תוניסיה: מהומות לאחר רצח של בכיר אופוזיציה
אלפים יצאו למחות לאחר שמתנקש רצח בארבעה כדורים את שוקי בלעיד - מבקר חריף של הממשלה האיסלאמיסטית. מטה מפלגת השלטון הוצת. הנשיא חזר בדחיפות מביקור בצרפת
מפגינים יצאו היום (ד') לרחובות ברחבי תוניסיה לאחר רצח איש האופוזיציה שוקרי בלעיד ליד ביתו בבירה תוניס. בין השאר, הוצת מטה מפלגת השלטון האיסלאמיסטית "א-נהדה". נשיא תוניסיה, מונסף מרזוקי, הודיע כי ישוב למדינה בדחיפות מביקורו בצרפת, וכי יבטל את נסיעתו לוועידת המדינות האיסלאמיות בקהיר.
עוד מערוץ החדשות:
- אבו מאזן נפגש עם אחמדינג'אד: תודה לאיראן
בלעיד שמותו נקבע בבית החולים היה חבר בכיר במפלגת האופוזיציה "החזית העממית". הוא היה עורך דין ופעיל זכויות אדם, שקנה לעצמו שם בביקורתו הבלתי-פוסקת נגד הממשלה, שאותה האשים בכך שהיא בובה שבה שולטים מנהיגי מדינות המפרץ הפרסי. "שוקרי בלעיד נרצח היום מארבעה כדורים לראשו ולחזהו", אמר מנהיג מפלגתו, "הרופאים סיפרו לנו כי הוא מת. זהו יום עצוב לתוניסיה".
ראש ממשלת תוניסיה חמאדי ג'באלי אמר כי זהות הרוצח אינה ידועה לפי שעה, וגינה את המעשה. לדבריו, מדובר בהתנקשות פוליטית ובמכה למהפכת "האביב הערבי". מפלגת השלטון, שעמה נמנה ראש הממשלה ג'באלי, הכחישה כי אנשיה היו מעורבים ברצח.
למרות קריאתו של הנשיא מרזוקי מהציבור לנהוג באיפוק, כ-8,000 מפגינים התאספו מחוץ למשרד הפנים וקראו להפלת הממשלה. כמו כן, אלפים הפגינו בערים מהדיה, סוסה, מונסטיר וסידי בוזיד, ערש המהפכה. המשטרה הגיבה בירי באוויר והשתמשה בגז מדמיע.
"זהו יום שחור בהיסטוריה של תוניסיה המודרנית. היום אנו אומרים לאיסלאמיסטים 'הסתלקו', מספיק ודי", אמר סוואד, מורה בן 40 מחוץ למשרד הפנים בתוניס. "תוניסיה תטבע בדם אם תישארו בשלטון".
תוניסיה, שהייתה המדינה הראשונה לסלק את שליטה האוטוקרטי במסגרת "האביב הערבי" ולקיים בחירות חופשיות, מה שהוביל למחאות וההתקוממויות שבהן סולקו שליטי מצרים, תימן, לוב, והחלה מלחמת האזרחים בסוריה.
כמו במצרים, רבים שהפגינו בעד חירות מפני דיכוי חשים עתה שהמהפכה שלהם נחטפה בידי איסלאמיסטים.
מאז ההתקוממות נגד שלטונו של זיין אל-עבדין בן-עלי, הממשלה הנבחרת בתוניסיה התמודדה מול שורה ארוכה של מחאות על הקשיים הכלכליים ועל הנתיב שבו הולכת המדינה. רבים מתלוננים על כך שאנשי הזרם הסלאפי באיסלאם משתלטים על המהפכה במדינה שפעם שלטה בה אליטה חילונית.
בשנה שעברה מנעו ארגונים סלאפיים כמה הופעות ומופעים מלהתקיים בערים השונות, בטענה שהם הפרו את עקרונות האיסלאם. ההתפתחויות הללו עוררו דאגה רבה בקרב החילונים שב-11 מיליון האזרחים בתוניסיה, מחשש שחופש הביטוי שלהם נמצא בסכנה.