הדירה התכווצה: לאן נעלמו 11 מ"ר באשדוד?
רוכשי דירות ב"מחיר למשתכן" חשבו שרכשו דירה בת 104 מ"ר. 10 חודשים לאחר שחתמו על ההסכם, שיגר הקבלן מכתב שכיווץ את הדירה והסביר: נפלה טעות, שטח הדירה אינו השיקול המכריע. הדיירים, לעומת זאת זועמים: קנינו חתול בשק
טעות, טעינו, טועים: כן, לכולם זה קורה, אבל משום מה כשמדובר ברכישת נכס כה יקר, בו מושקעות מעל 120 משכורות בישראל, הטעות הזאת היא קריטית. וכאשר מדובר בטעות הנעשת מצד קבלן, בעל אמצעים, בנוגע לרוכשים קשיי יום שעמדו בקריטריונים כלכליים מחמירים, זה בלתי נסבל.
כתבות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- לקנות דירה על הנייר: משתלם לנו או לא?
- סטודנטים פיתחו בית ירוק שיחסוך באנרגיה
- החרדים לא מוותרים: עתרו נגד פסילתם בחריש
לפני יותר משנה, בשכונה ט"ז בדרום-מזרח אשדוד, נפתח מכרז לשיווק קרקעות לבנייה על ידי משרד השיכון, בו כמחצית מהדירות שווקו במחיר למשתכן. החברה שהציעה את המחיר הזול ביותר בעבור מ"ר לבניה היתה פרץ בוני הנגב. מאות זכאי משרד השיכון נהרו להתמודד על הזכות לרכוש דירה במחיר אטרקטיבי, ו-42 זכאים הופנו לחברה לחתימה על הסכמי מכר.
במעמד חתימת החוזה נכתב כי שטח הבית הוא 103.48 מ"ר, אך עשרה חודשים לאחר מכן הגיע בדואר מכתב מהקבלן המבשר להם כי חלה טעות בחישוב שטח הדירה והיא תהיה בת 92.9 מ"ר.
למרות שמדובר בעניין מקומם במיוחד, הקבלן התייחס לפרשה כעניין של מה בכך. בחלופת המכתבים בין משרד עורכי הדין שוב ושות', המייצג את פרץ בוני הנגב, לבין אחד הדיירים, טענה החברה: "שטח דירה על אף שמהווה הוא שיקול, הוא איננו השיקול המכריע, שכן חשיבות רבה ישנה לתכנון הדירה. אנו סבורים כי כפי שציינו בפנינו דיירים אחרים, תכנון הדירה והתשריט הוא המהותי והוא אשר הביא אתכם לממש את הזכיה ולא השטח שעליו אתם מנסים להישען כיום מתוך ניסיון להפיק רווח שלא כדין".
"יש פה הטעיה"
איציק עמר, שרכש דירה בפרויקט במסגרת מחיר למשתכן, ומתגורר כעת בשכירות בקיבוץ ניר גלים הסמוך, מספר כי רכש כמו יתר הרוכשים ב-808 אלף שקל דירה בת 104 מ"ר. הוא הוסיף עוד כ-42 אלף שקל על תוספות של דלתות ומטבח, כך שבסופו של יום העביר לקבלן 850 אלף שקל. "הסכום נשאר אותו דבר, אבל הדירה קטנה", אמר עמר בכעס ל-ynet.
"קינינו חתול בשק. מעולם לא היינו רוכשים דירה לאחר 14 שנות נישואים וחמישה ילדים אילו לא היינו יודעים מראש שזה שטח הדירה. מבחינתו רכשנו דירת 4 חדרים בת 104 מ"ר. החברה הודיעה כי היתה טעות ברישום, ובנוסף מדובר בשטח ברוטו. הדירה בת ה-104 מ"ר שרכשנו, התכווצה לכיוון ה-80 מ"ר נטו".
לדבריו, הוא הרגיש ביטחון רב בעסקה משום שמאחוריה עומדת לא אחרת מאשר ממשלת ישראל. "ציפינו שמשרד השיכון, במיוחד לאור משבר הנדל"ן החמור, ישכיל להיות לנו לעזר. אנחנו הציבור החלש, שעומד בקריטריונים הכלכליים המחמירים - גם כאן נראה שאף אחד לא דואג לנו".
