שתף קטע נבחר

צילום: AP

בכיר איראני בסוריה: ישראל תתחרט על תוקפנותה

מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן, סעיד ג'לילי, הוסיף עם תום ביקורו בדמשק כי "סוריה היא המבצר העומד איתן מול משטרים שנוקטים קו של הסדרים עם הישות הציונית". שר ההגנה הסורי האשים את ישראל בתקיפה "מטעם המורדים". ידלין: הצבא הסורי הולך ונשחק. אני לא רואה אותם פונים לעימות מול ישראל

התקיפה בסוריה היא פעולה ישראלית מטעם המורדים בנשיא בשאר אסד, כך הצהיר היום (ב') שר ההגנה הסורי, פהד אל-פריג'. "האויב הישראלי הוא זה שהגיב. כשהוא ראה שכלי השרת שלו לא משיגים את התוצאות, הוא התערב מטעמם, כפי שאמרנו", אמר. זמן קצר לאחר מכן, תקף את ישראל גם מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן, סעיד ג'לילי, כשהזהיר בתום ביקורו בדמשק כי ישראל תתחרט על מעשיה.

 

בראיון שישודר הערב בטלוויזיה הסורית, וחלקים ממנו פורסמו כבר כעת ברשת "אל-ערבייה", הוסיף אל-פריג' כי "כנופיות הטרור תקפו עשרות פעמים את אותו מרכז מחקר מדעי בג'מראיה על מנת להרוס אותו או להשתלט עליו. כאשר הם נכשלו, ישראל מצאה לנכון לקחת עליה את המשימה".

 

בהודעה רשמית שפרסם הצבא הסורי כיממה לאחר התקיפה נאמר כי "מטוסים ישראליים תקפו מרכז מחקר צבאי במחוז דמשק". הסתירה בהשוואה לדיווחים על תקיפת שיירת טילי נ"מ מתקדמים מסוג SA-17 שהייתה בדרך ללבנון נפתרה ככל הנראה עם פרסום צילומים על ידי הטלוויזיה הסורית, שהציגה שיירת כלי רכב חרוכה - בהם מתקן נייד של טילי נ"מ - לצד בניין שנפגע.

 

כשנשאל באשר לאפשרויות התגובה של סוריה, השיב שר ההגנה כי "האויב הישראלי הוא שהגיב. זו תגובה גם לפעולות הצבאיות שלנו נגד הכנופיות החמושות. ישראל היא זאת שהגיבה". לדבריו, "הצבא הסורי הוכיח לעולם כי הוא צבא חזק ומאומן שאי אפשר לשבור אותו".

 

אתמול התייחס לראשונה לנושא נשיא סוריה עצמו, כשהטיל את האחריות על ישראל ואמר שהתקיפה נועדה לערער את היציבות בסוריה ולהחליש אותה. "התוקפנות הישראלית באחד ממרכזי המחקר המדעי באזור ג'מראיה בפרברי דמשק חושפת את התפקיד האמיתי שממלאת ישראל בשיתוף פעולה עם הכוחות החיצוניים העוינים וכלי השרת שלהם על אדמת סוריה על מנת לערער את יציבותה של סוריה, להחליש אותה ולהביא לכך שהיא תנטוש את עמדותיה הלאומיות", אמר אסד בתום פגישה עם ג'לילי, שהגיע לביקור מפתיע בסוריה.

 

יממה לאחר מכן, אמר ג'לילי בסיום ביקורו כי "לסוריה יש תפקיד מרכזי בתמיכה בהתנגדות והיא המבצר העומד איתן לעומת משטרים שנוקטים קו של הסדרים עם הישות הציונית". לדבריו, "ישראל עוד תתחרט על תוקפנותה נגד סוריה".

 

ידלין: נפילת אסד - בשורה לישראל

מוקדם יותר הבוקר, הגיב לדיווחים גם ראש אמ"ן לשעבר, אלוף (מיל') עמוס ידלין. "אני לא אוהב את ההגדרה 'נשק מפר איזון' או 'שובר שוויון'. צה"ל יודע להתמודד עם הנשק הזה, כולל הנשק הכימי. הכניסה של המערכות הללו ללבנון הן הפרת החלטת האו"ם 17001, ולא סתם הסורים הודיעו שמה שהותקף זהו מכון מחקר, כי אם היו מודים הם היו מפרים גם את התחייבותם לרוסים לא למסור לחיזבאללה את הנשק הרוסי המתקדם שנמכר להם", אמר.

 

פגישת אסד וג'לילי, אתמול בדמשק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פגישת אסד וג'לילי, אתמול בדמשק(צילום: רויטרס)
 

 

בכנס שנערך במכון למחקרי ביטחון בתל אביב, הוסיף ידלין כי "מי שהולך להמשיך בפעולות כאלו, צריך לשקול איזה סיכוי יהיה להסלמה ומה זה יעשה למעמדה הבינלאומי של ישראל ולכוח ההרתעה שלה, וכאן ראינו שארצות הברית תמכה בפעולה זו".

 

לדבריו, "ההוצאה של סוריה מהציר הרדיקלי, אם אסד ייפול, היא בשורה לישראל. הצבא הסורי הולך ונשחק משבוע לשבוע ואני לא רואה אותם פונים לעימות מול ישראל. נקודת החולשה של אסד תהיה ברגע שהרוסים יפסיקו לתת לו הגנה מוחלטת ויחלו בהליך להחלפתו. הרוסים הולכים ומבינים שסיכוייו של אסד לשרוד נמוכים. יש עם נפילתו הזדמנות לישראל ליצור בריתות חדשות במזרח התיכון, גם מול הסונים והכורדים. צריך לחפש את ההזדמנויות האלה באופן אקטיבי".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו שירי הדר ויואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סעיד ג'לילי
צילום: AFP
צילום: מוטי קמחי
עמוס ידלין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים