שתף קטע נבחר

 

שנתיים לנפילת מובארק: "היה אוטופי, היום עצוב"

במלאות שנתיים להדחת חוסני מובארק תישמע שוב הקריאה "העם רוצה להפיל את המשטר" בכיכר תחריר, בהפגנות ענק שהאופוזיציה מתכננת נגד הנשיא מורסי. תושב אלכסנדריה אמר ל-ynet: "אומרים שאצל מובארק היה יותר טוב"

מצרים מציינת היום (ב') שנתיים להפלת מובארק – בהפגנות נגד הנשיא הנוכחי, מוחמד מורסי . באותו יום שישי במהפכה חגגו בארץ הנילוס את ההודעה הדרמטית של הסגן דאז, עומר סלימאן, שהכריז כי מובארק מעביר את השלטון למועצה הצבאית העליונה, ואילו אתמול אמר אזרח אלכסנדריה בשיחה עם ynet: "אז הייתה אוטופיה, זה היה מדהים ומחר הוא יום עצוב".

 

תזכורת: התפטרות מובארק

 

מפגין מול ארמון הנשיאות בסוף השבוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגין מול ארמון הנשיאות בסוף השבוע(צילום: רויטרס)

האופוזיציה המצרית, שמאוגדת ב"חזית ההצלה הלאומית", לא מפספסת את ההזדמנות לצאת לרחובות. היא קראה לאזרחי מצרים להפגין נגד מורסי בהמשך ישיר להפגנות שמתקיימות ברחבי המדינה בחודשים האחרונים, בין היתר בכיכר תחריר ובאזור ארמון הנשיאות של מורסי.

 

לא חסרות סיבות למחאה - עימותים קטלניים ברחובות, משבר כלכלי, חוקה שנויה במחלוקת והחלטותיו של מורסי. תנועת האופוזיציה החילונית "6 באפריל" הצהירה כי "הפעילויות מחר נערכות כדי לדרוש את הפלתו של מורסי וכדי להעמיד לדין אותו יחד עם ראש הממשלה הישאם קנדיל ושר הפנים מוחמד איבראהים באשמת הרג המפגינים באירועים האחרונים".

 

הפגנות מול ארמון הנשיאות בסוף השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנות מול ארמון הנשיאות בסוף השבוע(צילום: AP)

 

מצרים גולשים באינטרנט בקהיר. הרשויות חסמו את "יוטיוב" למשך חודש (צילום: AP) (צילום: AP)
מצרים גולשים באינטרנט בקהיר. הרשויות חסמו את "יוטיוב" למשך חודש(צילום: AP)

 

בקהיר מתוכננות להיערך שתי תהלוכות לעבר כיכר תחריר שיֵצאו משני מסגדים. במקביל יֵצאו שתי הפגנות נוספות משני מסגדים לעבר ארמון הנשיאות. בבירה מורגשת דריכות וננקטים אמצעי זהירות מחשש למהומות אלימות בסגנון השבועות האחרונים. זאת על רקע האיומים שהשמיעה ההתארגנות המחתרתית האופוזיציונית "בלאק בלוק" לפרוץ לארמון הנשיאות. אותה התארגנות כבר הוגדרה על ידי בית המשפט במצרים "ארגון טרור".

 

גם באלכסנדריה שבצפון המדינה קראו הזרמים החילוניים האופוזיציוניים להפגין תחת המסר "לא השתנה שום דבר חוץ מזה שמובארק הוחלף במורסי". גם במחוזות אחרים במצרים צפוי יום השנה לנפילת מובארק להפוך למפגן כוח נגד מחליפו בתפקיד.

 

הפגנת תומכות של מובארק. "לפחות הוא היה מנוסה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנת תומכות של מובארק. "לפחות הוא היה מנוסה"(צילום: EPA)

 

מפגין תופס תנומה בכיכר תחריר (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגין תופס תנומה בכיכר תחריר(צילום: AP)

 

אזרח אלכסנדריה, שביקש לשמור על עילום שם, נזכר בשיחה עם ynet באותו יום היסטורי: "לפני שנתיים הייתי בכיכר תחריר כשמובארק הודח וזו הייתה אוטופיה. אי אפשר היה להאמין. פתאום העם הרגיש שהוא בשלטון. כולם רקדו ושרו שירים פטריוטיים. זה היה מדהים – ומחר זהו יום עצוב".

 

"לאחר שנתיים דבר לא השתנה. להפך, זה נראה יותר גרוע. כשאני הולך לחנויות ולתחנות אוטובוס אנשים אומרים שאצל מובארק היה יותר טוב. האחים המוסלמים חובבניים והם הוכיחו זאת. לפחות מובארק היה מנוסה בכלכלה וגם מבחינה צבאית".

 

מפגין מול ארמון הנשיאות עוטה מסכה נגד הגז המדמיע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגין מול ארמון הנשיאות עוטה מסכה נגד הגז המדמיע(צילום: רויטרס)

 

המצב הכלכלי הוא דאגה מרכזית. "אנשים לא עובדים, עסקים נסגרים, האינפלציה גבוהה והממשלה לא עושה דבר. כשראש הממשלה היה בפורום דאבוס לאחרונה, בזמן שהיו מהומות, הוא אמר שהכלכלה של מצרים בכיוון הנכון. על מה הוא מדבר?"

 

גם מנהיגותו הפוליטית של מורסי סופגת ביקורת קשה: "לפני שהוא הפך לנשיא הוא הצהיר כי לא יהיו יותר חוקי חירום ולאחרונה הכריז עליהם בשלוש ערי התעלה. אבל האזרחים שם שמו עליו קצוץ ויצאו לרחובות ופתחו את החנויות ובתי הקפה. והצבא? הוא לא התערב. זה מראה לך עד כמה מורסי חלש".

 

מורסי. "הבטיח שלא יהיו חוקי חירום ואז הכריז עליהם" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מורסי. "הבטיח שלא יהיו חוקי חירום ואז הכריז עליהם"(צילום: Gettyimages)

 

"הפתרון הוא לצערי שהצבא ייקח את המושכות. אם מורסי והממשלה ימשיכו בהתנהלות הקלוקלת שלהם, אז הצבא יתערב.

אמנם ייקח זמן עד שמורסי ייפול וזה יהיה מכוער, אבל לדעתי אין סיכוי שהוא יסיים את הכהונה שלו".

 

בינתיים האופוזיציה במצרים מתכוננת לבחירות לפרלמנט שייערכו באפריל, וממשיכה לעמוד על דרישותיה לתקן את החוקה ולכונן ממשלת הצלה לאומית. חלק מפלגיה אף דורשים את סילוקו של מורסי מהשלטון בעקבות מה שהם מכנים "אלימות מוגזמת" מצד כוחות הביטחון בהפגנות האחרונות. כך שנראה שגם מחר, שנתיים אחרי, נשוב ונשמע בכיכרות את הקריאה הכה מוכרת: "העם רוצה להפיל את המשטר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין אוחז בבובה של מורסי בהפגנה בקהיר
צילום: AP
מומלצים