הסופה החזקה בארה"ב: "אל תצאו מהבתים"
התושבים בצפון מזרח ארצות-הברית נקראו להישאר במקומות מוגנים, בזמן סופת השלגים שעלולה להיות הקשה ב-100 השנים האחרונות. החזאי מבטיח ש"כולם יהיו שיכורים משלג". ומה עם הישראלים? הם לא כל כך מתרגשים
אחת מסופות החורף הקשות ביותר מ-100 השנים האחרונות פוגעת במזרח ארצות-הברית: שלושה חודשים וחצי לאחר שסופת ההוריקן "סנדי" הכתה בחוף המזרחי של ארצות-הברית, סופת שלגים החלה בשעות אמש (יום ו') לשבש את חייהם של עשרות מיליוני אמריקנים בחוף המזרחי - בין היתר במדינות ניו-יורק, ניו-ג'רזי, קונטיקט, רוד איילנד ומסצ'וסטס. בכמה מדינות הוכרז על מצב חירום ואנשי המשמר הלאומי הועמדו בכוננות. החזאים קוראים לתושבים שלא לצאת מהבתים.
בשל מזג האוויר הסוער והצפי, לפיו בכמה אזורים גובה השלג יגיע לגובה של יותר ממטר, בוטלו יותר מ-3,700 טיסות, שהיו אמורות להמריא מנמלי התעופה של אותן המדינות או לנחות בהם. לקראת הסערה הגדולה יצאו המונים לחנויות ורוקנו אותם ממוצרי מזון. גם הדלק בכמה מהתחנות באותן מדינות אזל.
הרשויות במזרח ארצות-הברית הורו לתושבים לעזוב את מקומות העבודה ולחזור לבתיהם. במקביל, פוזר מלח על הכבישים כדי למנוע החלקה של כלי רכב, דבר שעלול להביא לחסימת צירי תנועה מרכזיים. בעיר ניו יורק עצמה, הודיע ראש העיר מייקל בלומברג כי בעירייה הכינו 250 אלף טונות של מלח לפיזור על הכבישים. בלומברג קרא לתושבי עירו שלא להסתובב ברחובות ואכן רחובות רוב הערים הגדולות באזור שהסופה פוקדת נשארו ריקים. בתי ספר בניו יורק, ניו ג'רזי, קונטיקט, מסצ'וסטס ורוד איילנד הודיעו כי הלימודים במוסדות החינוך לא מתקיימים. בכמה מקומות, שבהם בכל זאת התקיימו לימודים, שוחררו התלמידים מוקדם מהרגיל.
החזאי אלן דונהם, מהשירות המטאורולוגי הלאומי, אמר כי סופה כזו לא פוקדת את ארצות-הברית לעתים קרובות. דאנהם הוסיף כי בדרום ניו אינגלנד ירדו עד כה פחות מחצי מכמות השלגים הרגילה לעונה, אך הוסיף, "אנחנו הולכים להדביק את הקצב במהירות". "כולם הולכים להיות שיכורים משלג", הוא התבדח.
על-פי ה"ניו-יורק טיימס" בעיר בוסטון החל לרדת שלג כבד אתמול בשעה 16:30 שעון ישראל. החזאים צופים כי גובה השלג בעיר עשוי להגיע אפילו למטר אחד. בבוסטון ביקשו מתושבי העיר להישאר בבתיהם בזמן הסופה החזקה. מושל מדינת רוד איילנד, לינקולן צ'ייפי, הכריז על מצב חירום ובמסיבת עיתונאים שערך אמש הוא אמר: "הוריתי לרשויות החירום להצטרף למדינות השכנות, קונטיקט ומסצ'וסטס, ואני מבקש מכל עובדי המדינה לחזור הביתה עד 20:00 (שעון ישראל) היום". מושל קונטיקט, דן מאלוי, קרא לתושבים: "הדבר הכי טוב לעשות הוא להישאר בבית. תישארו איפה שאתם".
אם לא די בשלג הכבד הצפוי, החזאים מדברים גם על משבי רוח עזים שיגיעו עד ל-100 קמ"ש ליד החופים שספגו מכות קשות במהלך הוריקן "סנדי".
"יש מעט חרדה באוויר"
לא מעט ישראלים המתגוררים בחוף המזרחי בארצות הברית ייאלצו להישאר בבתיהם. איתמר גל, המתגורר בניו יורק, סיפר אמש ל-ynet: "מ-6:00 בבוקר יורד כאן שלג כבד. אנחנו כבר ערוכים לכל מצב כמו שנערכנו ל'סנדי'. במקרה הכי גרוע יפנו אותנו למלון פה בעיר. מה כבר יכול להיות רע ביומיים במלון באמצע מנהטן?". מאיה ריד, המתגוררת בניו יורק, הוסיפה: "אתמול במשרד שלי כולם דיברו על הסערה, יש מעט חרדה באוויר, אף אחד עוד לא בטוח כמה גדולה תהיה הסערה בשיא כוחה". ריד אמרה כי היא מקווה שהשלג החזק לא יירד עד שתחזור לביתה.
רונן, שמתגורר במנהטן ועושה דרכו לעבודה בניו ג'רזי, טרם ראה שלג: "יש כוננות. אנשים עומדים בתור לדלק, כי זוכרים שבסופה הקודמת -'סנדי' הייתה בעיה עם הדלק. במנהטן רוב הבתים ערוכים לסערה. לעומת זאת, בפרברים קונים יותר דברים לקראתה. בניו ג'רזי סוגרים מוקדם עסקים ומגיעים הביתה. הניו יורקרים די
שאננים, אנחנו לא מתרגשים ממזג אוויר. צריך להבין, זה לא כמו 'סנדי', זה לא הוריקן, אלא קצת שלג וביום ראשון צפוי להתבהר. אני אישית לא כל כך אוהב שלג אבל בשביל הילדים בסנטרל פארק זה יכול להיות כיף". ישראלי נוסף המתגורר במנהטן סיפר כי גני הילדים נסגרו מוקדם, וגם עובדים חזרו מוקדם לבתיהם. הוא הוסיף כי בתי החולים נמצאים בכוננות.
לורי המתגוררת סמוך לוושינגטון סיפרה, שבעיר הבירה המצב רגוע יותר: "חוץ מלקנות מים אין בעקרון יותר מידי הכנות לסערה, הכל פתוח והולכים לעבודה, אין כוננות מיוחדת או סגירת בתי ספר. בעקרון הסופה צריכה להיות חזקה יותר מעט צפונה. זה לא כמו ב'סנדי', אבל יש לנו קרובים בניו יורק ובבוסטון - שם הכל סגור והם כן מתכוננים ומצפים לכמות גדולה של שלג".