ברית מילה: כיצד ניתן להקל על הכאב של התינוק
למרות שהם רק בני שמונה ימים, תינוקות מרגישים כאב בזמן ברית המילה בדיוק כמו ילדים או מבוגרים. האם יש דרך להקל עליהם ומתי צריך לחשוד שיש בעיה רפואית ולגשת לרופא?
עוד על ברית מילה:
דף עמדה בארה"ב: ברית מגינה מאיידס וסרטן
רופאי ילדים למוהלים: הפסיקו למצוץ הדם בברית
כך משכנעים הורים לוותר על ברית מילה לתינוק
האם התינוק חש בכאב במהלך ברית המילה?
האמצעים למדידת דרגת הכאב אצל הילוד הם משך הבכי, עווית הפנים ותגובות פיזיולוגיות, כגון: דופק, לחץ דם, קצב נשימה וריווי חמצן בדם. תגובה פיזיולוגית לכאב תתבטא במספר מערכות בגוף.
הטיפול בכאב בילודים הוזנח בשל המחשבה המוטעית שתינוקות אינם סובלים מכאב וכן בשל החשש שהוא עלול לגרום לתופעות לוואי. אולם מחקרים הוכיחו שהנחות אלה אינן נכונות. נמצא שיילודים סובלים מכאב בדומה לילדים גדולים. עוד הוכח במחקרים שאי טיפול בכאב בילוד, או טיפול שאינו מספיק, עלול לגרום לרגישות יתר לכאב ולתגובה קשה יותר לכאב בעתיד.
מהם האמצעים למניעת הכאב? האמצעים המקובלים למניעה וטיפול בכאב בילוד, לקראת ובסמיכות לברית המילה, מגוונים:
אמצעים לא תרופתיים: תמיסת סוכר/גלוקוז (סוכר ענבים) או חלב אם הם המשפיעים ביותר. בנוסף, מציצת מוצץ, מגע גופני וגירוי קולי או נדנוד העריסה משפיעים גם כן, אך פחות.
תרופות לאלחוש מקומי: אמלה EMLA) 2.5%) הוא התכשיר הנמצא בשימוש הרב ביותר בקבוצת תרופות זו.
יש לו תופעות לוואי נדירות המתבטאות בגירוי בעור, החולף מעצמו, ותופעה של מתהמוגלובינמיה, המופיעה בשימוש בכמות מוגזמת או במקרה של חסר G6PD. את התכשיר יש למרוח בכמות של 1-2 גרם 45 דקות עד שעה לפני הברית ולכסות בפד עד לביצוע ההליך.
תרופות למתן דרך הפה: מומלצות בסמוך לסיום הברית. בקבוצת גיל זו נחשב הפארצטמול (החומר הפעיל בטיפטיפות נובימול, אקמולי ופארמול קט) לתכשיר המועדף והוא נחשב לתכשיר בטוח בקבוצת גיל זו במינון המומלץ. חשוב ציין כי תרופות לשיכוך כאבים מסוג איבופרופן (החומר הפעיל בנורופן) אינו מומלץ לפני גיל שישה חודשים.
תרופות להרדמה מקומית: ניתנות בהזרקה לפין ונמצאות בשימוש של רופאים מיומנים בלבד. מקובלות שתי שיטות: האחת יוצרת חסימה של העצבוב בבסיס הפין (Dorsal penile block) והשנייה חסימה של עצבוב הפין בצורה טבעתית (Ring block).
מהן הפעולות שצריך לבצע לאחר ברית המילה?
השלב שלאחר ביצוע ברית המילה הוא השלב הארוך ביותר. להלן הפעולות בהן מומלץ לנקוט:
הסרת החבישה: הסרת החבישה תיעשה למחרת המילה על ידי המוהל. סכמו עם המוהל מבעוד מועד על הגעתו לביתכם לצורך הסרת החבישה ובדיקת האזור.
דימום: יש לבדוק שלא נותר דימום לאחר הברית. במידה ויש דימום יש לדווח על כך למוהל ובנוסף לגשת באופן מיידי לרופא.
היגיינה: יש להקפיד על רחיצת ידיים לפני הטיפול בתינוק ולהקפיד על ניקיון באזור שבו התינוק נמצא. יש לנקות את ההפרשות בצורה שתמנע מגע עם הפצע הפתוח.
ההחלמה: ההחלמה אורכת מספר ימים, במהלכם יהיה האיבר בצקתי במקצת ויפריש מעט נוזל מאיזור החיתוך.
הלילה הראשון: בלילה הראשון שלאחר ברית המילה צפויה להופיע הפרשה אדמדמה/ורדרדה על החיתולים כתוצאה מדימום קל באזור, הנשטף עם זרם השתן. אם יש דימום בגוון אדום כהה יש להיוועץ ברופא. יש לציין כי בלילה שלאחר המילה צפוי שהתינוק לא יהיה שקט.
הפרשות: במהלך הימים הראשונים שלאחר ברית המילה צפויה להופיע הפרשה מהאיזור, אך היא אינה מהווה סימן לזיהום. יש לשטוף את המקום בסבון כרגיל וההפרשה תיעלם מאליה.
מתי כדאי לפנות לרופא?
כהורים לתינוק קטן בן מספר ימים מומלץ שתפנו לרופא הילדים בכל מקרה בו אתם חוששים או חשים אי שקט
באשר למצב תינוקכם. לא מומלץ לצאת מהבית ולרוץ למרפאה עם כל חשש שמתעורר - אך עדיף להתקשר למרפאה, להיוועץ טלפונית עם הרופא ולפעול בהתאם להנחייתו.
ובכל זאת, קיימים מספר סימנים שמעידים על צורך בבדיקת רופא:
אי מתן שתן לאחר ארבע עד שש שעות מהברית.
בכי בלתי פוסק במשך שעות.
חום.
אי רצון לינוק.
דימום בלתי פוסק.
אודם המתפשט מעבר לגבולות הפצע המקורי.
נפיחות גוברת והולכת לאחר היום השלישי.
הכותב הוא רופא ילדים ואנדוקרינולוג, קופת חולים כללית, יועץ ל"כצט"