לשכת עורכי הדין תפורק? ועדה ציבורית תכריע
שר המשפטים קבע כי השמצות ומאבקים בין הגופים הכפופים ללשכה פגעו בפעילותה. לפיכך הקים ועדה בראשות שופטת בדימוס שתבחן את התנהלותה. אחת האפשרויות: הפיכתה לגוף התנדבותי
שר המשפטים, יעקב נאמן הודיע הערב (יום ב') על הקמת ועדה ציבורית אשר תבחן את התנהלות לשכת עורכי הדין וכן את ההסדרים לפיהם היא פועלת. בעבר התריע נאמן כי אם לא יהיה מנוס הוא ייאלץ להפוך את הגוף שהינו תאגיד ציבורי עצמאי - להתנדבותי, נוכח המתחים והיחסים העכורים בלשכות שפוגעים בפעילות הלשכה. זו אחראית להסדיר את פעילותם של עורכי הדין בארץ, והיא מהווה כתובת לפניות הציבור בנוגע להתנהלותם של עורכי הדין.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
דרס פעוטה ועזב: הפרקליטות הקלה, העליון החמיר
איראן אופטימית: נראה שארה"ב משנה גישה
בראש הוועדה הציבורית תשב השופטת בדימוס אילה פרוקצ'יה, וחבריה יהיו עו"ד רות אורן, ד"ר לימור זר גוטמן, עו"ד מיכה ינון ועו"ד פרופ' דוד ליבאי. הרקע להקמת הוועדה: אי שביעות רצון של נאמן ושל גורמים נוספים מאופן התנהלות הלשכה הארצית והלשכות המחוזיות ואופי היחסים בתוכן ובניהן. לא פעם ניתן לכך ביטוי בהשמצות קשות בין הצדדים, ופעילות הלשכה על זרועותיה השונות נפגעה.
דוגמה לכך ניתן למצוא בעובדה שלראש הלשכה, עו"ד דורון ברזילי, כלל אין רוב במועצה הארצית ובוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין. סכסוך עמוק התגלע בינו לבין ראשי המחוזות, ולא פעם כל צד מנהל בנפרד את ענייניו ומתעלם לגמרי מהצד השני בפומבי.
הקש ששבר את גב הגמל והוביל להקמת הוועדה, היו פסק דין חמור בעניין לשכת עורכי הדין שסיפק בשבוע שעבר שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב ד"ר קובי ורדי. פסק הדין ניתן בעתירה שהגיש ברזילי נגד החלטת המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, נוכח החלטתה למנות ועדות מקצועיות שיפעלו לצדה. לטענתו, הסמכות למנות את הוועדות הפועלות אינה של המועצה, ולדבריו היא פעלה בניגוד לחוק במסגרת מאבקיה בו. בפסק הדין שמצוטט חלקית גם בהודעת השר, כתב השופט כי "המצב הקיים הינו בלתי אפשרי, מבזה ומביש ומביא לשיתוק פעילות חשובה ונחוצה לעורכי הדין".
עוד צוין בפסק הדין כי ייתכן שבמצב הקיים, "הפוגע אנושות בציבור עורכי הדין ובאינטרס הציבורי, יש להגיע לפתרון חוץ מערכתי כמו מינוי גוף חיצוני ו/או גורמים חיצוניים שינהלו את הלשכה ויפקחו עליה לטובת ציבור עורכי הדין ותפארתם".
בהודעת נאמן שפרסם דוברו, אמציה בר משה, נמסר: "אין העולם המשפטי יכול להתעלם מפסק הדין ולעבור לסדר היום". כך הוטל על הוועדה להתייחס למכלול הסוגיות ולתת דעתה למבנה לשכות עורכי הדין, ברמה המחוזית והארצית, ליחסי הגומלין בין הלשכות ולחלוקת התקציבים ביניהן. לצד זאת מתבקשת הוועדה לבחון צורך בבקרה חיצונית על התנהלותה הכספית של הלשכה.
הוועדה תתבקש להמליץ תוך שלושה חודשים על דרכים שבהן ניתן ליישם את המלצותיה, כולל שינויי חקיקה אם יידרשו. נאמן מתח פעמים רבות במהלך כהונתו ביקורת על התנהלות לשכת עורכי הדין ועל המתחים והריבים בין הלשכות ובתוכן. נאמן אף ציין לא פעם בפני עורכי הדין, כי אם לא יהיה מנוס ושינוי בהתנהלות הלשכות, הוא ייאלץ להיענות ליוזמות הצעות חוק שקיבל מצד חברי כנסת ושרים, שמתכונתן - פירוק מתווה לשכת עורכי הדין המתקיימת כתאגיד ציבורי עצמאי, והפיכתה למוסד התנדבותי.
עו"ד ברזילי בירך את שר המשפטים על החלטתו, והסביר כי בכך נענה לפניותיו בנושא: "טענתי בפני השר שחוק הלשכה הינו חוק ארכאי שכמעט לא שונה מ-1961, המועד בו חוקק. החוק הקיים מוביל למצב מתמשך, בו פעילויות חיוניות לטובת חברי הלשכה משותקות מטעמים פוליטיים ואינטרסים צרים, מצב שאינו יכול להמשך וחייב תיקון מיידי". ברילי הביע תקווה כי "בתום עבודת הועדה תוחזר המשילות ללשכה, והיא תוכל לשרת כראוי את כלל חבריה ואת הציבור הרחב".