פרס ישראל בחקר הסוציולוגיה לפרופ' יורם בילו
פרס ישראל בחקר הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה יוענק למרצה ולחוקר מהאוני' העברית שחקר את הקשר בין תרבות, חברה ופסיכולוגיה, בייחוד בקרב יהודים: "תרומתו להבנת הבעייתיות של המפגש בין תרבויות בעלת חשיבות תיאורטית ומעשית"
פרופסור אמריטוס יורם בילו הוא חתן פרס ישראל בחקר הסוציולוגיה וחקר האנתרופולוגיה לשנת תשע"ג. שר החינוך גדעון סער הודיע היום (ג') על זכייתו ובירך אותו.
"ידעתי שאני מועמד לזכייה בפרס, ולהפתעתי הצלחתי אפילו להדחיק את העניין, עד שהיום בזמן הכנת ארוחת הצהריים לשניים מחמשת נכדיי, קיבלתי טלפון שבו נאמר לי ששר החינוך רוצה לדבר איתי. אני שמח ומרוצה מאוד", אמר בילו.
עוד ידיעות מערוץ החדשות :
הכנסת ה-19 יוצאת לדרך: 120 הח"כים הושבעו
בנימוקי ועדת הפרס, בראשות פרופסור משה ליסק, נכתב: "פרופסור בילו הוא אנתרופולוג פסיכולוגי שהקדיש את מרבית מחקריו להבנה ולחשיפה של הקודים התרבותיים שמאפיינים חלק גדול מהעלייה של יוצאי צפון אפריקה. הקודים התרבותיים האלה, ששורשיהם נעוצים בתרבות ובהיסטוריה הייחודית של יהודי צפון אפריקה, מיטיבים להסביר את המצוקות האישיות של הפרט ושל הקולקטיב במעבר מהחברה המסורתית לחברה המודרנית הישראלית".
עוד כתבה הוועדה כי פרופסור בילו עסק גם בבעיות מקבילות בקרב החרדים האשכנזים. "מחקריו העשירו את הידע שלנו על קהילות שתרבותם לא הייתה מוכרת לחלק ניכר בחברה הישראלית. תרומתו להבנת הבעייתיות של המפגש בין תרבויות היא בעלת חשיבות מעשית ותיאורטית. בזכות הדברים האלה הוא זכה למעמד מכובד ביותר, שלווה בפרסי הוקרה בקרב הקהילה האנתרופולוגית בעולם".
בין-תחומי: מפסיכולוגיה - לאנתרופולוגיה
פרופסור בילו נולד ב-1942 בתל-אביב להורים שעלו לארץ בנערותם מפולין. בצבא היה קצין בבסיס הדרכה, והשתחרר לאחר שנת שירות בקבע. את לימודי התואר הראשון בפסיכולוגיה ובסוציולוגיה באוניברסיטה העברית סיים בהצטיינות, וכך גם את לימודי ההסמכה בפסיכולוגיה קלינית.
בהמשך היה פסיכולוג קליני במסגרות שונות של אשפוז ושל טיפול. "בהמשך המרתי את עיסוקי כפסיכולוג קליני בנתיב מחקרי חדש, שהפך להיות סימן ההיכר של עבודתי מאז ועד היום: המפגש בין תרבות, חברה ופסיכולוגיה בהקשר הישראלי והיהודי", כתב בילו בקורות חייו. "לצורך זה השתלמתי באנתרופולוגיה, שהפכה להיות מוקד הזהות המקצועית שלי, והתמחיתי באנתרופולוגיה פסיכולוגית, שבה קניתי לי מעמד בינלאומי".
מחקר הדוקטורט שלו עסק ב"פסיכיאטריה המסורתית" של יהודי מרוקו. בהמשך למד באוניברסיטת קליפורניה בברקלי ובסן-פרנסיסקו, ולאחר שחזר ארצה לימד בחוג למדעי ההתנהגות באוניברסיטת בן-גוריון ובאוניברסיטה העברית.
על תחומי המחקר המגוונים שלו אמר היום: "התחלתי את דרכי המקצועית כפסיכולוג ובהמשך עברתי לתחום האנתרופולוגיה, ולכן כל חיי המקצועיים עבדתי בצורה בין-תחומית".
בתחילת שנות ה-80 החל לחקור תופעות וחוויות, כחלומות ומצבי תודעה מיוחדים בהקשר תרבותי-דתי, ולמפות תופעות של חידוש פולחני קדושים בישראל, בעיקר בקרב יוצאי מרוקו בפריפריה העירונית.
ב-2011 יצא לגמלאות וחתם 30 שנות מחקר, הוראה והדרכה. את עבודותיו העיקריות כתב באנגלית ובעברית והמרכזיות שבהן הפכו להיות קריאת חובה בקורסי מבוא לאנתרופולוגיה והחברה הישראלית.