רוצה להשכין שלום. ישראל על הכוונת של ג'ון קרי
מזכיר המדינה החדש, שנכנס אתמול לתפקידו, סנטימנטלי בנוגע לישראל - ולהבדיל מאובמה עדיין לא התייאש מהניסיון לקדם את המו"מ המדיני. "הדלת לפתרון שתי המדינות נסגרת", בטוח קרי - וצפוי לבקר בארץ יותר פעמים מקודמתו קלינטון
בניגוד להערכות שלפיהן אובמה ינקום בבנימין נתניהו על התערבותו הגסה בבחירות לנשיאות ארצות הברית וישפיע על מערכת הבחירות בארץ, הנשיא האמריקני לא עסק בנושא, אבל הרכבת הקואליציה הישראלית היא כבר עניין אחר: בוושינגטון הביעו שביעות רצון גלויה מהישגה של מפלגת המרכז יש עתיד, והתגובות בבירה האמריקנית היו שהציבור הישראלי אינו קיצוני כפי שניסו לתארו.
עוד חדשות ב-ynet:
נתניהו התקשר ליחימוביץ', שהתרצתה: אפגש איתו
אחמדינג'אד: ישראל תקפה בסוריה בגלל חולשתה
כעת, על פי האמריקנים, נדרשת קואליציה שתאפשר ניהול מו"מ לשלום. אמריקה לא מתערבת במעשה ההרכבה הקואליציוני, אבל היא כבר החלה להבהיר למנהל המו"מ שארצות הברית לא תאפשר להרדים את התהליך המדיני. זו הסיבה שמזכיר המדינה ג'ון קרי לא חיכה אפילו רגע אחד מיותר, ובתפר שבין השבעתו לתפקיד ביום שישי לבין כניסתו למקום עבודתו החדש אתמול, הוא התקשר ביום ראשון לנתניהו ולאבו מאזן. הוא ערך עוד כמה שיחות טלפון בעניינים בוערים לשרי החוץ של יפן, קנדה וטורקיה, אבל הסכסוך הישראלי-פלסטיני ניצב בראש סדר היום שלו.
כבר ביום שישי הודלף לרשת CNN שקרי מתכוון לצאת בעוד שבועיים למסע בישראל ובמצרים. אולי הביקור יידחה מעט כדי לתת לנתניהו זמן להרכיב ממשלה, אבל הרמז היה ברור - קרי מתכוון לפעול אישית להתנעת תהליך השלום. ואף שלא בטוח כלל כי מזכיר המדינה החדש יעשה יותר קילומטרז' באוויר ויבקר ביותר מדינות על פני כדור הארץ מאשר קודמתו הילרי קלינטון, דבר אחד ידוע: הוא יגיע לביקור בישראל יותר פעמים ממנה.
"לעולם לא אסוג מהמחויבות לישראל"
קרי ממוקד פעולה, כך מתארים מי ששוחחו עמו על המזרח התיכון ועל ישראל בפרט. הוא רוצה להשכין שלום. הוא מבוגר מאובמה ב-18 שנה ובניגוד לנשיא הוא מכיר את ישראל מימי מלחמת ששת הימים, ואף היה מעורב בתהליך השלום ממדריד ואוסלו, בלחיצת היד של רבין וערפאת על מדשאת הבית הלבן וגם בהמשך. הוא סנטימנטלי בכל הקשור לישראל ומתעניין במתרחש בה. הקשר שלו חם ביותר. אי אפשר לנתק זאת מהרקע היהודי של סבו, שמוצאו צ'כי, ולא מהעובדה שאחיו קמרון, הקרוב אליו מאוד, התגייר והפך פעיל מאוד בקהילה היהודית.
"לעולם לא אסוג מהמחויבות שלי למדינת ישראל, כפי שהוכחתי במשך 29 שנותיי בסנאט, אבל גם לא אחזור מההבנה של המצוקה הפלסטינית", אמר קרי בשימוע שלו בסנאט לפני שבועיים. באחד מביקוריו בארץ לפני שנתיים, בנוסף למפגשים השגרתיים עם ההנהגה, הוא ביקש לשמוע יותר ונפגש עם קבוצה של פרשנים ואינטלקטואלים ישראלים. אומרים עליו שהוא אוהב להקשיב וללמוד. את השיחה הראשונה מאז השבעתו הוא קיים עם מזכיר המדינה המיתולוגי ג'ורג' שולץ.
הנשיא אובמה, שנכווה מנתניהו ומאבו מאזן, אינו מוכן בשלב זה להשקיע זמן ומוניטין אישיים בתהליך הכושל, אבל קרי מגיע טרי ונמרץ למשימה ומאמין בכוחו. אם הוא יביא תוצאות, גם הנשיא יירתם לעניין, אבל בשלב זה מדובר במשחק של קרי, המאותת לישראל ולפלסטינים שארה"ב לא תרפה מהם. הוא מבהיר שהשלום חיוני לפתרון בעיות אחרות של האמריקנים באזור ומעבר לו. עדיין לא ברור אם קרי מתכוון לשגר שליח מיוחד, או שיבצע את המלאכה בעצמו, בסיוע דסק המזרח התיכון במחלקת המדינה.
אם הנשיא לא מחויב, אז מדוע שהצדדים יתייחסו לקרי ברצינות? זו בדיוק הסיבה לכך שמזכיר המדינה הנכנס דאג להבהיר שהנשיא אובמה מחויב עמוקות לפתרון שתי המדינות. "אני קורא בזמן האחרון ספקולציות בשאלה אם הנשיא מחויב או לא לתהליך. זה לא נכון. הנשיא מבין את מה שמונח על הכף ואת ההשלכות במזרח התיכון", הדגיש קרי בשימוע שלו בסנאט.
הוא מאמין בקשר שממשלות ישראל ובמיוחד זו האחרונה ניסו להסתייג ממנו, בין
פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני לבין פתרון בעיות אחרות באזור. מדובר באינטרסים אמריקניים בצפון אפריקה, במפרץ הפרסי ובדרום אסיה. "כל אלה קשורים למה שיקרה או לא יקרה בנושא ישראל-פלסטין. בכמה מקומות משתמשים בזה כתירוץ. במקומות אחרים זה אתגר אמיתי ועמוק", מסביר קרי.
קרי סבור כי אין זמן רב להגיע לפתרון. "אנחנו צריכים לנסות למצוא דרך קדימה ואני מאמין שיש דרך. אבל אם לא נצליח, הדלת לפתרון שתי מדינות תיסגר וזה יהיה לדעתי אסון", הצהיר ימים ספורים לפני שנכנס לתפקידו.