סובלים מכאב ראש? מה יכול לעזור להעביר אותו
רבים מאיתנו סובלים מכאב ראש, בגלל לחץ דם, חילופי מזג אוויר, כי לא שתינו מספיק ובגלל סיבות נוספות, שלא תמיד אנחנו יכולים להסביר. מה ההבדלים בין התרופות השונות ועד כמה הן יעילות?
כאב ראש הוא אחד הכאבים הנפוצים ביותר. כ-4% מהאוכלוסייה סובלים ממנו. לעתים, כאב ראש יכול אמנם להצביע על מצבים מסכני חיים, אולם רבים סובלים מכאב ראש חולף ומטפלים בו בכדורים נגד כאב ראש. שירלי קטרון, רוקחת סופר- פארם מסבירה איזה תרופות יכולות לעזור ומה ההבדלים ביניהם.
קיראו עוד כתבות בערוץ פארם נט
- ארון תרופות ביתי: 10 פריטים שאי אפשר בלעדיהם
איפה זה כואב?
יש כמה מיקומים עיקריים שבהם מופיע הכאב ראש:
- כאב ראש חד צדדי: בדרך כלל אופייני לכאב ראש מסוג מיגרנה.
- כאב באזור העין: כאב אוקולרי או רטרו-אוקולרי (מסביב לעין או מאחוריה).
- כאב סביב האף: מדובר בכאב המקושר לסינוסים, וביחד עם רגישות מעל הסינוסים עצמם, לרוב מרמז על סינוסיטיס.
- כאב ראש לוחץ: כאב המוגדר כ"לחץ" או "קסדה" על כל הראש. אופייני לכאב ראש כתוצאה ממתח נפשי וחרדה (כאב ראש מתחי).
תרופות לשיכוך כאבים
כמעט באופן אינסטינקטיבי, אנחנו ניגשים לארון התרופות ולוקחים כדור. לדברי קטרון, לפני נטילת הכדורים, כדאי להתייעץ עם רופא כדי לדעת האם אין לכם תופעות אלרגיות נגד המרכיבים של התרופות. "בגלל שניתן לקנות כדורים נגד כאבים ללא מרשם רופא, אנשים לא תמיד מודעים לסכנות בהם", היא אומרת.
היא מוסיפה ואומרת: "תרופות לשיכוך כאבים הם לא כדורים "אזוריים" כמו שרבים חושבים. אם נוטלים אותם, הם משפיעים על כל הכאבים שיש בגוף. לכן צריך להיות מודעים למינון של הכדורים שאתם לוקחים".
סוגי הכדורים
משככי כאבים המכילים פאראצטמול: מדובר בתרופות הכי ידועות ויעילות נגד כאבים. בין התרופות בקבוצה הזו ניתן למצוא אקמול, פראמול ודקסמול. תופעת הלוואי העיקרית של נטילת תרופות אלה לאורך זמן או במינו מופרז היא פגיעה בכבד.
"ניתן לקחת כדור או שניים ביחד, לפי עוצמת הכאב", מסבירה קטרון. "אם הכאב ממשיך, אפשר אחרי 4 שעות לקחת עוד כדור ובכל מקרה, לא מומלץ לקחת יותר מ-8 כדורים ב-24 שעות".
משככי כאבים המבוססות על רכיבים של NSAiD's: מדובר במשככי כאבים אנטי דלקתיים שאינם סטרואידים, הם יעילים נגד כאבי ראש, כאבי שיניים, כאבי גב, כאבי פרקים, כאבי מחזור, כאבי שרירים והורדת חום.
בין התרופות הנמצאות בקבוצה הזו ניתן למצוא את האיבופרופן, אדקס, נורופן ואדוויל. גם וולטרן הידוע כיעיל מאוד נגד כאבי גב, נמצא בקבוצה הזו. תופעת הלוואי העיקרית של תרופות אלה היא נטילתן במינון מופרז. התרופות לא מומלצות לסובלים מצרבות.
משככי כאבים שיש בהם חומרים פעילים משתי הקבוצות, ומכילים גם קפאין: הם יעילים בעיקר לטיפול במיגרנות. בין התרופות בקבוצה הזו ניתן למצוא אקסידול, אקמול פוקוס ופראמול טרגט.
אופטלגין: יעיל כמשכך כאבים וכמוריד חום. החומר הפעיל בו הוא הדיפירון. אחת מתופעות הלוואי בשימוש תכוף, יכולה להיות פגיעה במח העצם. זו גם הסיבה שמדי פעם מתפתח דיון האם אופטלגין יעיל או מסוכן ועד כמה יש צורך להגביל את השימוש בתרופה.
אספירין: אמנם זהו משכך כאבים פחות פופולרי, אבל הוא בהחלט עובד.
טיפולים משלימים
ישנם סוגים שונים של טיפולים משלימים המצליחים להקל על כאבי ראש, וכאבים נוספים. בין השאר דיקור סיני, רפלקסולוגיה, ביו פידבק, שינוי תזונתי, נטורופותיה ואפילו פלדנקרייז. הוא יעיל במיוחד במקרים של כאבים שמקורם במערכת השלד.
ישנם גם משככי כאבים טבעיים כמו המיגרסטיק - יעיל במיוחד נגד כאב ראש שהוא מיגרנה, וגם הארניקה.
בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם רופא לפני נטילת התרופות. ובמקרה שהכאבים לא חולפים, כדאי לבדוק בצורה יסודית יותר את מקור הכאב.