עו"ד אסא זהר, המייצג חלק מהרוכשים שנפגעו בפרויקט, הסביר כי בהתקשרות בין הקבלן למשרד השיכון הצדדים השתמשו במונחים של שטח ברוטו, שחולק למספר הדירות. לפי חישוב זה, שטח הדירות עמד כאמור על 104 מ"ר.
השימוש במונחים אלו הועתק אל חוזה המכר, למרות שבפועל הדירות שנמכרו קטנות ביותר מ-10%, משום שאופן החישוב שנקבע בחוק אינו כולל את השטחים המשותפים אלא רק את השטח שבין קירות הדירה.
לצפייה בגודל המלא
"במקום 104 מ"ר, קיבלו דירות של 93 מ"ר", אמר עו"ד זוהר והוסיף כי משרד השיכון והקבלן מגלגלים טעותם על רוכש הדירה ומתנערים מאחריותם. "יש פה הטעיה מצד משרד השיכון ומצד הקבלן שלמעשה הכניסו את המ"ר שהופיעו בחוזה הביצוע ביניהם לשטח הדירה מול הרוכשים. חוק המכר דירות קובע במפורש כי שטח הדירה בחוזה המכר הוא השטח של קירות הדירה, ולדבר זה יש משמעות רבה לשם השוואה בין פרויקטים לרכישה. בנוסף, יש לציין כי מדובר, כאמור, בדיירים שהפרוטה לא מצויה בכיסם".עו"ד זהר העמיד את הפיצוי אותו הוא דורש מחברת פרץ בוני הנגב על כ-83 אלף שקל לדירה לפני ריבית והצמדות, וזאת לפי מחיר מ"ר בדירה. בנוסף, סיפר כי ידרוש לבטל לחלק מהרוכשים את ההתקשרות, שכן לטענתם לא היו נכנסים לעסקה בתנאיה הנוכחיים והמכווצים.
תגובות
מחברת פרץ בוני הנגב נמסר בתגובה: "שטח הדירות שרכשו המשתכנים לא השתנה מעולם. שטח הדירה בפועל תואם באופן מוחלט את שטח הדירה כפי שהוא מופיע בתשריט עליו חתמו המשתכנים במסגרת הסכם הרכישה.
"חשוב להבהיר כי שטחי הדירה עליהם חתמו המשתכנים הועבר לחברה מאת נציגי משרד הבינוי והשיכון. רק במהלך בדיקת החוזים על ידי משרד הבינוי והשיכון נמצא כי נפלה טעות בשטחי הדירות שהועברו לחברה. החברה, מתוך שקיפות מלאה ובהתאם לדרישת משרד הבינוי והשיכון שלחה פניה למשתכנים ובו הודיעה על הצורך בתיקון השטח שנרשם בנספח א' תוך הדגשה כי שטח הדירה בפועל לא השתנה וכי שטח זה תואם את שטח הדירה המופיע בתשריט עליו כבר חתמו המשתכנים במסגרת הסכם הרכישה".
תגובת משרד הבינוי והשיכון:
"הזכאים לרכישת דירה במסלול מחיר למשתכן באשדוד (כמו גם בכל מקום אחר) נבחרו בהתאם לזכאותם לפי הקריטריונים המחייבים. מדובר בטעות של חברת פרץ בוני הנגב אשר רשמה במפרטי הדיירים שטח לא נכון. החברה רשמה במפרט את השטח המאושר בטבלת המחירים שלנו. שטח זה כולל שטח משותף ובמפרט צריך לרשום רק את שטח הדירה ללא שטח משותף. השטח בפועל קטן יותר ממה שנרשם במפרט. החברה נדרשה לתקן את המפרטים ולהחתים הדיירים על המפרטים המתוקנים."חלק מהרוכשים חתמו על מפרט מתוקן וחלק מהרוכשים מסרבים לחתום על המפרט המתוקן. חשוב לציין כי אין כל שינוי בדירה עצמה ובשטחה, מדובר בפרט הטכני שנרשם לא נכון - הדירה לא 'קטנה' או 'גדלה'. יצוין כי במכרזי מחיר למשתכן הקבלנים הזוכים הם אלה המציעים את המחיר הסופי הנמוך ביותר לרוכש למ"ר - כלומר, המחיר למ"ר הוא הקובע.
המקור לידיעה הגיע באמצעות המייל האדום