נפטר מנחם אלון, בעבר המשנה לנשיא העליון
חתן פרס ישראל למשפט עברי הלך לעולמו בגיל 89. אלון, השופט הראשון שהתמודד בעת כהונתו על תפקיד נשיא המדינה, נשען בפסיקתו על המורשת היהודית. הוא הותיר אחריו 5 ילדים, ביניהם השר לשעבר בני אלון והרב מוטי אלון
הלך לעולמו אחד מגדולי המשפטנים בארץ בעשרות השנים האחרונות: מנחם אלון, המשנה לנשיא בית המשפט העליון בדימוס, נפטר בגיל 89. אלון, פרופסור למשפטים באוניברסיטה העברית, כיהן כשופט בית המשפט העליון בין השנים 1977 ל-1993. ב-1983 הוא היה לשופט הראשון שבעת כהונתו התמודד לתפקיד נשיא המדינה, וארבע שנים לפני כן זכה בפרס ישראל למשפט עברי. הוא הותיר אחריו את רעייתו רות, חמישה ילדים - השר לשעבר בני אלון, הרב מוטי אלון, נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע יוסף אלון, ארי אלון וטלי אלון - וכן נכדים ונינים. הלווייתו תתקיים היום (ד') בשעה 16:15, בהר המנוחות גבעת שאול בירושלים.
השופט יוסף אלון סיפר כי תחום המשפט ומשפחתו היו עיקר עולמו של אביו. לדבריו, "אבא נפטר, אבל היצירה שלו תישאר לדורות. אבא היה למעשה המייסד של מחקר המשפט העברי באוניברסיטה העברית ונחשב לאחד מהאבות המייסדים של הפסיקה בישראל. אב היה מאחרוני הנפילים בבית המשפט העליון".
אלון הבן אמר עוד כי "עם כל תפקידיו ועבודתו, אבא היה איש משפחה שאין דומה לו, שגידל באהבה עשרות צאצאים. הוא היה אב וסב אהוב, שמר מצוות ויחד עם זאת היה פתוח בצורה בלתי רגילה לגישות וזרמים שונים ומגדולי הליברלים. מבחינתי הוא גדול הדור, אני לא מכיר עוד מישהו שיכולתי לתת לו את התואר הזה. הוא נפטר רק לפני כמה שעות וכבר חסר לנו, אבל היצירה שלו תישאר לדורות. הוא אמנם בן הדור שלנו אך נחשב לקלאסיקן. היצירות שהוא כתב והפסיקות בעליון זו קלאסיקה שתישאר".
התנגדות לאקטיביזם שהוביל אהרן ברק
מנחם אלון היה דיקן מכללת "שערי משפט" ומומחה למשפט העברי. הוא חיבר כמה ספרים בנושא, ביניהם "המשפט העברי", ספר יסוד בתחום. אלון עסק רבות בתחום זה ובשילובו במשפט בכלל. הוא נודע בהתנגדותו לאקטיביזם השיפוטי, שאותו הוביל אהרן ברק, נשיא בית המשפט העליון לאחר פרישתו של אלון.
אלון נולד בדיסלדורף שבגרמניה, נמלט עם משפחתו להולנד ב-1934 ועלה עמה לארץ ישראל ב-1935. לאחר שלמד בישיבה ובבית הספר הגבוה למשפט וכלכלה בתל אביב, הוסמך כרב וכעורך דין. בשנת 1948 התגייס לצה"ל ושירת כמשפטן, עד שנעשה אב בית דין צבאי. בתחילת שנות ה-50 הוא שימש כמזכיר ועדת הכספים של הכנסת ומאוחר יותר מונה לתפקיד עוזר בכיר ליועץ המשפטי לממשלה וליועץ משרד המשפטים בתחום המשפט העברי.
הוא קיבל תואר דוקטור למשפטים בהצטיינות (1962), ובאותה השנה הוזמן לעמוד בראש הקתדרה למשפט עברי באוניברסיטה העברית והקים את המכון לחקר המשפט העברי באוניברסיטה. בשנת 1972 מונה כפרופסור מן המניין. ב-1983 הציגה הקואליציה את אלון כמועמד לנשיא המדינה מול חיים הרצוג, אולם הוא זכה ב-57 קולות - ולא נבחר לתפקיד.
בשנת 1988 התמנה אלון למשנה לנשיא בית המשפט העליון, תפקיד בו כיהן עד לפרישתו מבית המשפט ב-1993. פסיקתו נשענה רבות על מקורות דתיים. תמיכתו בשיפוט הנשען על המורשת היהודית עוררה ויכוחים בינו לבין שופטי בית המשפט העליון האחרים לגבי מעמדו של המשפט העברי במערכת המשפט הישראלית.
Read this article in English