שתף קטע נבחר

 

הבת עלתה ושירתה בצה"ל; האם נעצרה ותגורש

אמי שנר עלתה מגאורגיה, שירתה בצה"ל והקימה משפחה. אולם, משרד הפנים רוצה לגרש את אמה לריסה בנימוק שהמסמכים המוכיחים את יהדותה זויפו. "כל החיים חיינו כיהודים. שירתי בצה"ל והייתי אזרחית נאמנה", אמרה אמי בכאב

"כל אחד יודע מה זאת אימא. אני לא יודעת מה אעשה עכשיו כשמשרד הפנים רוצה לגרש אותה מכאן", מספרת אמי שנר (33). אמה, לריסה סאנקו, תורחק בימים הקרובים מישראל. פקחי רשות האוכלוסין וההגירה עצרו אותה שלשום (יום ג') בשעות הלילה בביתם בראשון לציון, אף שבתה עלתה במסגרת פרויקט "נעלה" והקימה משפחה "כמו כל ישראלית". כך סיפרה ל-ynet.

 

העדכונים האחרונים מערוץ החדשות:

 

שנר עלתה לישראל מגאורגיה בתחילת שנות ה-90, התגייסה לצה"ל והקימה משפחה. "בניתי את החיים שלי כאן", היא מספרת. במהלך 2008, כשפרצה המלחמה בין גאורגיה ובין רוסיה מיהרה שנר להביא את אמה לריסה לישראל. "בחזותה החיצונית אימא נראית רוסייה, הגאורגים שונאים את הרוסים וחששתי לשלומה".

 

"אימא ניהלה פרויקטים של הג'וינט והסוכנות היהודית בגאורגיה" (צילום: שחר גרייפר) (צילום: שחר גרייפר)
"אימא ניהלה פרויקטים של הג'וינט והסוכנות היהודית בגאורגיה"(צילום: שחר גרייפר)

 

בשל החיפזון הגיעה לריסה באשרת תיירת, ולא באמצעות חוק השבות. עם זאת, עם הגעתה ביקשה להסדיר את מעמדה כאן כאזרחית מכוח החוק. משרד הפנים דחה את בקשתה בנימוק שסאנקו לא הוכיחה את יהדותה ושמסמכיה זויפו.

 

המשפחה ערערה לבג"ץ על החלטת משרד הפנים, אך העתירה נמחקה בטענה ששונו המסמכים המוכיחים את יהדותה של האם. במקביל, החל משרד הפנים לטעון כי גם שנר עצמה עלתה לארץ מכוח מסמכים מזויפים להוכחת יהדותה. "כל החיים חיינו כיהודים. אני שירתּי בצה"ל והייתי אזרחית נאמנה", היא אמרה בכאב.

 

הבת ואמה. האם אחת תישאר והאחרת תגורש? ()
הבת ואמה. האם אחת תישאר והאחרת תגורש?

 

"במשך 15 שנה אימא ניהלה פרויקטים של הג'וינט ושל הסוכנות היהודית בגאורגיה, וסייעה למאות יהודים לקבל סיוע כלכלי ורפואי שם. פתאום באה המדינה ומתעלמת מכל זה, ונוהגת בנו כאילו אנחנו עבריינים", הוסיפה.

 

מאז מעצרה של אמה שנר אומרת שהיא שרויה בחרדה גדולה. "אני בפחד מוות שהיא תחזור לשם. משרד הפנים מסתכל עלינו כמספרים ולא כאנשים. האטימות יכולה להרוג".

 

 (צילום: שחר גרייפר) (צילום: שחר גרייפר)
(צילום: שחר גרייפר)

 

לדברי עו"ד יזהר גביש שמייצג את המשפחה, לא נאמר בשום מקום כי המסמכים שונו במכוון. "האם והבת הסתמכו על כך שהמסמכים כבר נבדקו כשהבת עלתה בשנות ה-90. פתאום בא משרד הפנים עשר שנים אחרי, וטוען שהמסמכים זויפו. איש לא טוען שהייתה כוונת זדון או כוונה פלילית בשינוי המסמכים. הבת התערתה בישראל ושירתה בצבא, והאם הייתה פעילה בקהילה היהודית. היה מצופה ממשרד הפנים שיגלה יותר רגישות".

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "גברת לריסה סאנקו הגיעה לישראל בשנת 2008 באשרת תייר שניתנה לתקופה של שלושה חודשים. במהלך שנות שהותה בישראל, ביקשה לקבל מעמד מטעמים שונים (זכאות, אם לחיילת ועוד) ונדחתה בכל המקרים, לרבות בג"ץ אשר מחק את העתירה".

 

עוד נאמר בתגובה: "במהלך שהותה כאן התברר כי בתה, שעלתה לישראל בשנות ה-90, קיבלה את מעמדה על סמך מסמכים כוזבים ועל כן ההגדרה כי 'עלה ספק במשרד הפנים לגבי יהדותה' הוא מזעור הסוגיה ועיוות מכוון של האמת. בסופו של דבר, זה כמה שנים שוהה גברת סאנקו בישראל ללא אשרה חוקית. מאחר שישראל היא מדינת חוק, היא נעצרה בגין שהייה בלתי חוקית". האם שוחררה ממעצר לאחר ששר הפנים אלי ישי הורה לעשות כן, ולקיים בדיקה מחודשת למסמכים.


פורסם לראשונה 06/02/2013 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועמדת לגירוש. לריסה סאנקו
צילום: שחר גרייפר
מומלצים