ליברמן תוקף: הח"כים פגעו בביטחון המדינה
השר לשעבר יוצא במתקפה קשה על הח"כים שהעלו סימני שאלה בנוגע לצנזורה בפרשת האסיר שנכלא בישראל מבלי שאיש ידע על כך. "הם מנסים שוב ושוב לפגוע בביטחון המדינה", אמר בראיון לגלי-צה"ל
שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן התייחס לדבריהם של חברי הכנסת שביקשו אתמול (יום ג') הסברים משר המשפטים ושאלו אם התאבד בכלא הישראלי אזרח אוסטרלי שאיש לא ידע על מעצרו. "ממה שאני מבין, היה פה עוד ניסיון לפגוע בביטחון המדינה", אמר בראיון לגולן יוכפז בתוכנית "בוקר טוב ישראל" בגלי צה"ל. "האנשים האלה פעם אחר פעם מנסים לפגוע, מנסים להצדיק את האויב. האנשים האלה גם מזדהים עם האויב בזמן המלחמה".
צפו בתחקיר האוסטרלי: תעלומת איש המוסד שהתאבד בכלא
לאחר שנאלץ שר המשפטים להשיב לח"כים שאתגרו אותו בשאלות, דחה השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', נאום שהיה אמור לשאת היום במליאה על סיכום תקופת כהונתו במשרד לביטחון פנים. אתמול במליאת הכנסת הפנו חברי כנסת שאילתות לשר המשפטים יעקב נאמן. ח"כ אחמד טיבי אמר: "פורסם שאוסטרלי בזהות בדויה התאבד בכלא בישראל". ח"כ זהבה גלאון הוסיפה: "איך זה מסתדר עם דמוקרטיה מתוקנת ועם שלטון חוק תקין?"
בראיון נוסף ברשת ב' שב ליברמן על ההאשמות ואמר: "אני לא יכול להאיר שום דבר. אני יכול להעיר בע' שלצערי אנחנו רואים את הניסיונות האלה של כמה וכמה חברי כנסת, בעיקר כאלו שמזדהים עם ארגוני טרור או חלקם לפחות, חלקם לפחות מייצגים את ארגוני הטרור באופן ברור בכנסת ישראל, שהם גם כל פעם מנסים לפגוע בביטחונה של ישראל, להפר חוקי צנזורה".
כשנשאל למי הוא מתכוון, השיב ליברמן: "אני מתכוון קודם כול לאחמד טיבי שגם בזמן 'עמוד ענן', גם בזמן 'עופרת יצוקה' וגם בזמן מלחמת לבנון השנייה באופן פומבי וגלוי הזדהה עם ארגוני טרור כמו חמאס, חיזבאללה, ג'יהאד ואחרים. אותם ח"כים מהשמאל, שהם שותקים כשכרגע בסוריה בחודשים האחרונים נרצחו יותר מאלף פלסטינים במחנות פליטים כולל במחנה הפליטים הגדול ביותר ירמוּך. הם שותקים, אתה לא שומע, אתה לא מעלה על דעתך שהם יגישו שאילתה או הצעה לסדר היום לדון במקרה הזה. כשיש הזדמנות לפגוע בביטחון המדינה הם לא יפספסו אף הזדמנות כזאת".
לשאלה אם מדובר באסיר ביטחוני השיב השר: "אין לי מושג", והבהיר שוב: "כשהצנזורה מוציאה צו גורף לאיסור פרסום, סביר להניח שמדובר במשהו ביטחוני. מעבר לזה אין לי מה לומר". הוא הביע תקווה כי הח"כים שעוררו את הדיון במליאה יטופלו באמצעות הכנסת: "גם לכנסת יש כלים, אני מקווה שהכנסת תפעל. יש ועדת כנסת, יש ועדת אתיקה, יש כלים וצריך להשתמש בהם, לא להתרגל לאותה מציאות".
ליברמן נשאל אם היה מעוניין לחיות במדינה שבה כולאים אדם ללא ידיעתו של איש, והשיב: "אין לי מושג. אבל ראיתי איך ארצות הברית נלחמת על ביטחונה בפרשת ויקיליקס. כשאני עושה השוואה למה שנעשה אצלנו, עם עיתונאי או עם חיילת שהדליפה, אין ספק שלא אנחנו נלמד את ארה"ב מה זה דמוקרטיה, אבל איך להגן על דמוקרטיה יש לנו הרבה מה ללמוד מארה"ב".
