על הפרק: "שחרור אסירים והעברת שליטה לרשות"
לקראת בואו של אובמה משרטטים ב"ניו יורק טיימס" את רשימת המחוות האפשריות של נתניהו. "להתמקד בשיחות זה מוגבל מדי, חייבים לעשות 5-4 דברים בו זמנית", בטוח השגריר בעבר קרצר. אובמה ישהה יומיים בי-ם וינאם בכנסת או באוניברסיטה
הענקת שליטה חלקית לפלסטינים באזורים מסוימים שבהם שולטת ישראל בגדה. שחרור אסירים. הקפאת בנייה. על פי ה"ניו יורק טיימס", כל אלו נמצאים על הפרק, על רקע ביקורו בישראל של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה. קיפאון מדיני של יותר משנתיים צפוי להיפסק בקרוב, וכעת השאלה הגדולה היא מה יהיו - אם בכלל - המחוות שיעניק ראש הממשלה בנימין נתניהו לפלסטינים, אם וכאשר יחודש המשא ומתן המדיני.
עוד כתבות בערוץ החדשות
הרב עובדיה על לפיד: "מנוול, שונא את הישיבות"
צפו: נהגת נסעה נגד כיוון התנועה בכביש 1
בעיתון החשוב בעולם מזכירים כי הן הישראלים והן הפלסטינים האשימו גם את ממשל אובמה בקיפאון, וגם עכשיו הציניות - ולא האופטימיות - היא זו ששולטת. מומחים מעריכים כי אם יהיה שינוי, הוא יחול בשוליים. ארצות הברית צפויה לשחרר את כספי הסיוע שהוקפאו בסך 200 מיליון דולר ולהעבירם לרשות הפלסטינית. לפי ה"ניו יורק טיימס", "ישנו דיבור על הענקת שליטה חלקית לפלסטינים באזורים שבהם ישראל שולטת כעת, וישראל אף עשויה לשחרר אסירים פלסטינים כמחווה".
בנוסף, ישראלים ואמריקנים מקדמים גם את נושא הקפאת הבנייה בהתנחלויות, בתמורה להבטחה פלסטינית לדחות את השימוש בסטטוס החדש שלהם כמדינה משקיפה באו"ם כדי לפנות לבית הדין הבינלאומי ולתבוע את ישראל.
"מה שאולי חדש הוא הכוונה לא רק להתמקד בשיחות, בגלל שזה מוגבל מדי", אמר ל"טיימס" דן קרצר, לשעבר שגריר ארצות הברית בישראל ובמצרים. "אנחנו חייבים לעשות ארבעה או חמישה דברים יחסית בו זמנית, כדי שאף אחד לא יגיד שאנחנו מוטים. זה כמו מתאבן. אתה מוצא קצת ערך בזה עבורך, ויש דברים שאתה לא אוהב - אבל כל השולחן הוא דבר שאתה מסכים לו".
סגן שר החוץ היוצא דני אילון אמר כי בביקור אובמה עשויה להתקיים פסגה עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ואולי גם עם מלך ירדן עבדאללה, אבל ב"ניו יורק טיימס" נכתב כי מעטים מצפים שכך יקרה. "בסופו של דבר, השאלה היא האם שני המנהיגים רציניים מספיק כדי להשיג הסכם, או שהם רוצים לבצע תרגיל כדי להאשים את האחר באי התקדמות", אומר מרטין אינדיק, שגם הוא שימש בעבר כשגריר ארצות הברית בארץ.
אובמה, שצפוי לבקר בישראל ב-20 במרס, מתכוון להישאר יומיים בירושלים. פרט לפגישות עם המנהיגים הישראלים, הוא צפוי לבקר ביד ושם ובהר הרצל. יו"ר הכנסת בפועל, בנימין בן אליעזר, וקודמו בתפקיד, רובי ריבלין, קראו לאובמה לנאום בכנסת. הנשיא האמריקני אכן צפוי לנאום בישראל, אבל לא ברור אם יעשה זאת בפרלמנט או באוניברסיטה. בנוסף, צפוי אובמה להעביר כמה שעות בגדה המערבית, לפגוש את אבו מאזן ואולי לסייר עם ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד.
בזמן שבכירים בוושינגטון ובירושלים דנו בפרטים במשך שבועות, בכיר פלסטיני אמר כי המנהיגות בגדה למדה על ביקורו המתוכנן של אובמה רק בעקבות הפרסומים בתקשורת, מה שהעמיק עוד יותר את החשדות כלפי ארצות הברית. "לבוא זה לא מספיק", אמר מוחמד שאטייה, יועץ קרוב לאבו מאזן. "אנחנו נחכה ונראה מה אובמה מביא איתו".
Read this article in English