הכנסת ה-19 יוצאת לדרך: 120 הח"כים הושבעו
בשורה של אירועים חגיגיים נפתחה הכנסת ה-19. 120 הח"כים, 48 מהם חדשים, הצהירו אמונים וראשי 12 הסיעות קינחו בצילום הקבוצתי המסורתי. הנשיא פרס הדגיש את הנושא החברתי ואמר לח"כים: "האתגר שלכם הוא בהיענות לציפיית העם לתיקון חברתי". רה"מ נתניהו: "אנחנו משרתים את הציבור ולא להפך"
120 נבחרים, מהם 48 חברי כנסת חדשים, הצהירו הערב (יום ג') אמונים לכנסת ישראל ולחוקיה. שבועיים לאחר הבחירות, התקבל נשיא המדינה שמעון פרס ברחבת המשכן, וצעד על השטיח האדום עם יו"ר הכנסת היוצאת, ח"כ ראובן (רובי) ריבלין. אחר כך נישק פרס את אשת ראש הממשלה, שרה נתניהו, והתלוצץ: "פעם שלישית גלידה". הנשיא, שפתח את האירועים החגיגיים, אמר בלשכת יו"ר הכנסת: "אני שמח לראות 48 ח"כים חדשים. זה יום חג בשבילי. הם בהחלט מרשימים".
יו"ר הכנסת ריבלין, אמר כי "זה 48 חדשים ועוד חמישה שחוזרים לכנסת. הגיל הממוצע ירד מאוד". בתוכנית: הרמת כוסית וקוקטייל, צילום קבוצתי רשמי ואינספור מגעים פוליטיים. ynet העביר את אירועי פתיחת הכנסת ה-19 בשידור חי.
צפו בכתבתו של רועי מנדל על היום הראשון של הכנסת ה-19
מחוץ לכנסת מול רחבת הטקס שאליו הגיע הנשיא התקבצו עשרות מפגינים ונשאו שלטים: "אתם נשבעים לעבוד בשבילנו". הם קראו קריאות "הון, שלטון, עולם תחתון".
חברי הכנסת הניחו לכמה שעות את המשא ומתן הקואליציוני, הביקורת הנוקבת והספינים הפוליטיים, וחגגו את הצלחתם בקלפי. הם עלו על דוכן הנואמים, ענו "מתחייב/ת אני" על נוסח הצהרת האמונים - והחלו לשמש ח"כים מן המניין. מכיוון שעדיין לא ברור מי יישב בקואליציה ומי יישלח אל ספסלי האופוזיציה, הוצבו חברי הסיעות במקומות זמניים, שישתנו לאחר הקמת הממשלה. כך יוצא שכוכב הבחירות האחרונות, יאיר לפיד, זכה לשבת במקום השמור בדרך כלל ליו"ר האופוזיציה - מתוקף מעמדו כראש הסיעה הגדולה אחרי מפלגת השלטון. אחרי ההשבעה לפיד התחבק עם ראש הממשלה נתניהו.
"ביום הולדתה ה-64 זכתה כנסת ישראל באמון מחודש ובלגיטימציה עכשווית", אמר נשיא המדינה שמעון פרס בתחילת נאומו במשכן. "עיני הציבור נשואות אליכם חברי הכנסת בציפייה שתהיו שליחיו הנאמנים ליצור עתיד טוב יותר". על מניין חברי הכנסת החדשים והנשים אמר פרס כי "זהו הישג, אבל רחוק עדיין מהאיזון הראוי".
פרס אמר עוד כי "בפנינו ניצבים אתגרים כבדים העלולים להתגלות כאיומים קיומיים או עשויים להביא הזדמנויות חדשות. עלינו לראות פנימה ולצפות החוצה, בעין בוחנת. ישראל היא אי באוקיינוס סוער, עליה להגן על האי בבדידותו, ולפעול להרגעת האוקיינוס בזעמו".
הנשיא פרס התייחס בנאומו לנושאים הכלכליים והחברתיים ואמר כי הוא "קורא לחברי הבית להירתם למאמץ משותף לרסן הגירעון ולשוב לצמיחה. האתגר הגדול העומד בפניכם, חברי הכנסת הוא בהיענות לציפיית העם לתיקון חברתי. השמעתם התחייבות, כמעט פה אחד, שהכנסת הזו תהא החברתית ביותר שידענו, שתגשרו על הפער בין יודעי השפע לבין נפגעי המחסור, לשוויון בחלוקת הנטל. אין להשלים עם מציאות שבה 900,000 ילדים מקופחים במזון ורבבות מקופחים בהשכלה".
זקן חברי הכנסת בנימין (פואד) בן-אליעזר (העבודה) החמיא בנאומו לממשלה היוצאת ואמר כי "בתקופתה הצליחה ישראל לשמור על כלכלה יציבה חרף המשבר הכלכלי בעולם וחוסר היציבות הגלובאלי. אין הדבר קל בעיניי לנוכח האתגרים, אבל הישג זה אינו יכול לחפות על כשליה של הממשלה היוצאת וממשלות שקדמו לה ובהם העמקה תהומית של הפערים החברתיים וגידול חסר תקדים של העניים בישראל. קשה מאוד היא שחיקתו של מעמד הביניים".
בירכתי המליאה וביציעים הצטופפו כ-950 אורחים שכוללים את חברי סגל א' של המדינה, חברי כנסת לשעבר ובעיקר בני המשפחות הנרגשים של הח"כים המיועדים. המוזמנים הגיעו לכנסת בשעות הצהריים, לקבלת פנים בטרקלין. בשעה 15:30 הגיע נשיא המדינה אל רחבת הכנסת בעוד מכונית השרד שלו מלווה על ידי סוסים ופרשים של משמר הכנסת. לאחר שהניח זר באנדרטה לזכר חללי צה"ל הגיע הנשיא אל לשכת יו"ר הכנסת, ושם התכנסו היו"ר הזמני ח"כ בנימין בן-אליעזר, ותיק הח"כים, וכן ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר הכנסת היוצא רובי ריבלין.
לאחר שנשבעו אמונים עזבו חברי הכנסת את המליאה ועברו לטרקלין שאגאל, שם נערך קוקטייל להם ולבני המשפחות. ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה לח"כים החדשים ואמר: "אני מאחל לכם שתשמרו על ההתרגשות הזו ועל ההתלהבות הזו בכל יום שתשרתו בכנסת ישראל, תשמרו על ההתרגשות וגם על תחושת האחריות כי יש לנו אחריות גדולה".
עוד אמר נתניהו לח"כים כי "אנחנו מייצגים את המדינה ומשרתים
את המדינה. אנחנו משרתים את הציבור ולא להפך ואנחנו מחויבים לשפר את כל חיי האזרחים ולשמור על כלכלת ישראל מכל משמר ולשמור על מקומות העבודה של אזרחי ישראל".
בהמשך הגיע רגע השיא של כל השבעה: כל ראשי המפלגות שעברו את אחוז החסימה - מנתניהו ועד מופז - התקבצו לתמונה המשותפת המסורתית.
הכנסת החדשה תתחיל למעשה לפעול באופן רגיל, אבל על סדר היום שלה לא יונחו בינתיים נושאים משמעותיים או הצבעות על חוקים עד להקמתה של ממשלה חדשה. בינתיים יוכלו הח"כים להתמקד בהצעות לסדר היום, למשל, והח"כים החדשים יוכלו להשלים את הליכי הקליטה שלהם במשכן.
Read this article in English