אחמדינג'אד להמון: מו"מ ישיר - אם יופסק הלחץ
בנאום לציון 34 שנים למהפכה האיסלאמית התייחס נשיא איראן לדבריו של המנהיג העליון חמינאי, ששלל שיחות ישירות על הגרעין כל עוד הסנקציות בתוקף. "אם תזיז את האקדח מפרצופו של העם האיראני, אני אישית אתחיל לדבר איתך", אמר
מנהיגה העליון של איראן שלל שיחות ישירות עם ארצות הברית כל עוד הסנקציות בתוקף, ונשיאה מחמוד אחמדינג'אד מבהיר: אני מוכן למשא ומתן ישיר על תוכנית הגרעין, אם המערב יפסיק ללחוץ עלינו.
כתבות נוספות בערוץ החדשות
סוהא: ניסיתי להתגרש מערפאת מאה פעמים
הטועמת של היטלר: "בדקנו שלא מרעילים אותו"
"אם תזיז את האקדח מהפרצוף של העם האיראני, אני אישית אתחיל לדבר איתך", אמר היום (א') אחמדינג'אד להמונים בכיכר האזאדי בטהרן, שם התכנסו עשרות אלפים לציון 34 שנה למהפכה האיסלאמית. ההכרזה נראית כחלק מניסיונו של אחמדינג'אד להחזיר את הרלוונטיות הפוליטית שלו - בחודשים האחרונים שלו כנשיא.
"לאיראן יש תהילה, היסטוריה וזהות", צוטט אחמדינג'אד בסוכנות הידיעות האיראנית פארס, והוסיף בנאומו כי "העצרות שנערכות כל שנה הן יותר ויותר מרהיבות, מכיוון שהאומה האיראנית היא אומה גדולה, שקשיים לעולם לא יעצרו אותה".
לפי הטלוויזיה האיראנית, שהעבירה את נאומו של אחמדינג'אד בשידור ישיר, קהל רב התאסף בכמה וכמה ערים במדינה. רבים מהם צעקו "מוות לישראל", "מוות לאמריקה". ביום חמישי החלה תקופה של עשרה ימים, שבה מציינים באיראן את המהפכה האיסלאמית ב-1979, שבמהלכה הופל השאח.
דבריו של אחמדינג'אד נאמרו לאחר שמנהיגה העליון של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, שלל משא ומתן עם וושינגטון - כל עוד הסנקציות נמשכות. ביום חמישי דחה חמינאי את האפשרות שנשמעה לאחרונה מצד ארצות הברית, שלפיה שתי המדינות ינהלו משא ומתן ישיר על תוכנית הגרעין האיראנית. בהצהרה באתר האינטרנט הרשמי שלו נכתב כי לא יהיה דיאלוג ישיר כל עוד וושינגטון מטילה סנקציות כלכליות על איראן.
"אתם (האמריקנים) רוצים לנהל מו"מ בזמן שאתם מכוונים אקדח לאיראן. האומה האיראנית לא תהיה מאוימת על ידי מעשים כגון זה", צוטט חמינאי מתוך נאום בפני אנשי צבא. "אנשים תמימים אוהבים את הרעיון של שיחות עם אמריקה, אך הן לא יפתרו את הבעיות. אם יש אנשים שמעוניינים להקים שוב את שלטונה של ארה"ב באיראן, האומה תתמודד איתם".
ההצהרה השוללת שיחות ישירות תחת סנקציות עולה בקנה אחד עם הגישה הרשמית של טהרן עד כה, אולם בימים האחרונים נשמעו מכיוון טהרן דיווחים שהתייחסו בחיוב לרעיון האמריקני. בשבת האחרונה אמר סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי בהינתן התנאים הנכונים, וושינגטון מוכנה לקיים דיאלוג ישיר עם טהרן.
השיחות העקיפות עם איראן, באמצעות שש המעצמות, הסתיימו עד כה במבוי סתום ולאחרונה מוסמסו. הצדדים מנסים בשבועות האחרונים לקבוע מקום ומועד לסבב השיחות הבא, אך ללא הצלחה. מזכיר המדינה הנכנס, ג'ון קרי, אמר בזמן השימוע שלו בסנאט כי הסנקציות הנוכחיות נגד איראן פועלות, וכי יש תקווה להתקדמות במישור הדיפלומטי.
ארה"ב ובעלות בריתה באירופה ובעולם הטילו סנקציות על איראן שמטרתן המוצהרת היא לגרום לה להפסיק את העשרת האורניום ולגדוע את תוכניתה הגרעינית, שהמערב חושש שנועדה למטרות צבאיות. טהרן טוענת מנגד כי היא זקוקה לגרעין לצרכים אזרחיים בלבד. בחודש שעבר הידקה ארה"ב עוד את הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית. הצעדים החדשים צפויים לפגוע קשות במגזר הספנות האיראני, בנמלים ובתקשורת הנשלטת על ידי המדינה. עד כה עשו האיראנים כל מאמץ למצוא פרצות במשטר העיצומים האמריקני והאירופי.
הגל החדש של הענישה נועד להקשות עוד יותר על טהרן לחמוק מעונש באמצעות חברות קש. הסנקציות החדשות אוסרות מכירה, אספקה והעברה של אלומיניום, פלדת אל-חלד, פחם ומתכות המשמשות לתעשיית רכב. החקיקה נועדה למנוע מאיראן לקיים מסחר בשיטת סחר חליפין (בארטר) כדי להתגבר על בעיית המחזור במטבע זר. כמו כן, יש בהן איסור להעניק ביטוח או ביטוח משני לחברות המצויות בסנקציות על פי החוק האמריקני. החוק החדש מעניש כל אדם העושה עסקים עם ישות הבאה בקשר עסקי עם גופים הקשורים למשרד האוצר האיראני.