים שנמצאו בו.

 

"כל המפעלים בהם נתגלתה חריגה עמדו בהוראות המשרד בבדיקות חוזרות שהתקיימו. בשבוע הקרוב תתקיים בדיקה חוזרת למפעל נוסף בו נמצאה חריגה. יודגש כי בעבר הציב המשרד ניידת ניטור אוויר אשר בדקה במשך 24 שעות, 7 ימים בשבוע את איכות האוויר באזור ומצאה כי היא טובה ועומדת בכל התקנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דפנה טלמון
גן פסלים באזור התעשייה תפן
צילום: דפנה טלמון
מומלצים