חברת הכנסת מירי רגב (הליכוד-ביתנו), שהייתה דוברת צה"ל והצנזורית הצבאית הראשית, התייחסה אף היא לפרשה. "חברי הכנסת דב חנין, אחמד טיבי וזהבה גלאון ניצלו את חסינותם ופגעו בביטחון המדינה. פניתי אל ועדת האתיקה בכנסת שתדון לאלתר בהפרה זו. כמו כן אפנה ליועץ המשפטי לממשלה". היא התריעה: "חברי הכנסת עברו על צו איסור פרסום. האמירות שלהם סייעו לתקשורת בארץ ובעולם תוך רמיסת כל הקודים וההסכמות שבין הצנזורה לבין כלי התקשורת".
ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) תקף את העיסוק בנושא: "חברי הכנסת מהשמאל הקיצוני ניצלו את מעמדם לפגוע בביטחון מדינת ישראל. ההתעסקות התקשורתית בנושא בשם חופש המידע מערערת את האפשרות של המדינה להגן על עצמה. אמנם יש מקום לביקורת אך יש לדעת שישנם נושאים מסוימים שרוב אזרחי ישראל אינם רוצים לדעת והם סומכים את ביטחונם על מערכת הביטחון. דינן של סוגיות ביטחוניות רגישות לידון בוועדת משנה של ועדת חוץ וביטחון, וערך ביטחון חיי אזרחי ישראל קודם לחופש המידע".
"אדוני השר, האם ידוע לך?"
דבריהם של הח"כים על אודות הפרשה הופנו לשר המשפטים יעקב נאמן בעת שסקר במליאת הכנסת את פעילות משרדו בממשלה האחרונה. במהלך הדיון הפנו אליו שאילתות. ח"כ אחמד טיבי מרע"מ-תע"ל אמר: "פורסם היום שאסיר בעל אזרחות אוסטרלית התאבד באחד מבתי הכלא בישראל תחת זהות אחרת. הוא נרשם תחת זהות אחרת שהיא לא זהותו המקורית. האם ידוע לך על המקרה והאם אתה מאשר את העובדה שאזרח אוסטרלי התאבד בתוך הכלא תחת זהות בדויה, ובלי לפרסם את עובדת היותו אסיר ועצור בבית כלא בישראל?"
לפני כן הפנתה גם יו"ר מרצ זהבה גלאון שאילתה בנושא דומה: "אני רוצה לשמוע את עמדתך בקשר לעובדה שעיתונאים מתנדבים לצנזר מידע על פי בקשת השלטונות. האם זה נראה לך תקין שמשרד ראש הממשלה מזמן את ועדת העורכים כדי למנוע פרסום של פרשה שעלולה להביך את מדינת ישראל? האם בשל מה שנקרא צרכים ביטחוניים או סוגיות ביטחוניות אפשר לאשר בארץ מעצרים חשאיים?"
גלאון הוסיפה: "בזמנו חשפתי את קיומו של מתקן החקירות 1391. עתרתי לבג"ץ והוא קבע בצורה שאינה משתמעת לשני פנים שלא ניתן להחזיק אנשים במעצר חשאי, ושהדבר הזה לא יקרה יותר במדינת ישראל. היום אנחנו שומעים שמדינה שמתיימרת להיות דמוקרטיה מתוקנת, גם עיתונאים משתפים פעולה עם השלטון בלי הנחיית בג"ץ, שאכן יש סכנה ודאית קרובה לפגיעה בביטחון המדינה. שעצירים עלומים מתאבדים ואף אחד לא יודע על קיומם. איך זה מסתדר עם דמוקרטיה מתוקנת ועם שלטון חוק תקין?"
ח"כ דב חנין
(חד"ש) שאל את שר המשפטים: "האם בבתי הסוהר בישראל יש אנשים שדבר מאסרם נשמר בסוד? מה מנגנוני הבקרה המשפטיים על מאסר כזה ועל אי-פרסום כזה? מה מנגנוני הבקרה הפרלמנטריים על מאסר כזה ועל אי-פרסום כזה? ושאלה רביעית, איך תתאפשר ביקורת ציבורית על מאסרים כאלה?"
נאמן אמר בתגובה: "כל נושא בתי הסוהר לא נמצא במסגרת סמכויות משרד המשפטים. אני לא יודע, כדי להשיב את השאלות שלכם. הן חייבות להיות מופנות לשר לביטחון פנים, שממונה על בתי הסוהר". עם זאת הוסיף: "אין ספק, שאם הטענות האלה נכונות - הדבר טעון בדיקה".