סאונד סיטי של דייב גרוהל: ככה נולדים חלומות
כשדייב גרוהל הגיע עם נירוונה לאולפני "סאונד סיטי", הוא לא ידע עד כמה ישנה את עולם המוזיקה. 22 שנה אחרי, ביים הרוקיסט סרט תיעודי על המקום והאנשים שעברו בו. בדרך, הוא גם הגשים לעצמו חלומות. אור ברנע צפה, ומאז לא מפסיק לחייך
זהירות, ספוילר: בחצי הראשון של הסרט "סאונד סיטי", נראה דייב גרוהל מאחורי מערכת התופים, מנגן בכל הכוח את תפקידו המפורסם בשיר "מריח כמו רוח נעורים" של להקתו לשעבר, נירוונה. בתוך שניות גרוהל הופך את הרגע להרבה יותר מרגש, כשהוא משלב קטעים של עצמו הצעיר, מאותו קליפ אלמותי של השיר.
- כתבות נוספות ועדכונים חמים - בעמוד הפייסבוק שלנו
באותן שניות טמונה האמת של "סאונד סיטי", סיפור על מתופף רוק אלמוני בן 23, שב-1991 נסע עם להקתו לאולפן בלוס אנג'לס, על שמו נקרא הסרט, והקליט איתה אלבום בשם "Nevermind". אז הוא עדיין לא ידע, שבגלל אותם שבועיים של הקלטות, חייו לעולם לא ישובו להיות כפי שהיו.
סאונד סיטי - הסרט: צפו בטריילר ליצירה הקולנועית של דייב גרוהל
עם סגירתו המצערת של האולפן שהפך למיתוס, גרוהל, הנחשב היום לאחד ממלכי עולם הרוק העכשווי, חוזר אל הסיפור הכל כך ייחודי של המקום, אל הרגעים השמחים והעצובים ואל המוזיקה שהוקלטה שם ועיצבה דורות שלמים.
מאז התפרסם והעצים את כוחו בתעשיית המוזיקה העולמית (וזאת בזכות מוזיקה נפלאה והעובדה הפשוטה שהוא אחלה גבר), גרוהל התחיל וממשיך להגשים לעצמו חלומות מוזיקליים. בסופו של דבר, מדובר בנער אלמוני שעדיין מת לפגוש את כל המוזיקאים שהוא גדל עליהם. כך בעבר שיתף פעולה על הבמה עם החברים מ"לד זפלין", ו"קווין" - ותמיד הצהיר על אהבתו הגדולה לכל הכוכבים שהיו שם קודם.
וכשגרוהל סוגר מעגל מול המצלמות עם אנשי האולפן ששינו את חייו, הוא חייב גם לסגור את המעגל המוזיקלי הגדול יותר, ולהתאחד עם האיש שגרם לו להתאהב במוזיקה בתור ילד - פול מקרטני שמו. גרוהל, מקרטני ושאר חברי נירוונה לשעבר: קריסט נובוסליץ' ופאט סמיר הפתיעו כשחשפו איחוד של נירוונה בהנהגתו של סר פול מקרטני.
זה קרה לראשונה בקונצרט הענק בניו יורק למען נפגעי הוריקן סנדי ואחר כך גם בתוכנית "סאטדריי נייט לייב". השיר שבוצע מול מיליוני צופים נקרא "Cut Me Some Slack" ונכתב על ידי החברים במהלך אלתור מתמשך באולפנו הפרטי של גרוהל. המפגש המוזיקלי הזה נולד מול המצלמות עבור המוזיקה לסרט שהרכיב גרוהל, עבור סגירת המעגל בחייו ועבור מעריצים שלא יודעים שובע מעלילותיו. הרגעים הללו באולפן המתועדים בסרט, הם נפלאים. למרות ההופעות האחרונות, עדיין כל כך לא צפוי לצפות בגרוהל ובמקרטני עובדים יחד והחיוך לא יורד מהפרצוף.
אנלוגי, דיגיטלי והגן האנושי
הסרט של גרוהל בעצם מחולק לשניים. בחלק הראשון הוא מגולל את סיפורו של האולפן ואת סיפור חייהם של אנשיו החמים ובשני, הוא סוגר את כל המעגלים האפשריים: מזמין לאולפן שלו את חבריו הטובים מה"פו פייטרס", "נירוונה", יחד עם מוזיקאי רוק גדולים כמו ג'וש הומי וטרנט רזנור, המוזיקאים שעיצבו את "סאונד סיטי" כמו סטיבי ניקס וריק ספרינגפילד - וכאמור את אלה שעיצבו את חייו, כמו מקרטני. בתפזורות שונות, הם יוצרים ומבצעים שירים חדשים וממשיכים לרגש מאוד. במיוחד כשגרוהל (על התופים), ג'וש הומי (על הבס) וטרנט רזנור (על הקלידים והמחשבים), יושבים ומרכיבים יחד קטע אינסטרומנטלי. זה בדיוק מה שמכונה סופר להקה.
מעבר לסיפורים המעניינים, למוזיקה המרגשת ולחלומות שמתגשמים, לגרוהל יש מסר מאוד ברור בסרט. בימינו, למוזיקאי אלמוני מספיק לפ-טופ ועכבר כדי ליצור שירים ואלבומים, אולי גם להתפרסם ולזכות בתהילה גדולה. אבל בדיוק כמו החומרים הטכנולוגיים האנלוגיים שנעלמים מהעולם, כך גם אלה האנושיים. מצד אחד עשתה לנו הטכנולוגיה מאוד טוב, פשוט פעמים רבות היא אינה מופקדת בידיהם של האנשים הנכונים. אלה אנחנו שצריכים להיות מודעים ליתרונות ולחסרונות שלה, לדעת היטב איך לנצל אותה לטובת הדורות הבאים, ובעיקר, להיות מודעים לעצמנו.
בסרט, גרוהל משכיל להעביר את אותו המסר היטב בשתי דרכים: הוא מלמד על תהליכי ההקלטה באולפן גם את אלה שאין להם טיפת ידע. דרך המרואיינים, הוא
עוצר להסביר איך מתנהל כל תהליך הקלטה ומה הוא מסמל. זו שפה המוכרת בדרך כלל רק לעוסקים במלאכה, אבל גרוהל, מלא ברגשות, מסביר היטב לכולם - ומגביר את הקסם. הדרך השנייה, וכנראה החשובה מכולם, היא שבשבוע שעבר, ביום שיצא הסרט, גרוהל פתח את האתר הרשמי, ונותן את האפשרות לרכוש את הסרט ב-13 דולר בלבד, ומיד לצפות בו אונליין - או אם נרצה להורידו למחשב שלנו בכל הפורמטים האפשריים.
כך, בדיוק כמו במסר שעובר מול המצלמה, הוא ללא ספק מנצל את הטכנולוגיה על צדה הטוב ביותר. הוא יודע שאין סיבה לחכות, לא עבורו ולא עבור המעריצים, להוציא את הסרט ב-DVD ולחכות לחג המולד, אז הקהל ייצא אולי לחנויות. הוא חושב עלינו, בדיוק כמו כשהיה ילד וחיכה לבשורה החדשה מפי האמנים האהובים עליו. הסיפור של "סאונד סיטי" כנראה לא יישנה את חייכם כפי שהוא שינה את גרוהל. אבל תהיו בטוחים, משהו קטן יזוז שם.