שתף קטע נבחר
 

המעסיק פשט רגל - איך תקבלו את זכויותיכם?

בתקופה האחרונה לא מעט חברות מצאו עצמן בהליכי חדלות פירעון, פירוק או כינוס נכסים. כיצד אמורים המועסקים, שלפתע איבדו את מקום עבודתם, להתמודד עם החדשות - ולמי עליהם לפנות כדי לקבל את הזכויות והפיצויים המגיעים להם? מדריך

בחודשים האחרונים ראינו כי יותר ויותר חברות במגוון תחומים במשק מוצאות את עצמן בהליכי חדלות פירעון, פירוק או כינוס נכסים. עם החברות שעברו תהליכים דומים ניתן למנות את חברת האחים עובדיה, רשת רהיטים 5 נגרים, רשת פילאטיס דרור רז ועוד. ברוב המקרים אותן חברות נאלצות לפטר את עובדיהן - שאינם מודעים בכלל לזכויותיהם.

 

כתבות נוספות על זכויות עובדים בערוץ הקריירה :

 

אחת הטעויות הנפוצות ביותר במקרה שבו עובד מגלה כי החברה שבה הוא מועסק נמצאת בהליכי פירוק, היא פנייה אוטומטית לבית הדין לעבודה. אך חשוב לדעת: בעת מתן צו פירוק או צו לכינוס נכסים, מעוכבים כל ההליכים המשפטיים העומדים נגד החברה. לכן, הגשת תביעה לבית הדין לעבודה אינה אפקטיבית, שכן היא תעוכב יחד אם יתר ההליכים המשפטיים - והעובד יבזבז את כספו לשווא בגין תשלום אגרת משפט ושכר טרחה מיותר לבא כוחו.

 

החדשות הטובות הן שעובד בחברה בהחלט יכול להיפרע במקרה שבו ניתן נגד חברה צו פירוק. הדרך לעשות זאת היא באמצעות הגשת תביעת חוב על גבי טופס מיוחד, המיועד למוסד לביטוח לאומי. המוסד לביטוח לאומי משלם לעובד גמלה בגין שכר עבודה (לרבות פדיון חופשה והבראה); פיצויי פיטורים; וכן תשלומים לקופת הגמל שמעביד היה אמור להעביר ולא העביר; הכל עד לסך מקסימלי של 111,930 שקל (הסכום מתעדכן מעת לעת).

 

את התביעה יש להגיש לכונס הנכסים הרשמי במחוז בו מתנהל התיק, וכן לשלם אגרה לידי הכונס הרשמי בסך של כ-300 שקל. הכונס הרשמי מעביר את התביעה לבדיקת מפרק (אם מונה כזה לחברה) או לבדיקת בעל תפקיד מיוחד הממונה לצורך בדיקת תביעות חוב של עובדים. לאחר שבעל התפקיד בודק את תביעת החוב, הוא מעביר אותה למוסד לביטוח לאומי והתשלום מבוצע ישירות לידי העובד.

 

כיצד תבררו את הזכויות שלכם?

במקרה שבו חובה של החברה כלפי העובד עולה על הסך המקסימלי הקבוע שמשלם הביטוח הלאומי (111,930 שקל), מומלץ שהעובד יגיש, בנוסף לתביעת החוב המיועדת לביטוח לאומי, גם תביעת חוב רגילה למשרדי כונס הנכסים הרשמי ורצוי גם למפרק החברה. כך יוכל העובד להבטיח כי אם יוותרו בקופת הפירוק כספים לחלוקה לנושים רגילים, הוא יקבל את חלקו באופן יחסי, גם מיתרת הסכום העולה על הסכום המקסימלי שמשלם המוסד לביטוח לאומי.

 

ישנם מספר גורמים שניתן לפנות אליהם כדי לברר מהן הזכויות המגיעות לעובד שפוטר. במקרה בו העובד חבר בארגון עובדים כלשהו, העניין פשוט ביותר: כל שעליו לעשות הוא לפנות לנציג הארגון, שעיקר תפקידו לדאוג לרווחת העובדים ולזכויותיהם.

 

אם אינכם משתייכים לארגון עובדים מוכר, ניתן בכל זאת לברר את זכויותיכם באתר משרד התמ"ת, אשר באחרונה עשה מאמצים להגברת המודעות לזכויות העובדים. האתר נגיש ומכיל חומר עזר רב ומומלץ שכל עובד יעיין בו לפחות פעם אחת. בנוסף, ניתן למשרד המומחה בתחום חדלות הפירעון. בהצלחה! 

 

הכותב הוא מומחה בדיני עבודה וליווי הבראת חברות מאיתי פריימן משרד עורכי דין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: אסי פטוקה
עו"ד איתי פריימן
צילום: אסי פטוקה
מומלצים