"רועי צאן" מרגלים בגולן, יחידות מובחרות ערוכות
תקיפת שיירת הנשק בשטח סוריה הגבירה עוד יותר את המתח. פעילי טרור, מעריכים בצה"ל, ערוכים להוציא לפועל פיגוע גדול. צה"ל תפס באחרונה אוספי מודיעין סורים בכסות של רועי צאן. יחידות מילואים הוחלפו בלוחמים מיחידות מובחרות. מפקד חטיבת הנח"ל, שחייליו יוצבו שם: "אירוע טרור לא יהיה הפתעה"
פעילי טרור עולמי מאכלסים את הכפרים הסוריים סמוך לגבול ו"רועי צאן" שנשלחו לאסוף מודיעין נלכדו באזור באמצעות כלבי יחידת "עוקץ". כשזו תמונת המצב ברמת הגולן, החליף צה"ל את כוחות המילואים בלוחמים מיומנים מיחידות מובחרות המאיישים את העמדות הצבאיות בשטח. במקביל הולכת ומוקמת גדר הגבול החדשה. בצל התעצמות איום הטרור מהצד הסורי של הגבול ולאחר הקריאות לנקום על תקיפת שיירת הנשק בסוריה, אומרים בצבא כי ניסיון פיגוע רחב היקף באזור הוא רק שאלה של זמן.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
- 'לא רצינו שהנשק למורדים הסורים ישמש לטרור'
ערפל הסתיר בסוף השבוע את הדגל הגדול שמתנופף סמוך לכפר חאן ארנבה שבגולן הסורי. אחד מסמלי הריבונות האחרונים של משטר אסד, שנראה בשגרה גם מצדו הישראלי של הגבול, הפך כמעט לארעי, עם התקדמותם בשטח של כוחות המורדים. רוב הכפרים הסוריים הסמוכים לגבול נכבשו כבר על-ידי המורדים. המורדות ירוקים, אך הפסטורליות מטעה. הקרבות בצד הסורי של הגבול דעכו מעט לאחרונה, אך בצה"ל משוכנעים כי השקט מכסה על הדי תקיפת שיירת הנשק המתקדם על אדמת סוריה לפני כשבוע וחצי.
ימים ספורים לאחר התקיפה שידרה הטלוויזיה הסורית מראה יוצא דופן: אזרחים עמדו מול המצלמה ברחוב, וקראו לנקמה קרקעית נגד ישראל, ברמת הגולן. לעת עתה, לא ברור אם המחאה תוכננה על ידי השלטון ונועדה להרעיל עוד יותר את האווירה הנפיצה בגבול - השקט ביותר מאז הסכמי הפסקת האש בשנת 1974 - אך זו נוספה לסדרת האירועים המתוחים באזור.
80 קילומטרים של גבול - מהחרמון שבצפון ועד למפגש הגבולות עם ירדן, סמוך לחמת גדר בדרום - מפרידים בין ישראל לסוריה. גדר התיל החלודה, שנפרסה על ידי ישראל בשנת 1976 באופן חד צדדי (הסורים, בכפוף לאי-הכרתם בכיבוש הגולן, לא פרסו גדר), עדיין קיימת, אך לידה מוקמת גדר חדשה. זו אמורה לעכב ניסיונות חדירה לשטח ישראל, ותכלול גם מערכת התראה שתתבסס על סיב שנשתל בסמוך. עלות הקמת המכשול החדש מסתכמת במאות מיליוני שקלים, והיא תאפשר הגנה מיטבית על רוב שטח הגבול. לצדה, פועלת מערכת תצפית מתקדמת, ששולטת באופן כמעט מוחלט על הנעשה בשטח הסורי הסמוך.
במקביל, ובדומה למתרחש בגבול מצרים, הוחלפו חיילי המילואים בשטח בכוחות סדירים, בהם לוחמי היחידות המיוחדות של חטיבת גולני וכן לוחמים מיחידת עוקץ. "אני 25 שנה בצה"ל, ומעולם לא עשיתי תעסוקה מבצעית ברמת הגולן כיחידה סדירה", סיפר ל-ynet מפקד חטיבת הנח"ל, אלוף-משנה יהודה פוקס, שחייליו עתידים לאייש את העמדות באזור בקרוב.
"אירוע טרור לא יהיה הפתעה"
לדברי מפקד הנח"ל, "הבילד-אפ בגבול סוריה כבר בוצע. אנו נערכים לקו הזה, עם השקעה בפיקוד הזוטר - מפקדי המחלקות שיחרצו כל אירוע שבו ייתקלו. אם יהיה שם אירוע טרור מורכב, הפתעה זאת לא תהיה. נצטרך להכריע אירוע כזה מהר". פוקס, שגדל בחטיבה, תיאר את השינוי התפישתי הצבאי של האויב הסורי ואמר כי "כמפקד גדוד, התאמנו להילחם מול הצבא הסורי. למ"מים שלי אני אומר היום: האירוע הבודד יגיע אליך בעוד חודש-חודשיים, בהתפוצצות על הגבול, בכפר בלבנון או בשכם".
הלחימה בתוך סוריה נמשכת כל העת. גורמי אופוזיציה סוריים דיווחו בסוף השבוע כי צבא סוריה החופשי השתלט על שתי פלוגות של הצבא הסורי בשדה התעופה הצבאי בחלב. הרשת הסורית לזכויות האדם מסרה שבמהלך השבת נהרגו 105 בני אדם, רובם בחלב ובחומס כתוצאה מעימותים בין הצבא הסורי למורדים.
על פי הדיווחים, מטוסי קרב סוריים תקפו כמה אזורים מסביב לדמשק ובהם אל-עסאלי, אל-מדניה וג'מעיאת א-סבינה. פעילי אופוזיציה טענו שקרבות פרצו סמוך לכיכר אל-עבאסיין בלב דמשק וכן בשכונות הדרומיות של הבירה הסורית. בימים האחרונים הגבירו כוחותיו של אסד את פעולותיהם באזור בניסיון להשיב לידיהם את מוקדי השליטה של המורדים.
לעת עתה, אזור הגבול מהווה "חור שחור" של מידע מבוסס ומספק תחזיות והערכות בלבד. מידת שרידותו של שלטון אסד אינה ברורה, וכך גם יחסי הכוחות ביום שאחרי, אופי תגובת חיילי האו"ם והוצאתו לפועל של פיגוע הגבול המאיים. במקביל כבר נשמעות בישראל קריאות להידברות עם כוחות המורדים המתונים יותר על מנת לעצב מחדש את הגבול. אחת האפשרויות, על פי אייל זיסר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, עוסקת בקידום "דיאלוג בלתי ישיר, דרך מדינות המערב, עם גורמי אופוזיציה בסוריה, שאינם מזוהים עם הזרם הרדיקלי". עד אז, כך נדמה, תיוותר הדריכות בשטח על כנה.
לפי הערכות בישראל, אלפי פעילי טרור הסתננו לסוריה מסעודיה, תימן ועיראק והם פועלים בהשראת אל-קאעידה והג'יהאד העולמי. הם התבססו בדרום הרמה הסורית, בין דרעא לישראל. כוחות אונדו"ף של האו"ם שאוכפים את הסכם הפסקת האש בין ישראל לסוריה לא עזבו עדיין את עמדותיהם, אך חלקם מתניידים בכלי רכב משוריינים, כמו עמיתיהם בגבול לבנון.