שתף קטע נבחר

ביקורת בלבנון: "לאן חיזבאללה מוליך אותנו?"

בין בורגס לביירות, סופג חיזבאללה התקפות מצוות החקירה הבולגרי ומתנועות האופוזיציה בארצו. "להרפתקאותיו תהיה השפעה שלילית על המדינה", האשים חבר פרלמנט, אך בארגון עצמו שותקים. בולגריה: לא נשתוק על מעורבות חיזבאללה

הקביעה הבולגרית לפיה ארגון חיזבאללה אחראי לפיגוע באוטובוס התיירים בעיר בורגס עוררה דאגה בלבנון. תנועות שמתנגדות לארגון תקפו את מטרותיו הגלובליות, הדגישו כי אלו גורמות לחוסר יציבות במדינה ותהו "לאן מוביל חיזבאללה את לבנון?". הביקורת, כמו גם מסקנות החקירה הבולגרית עצמה, נתקלו בשתיקה מצד ארגונו של חסן נסראללה. בינתיים, אומרים בבולגריה כי לא ישתקו על מעורבות חיזבאללה בפיגוע.

 

שר החוץ ניקולאי מלדנוב אמר לרשת אל-ערבייה כי האפשרות שחיזבאללה הוא אכן זה שביצע את הפיגוע "הייתה על השולחן" במשך תקופה ארוכה, אבל ממשלתו לא הגיבה לכך רשמית עד שנמצאו ראיות ברורות. "במשך שישה חודשים לא אמרנו דבר, אבל עכשיו יש לנו ראיות חזקות שאלו שתכננו והוציאו לפועל את הפיצוץ הם אנשי חיזבאללה. אנחנו נקח את המידע לקולגות שלנו באיחוד האירופי ונשוחח איתם כיצד להבטיח שמה שקרה לא יקרה שוב".

 

"אני חושש שלהרפתקאות חיזבאללה תהיה השפעה שלילית על המדינה", אמר זיאד אל-קאדרי, חבר סיעת אל-מוסתקבל, ששייכת למחנה ה-14 במרס שמתנגד לארגון. בהודעה שפירסם, הסביר חבר הפרלמנט הלבנוני כי "האישום נגד שני פעילי חיזבאללה הוא ההוכחה הטובה ביותר לכך שלארגון יש אג'נדות חיצוניות שחורגות מהמסגרת הלבנונית". נכונותו של ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, לשתף פעולה עם בולגריה גובתה על ידו בקריאה להסגרת ארבעת הנאשמים בחיסולו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, לבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

 

גורמים בסיעה, שמובלת על ידי סעד אל-חרירי, אמרו לעיתון "א-נהאר" כי "השאלה שעומדת על הפרק היא לאן חיזבאללה לוקח את לבנון. התשובה צריכה להינתן על ידו לכל הלבנונים".

 

חקירת הפיגוע בעיר הנופש בחודש יולי האחרון, שבו נרצחו חמישה ישראלים ונהג אוטובוס בולגרי, העלתה כי שני מחבלים שקשורים לפיצוץ באוטובוס היו חברים בחיזבאללה. היורופול, סוכנות המודיעין הפלילי האירופי, אמר גם הוא כי חיזבאללה אחראי לפיגוע, וכי הוא השתמש בפצצה מתוחכמת שהופעלה מרחוק.

 

שר הפנים הבולגרי צווטן צווטנוב אמר כי שלושה בני אדם היו מעורבים בפיגוע וכי שניים מהם זוהו על ידי בולגריה. אחד מהם החזיק בדרכון אוסטרלי ואילו חברו החזיק בדרכון קנדי. שני הדרכונים היו אותנטיים, אך מאז 2006 התגוררו השניים בלבנון. בעקבות פרסום ממצאי התחקיר, עדכן הבוקר ראש המטה ללוחמה בטרור איתן בן דוד את משפחות קורבנות הפיגוע בבורגס. הוא מסר למשפחות בשמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כי מדינת ישראל תעשה הכל כדי שהאחראים לפשע הזה ישלמו את המחיר.

 

חמישה ישראלים נרצחו בפיגוע (צילום: AP) (צילום: AP)
חמישה ישראלים נרצחו בפיגוע(צילום: AP)

 

בארגון עצמו העדיפו לשמור על שתיקה. גורמים בחיזבאללה הבהירו כי הם אינם מעוניינים להגיב על האישום הבולגרי. בכפוף לכך, ניסו עיתונים נוספים שמזוהים עם מניעיו להדגיש דווקא את הצהרותיו של בכיר באופוזיציה הבולגרית, שטען כי אין ראיות חותכות שמצדיקות הגשת כתב אישום בנושא.

 

במקביל, תקפו גורמים שמעורים במתרחש בתוככי חיזבאללה את ביקורתו של מיקאתי ואמרו כי האחרון "הקדים בהודעתו על הנכונות לשתף פעולה עם בולגריה את האירופים, את האמריקנים ואפילו את ישראל". באשר לתוצאות החקירה עצמן, הדגישו גורמים רשמיים בלבנון כי "השלטונות בביירות עודכנו מבעוד מועד על תוכן הודעת הבולגרים". לדבריהם, "ידענו מראש שבולגריה תבדיל בין הזרוע הצבאית של חיזבאללה לבין המפלגה עצמה, כדי למנוע את הכנסתו לרשימת ארגוני הטרור באיחוד האירופי".

 

בנושא זה, אמרו גורמים דיפלומטיים מערביים לעיתון הלבנוני "אל-ג'ומוהריה" כי "האישום הבולגרי פותח דלת עבור האיחוד האירופי להחשיב את חיזבאללה כארגון טרור", אולם בעיתון "אל-חיאת" הלונדוני צוטטו גורמים אירופיים שטענו כי צרפת תומכת בהכנסתם של מבצעי הפיגוע לרשימה השחורה של הטרוריסטים, אך לא את חיזבאללה כארגון, כדי למנוע את התערערות היציבות בלבנון וכדי לא להעמיד בסכנה את האינטרסים שלה.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוטובוס התיירים שהתפוצץ בבורגס
צילום: רויטרס
מומלצים